Ook ACV wil grotere bijdrage van rijksten: belasting op vermogen én op winsten uit vermogen

© Kristof Vadino

De christelijke vakbond ACV heeft ook haar voorstellen voor een “rijkentaks” klaar. Ze mikt op 5 miljard euro uit vermogen en nog eens 5 miljard euro uit winsten op vermogen.

Voor de belasting op vermogen zelf, werkt ACV met schijven. Tussen 1 miljoen en 1,5 miljoen euro betaal je 1 procent, tussen 1,5 miljoen en 2 miljoen euro 1,25 procent en op alles daarboven 1,5 procent. Het gaat om nettovermogen per persoon: schulden worden van het totaal afgetrokken. De eigen woning telt wel mee, op basis van de reële verkoopwaarde, bepaald door het kadaster op basis van vergelijkbare percelen in de buurt. “Een vermogenskadaster is een noodzakelijk middel om dit alles te bereiken”, zegt ACV-voorzitter Ann Vermorgen. ACV maakt zich sterk dat dit voorstel enkel de rijkste 3 procent zou raken. De opbrengsten moeten de lasten op arbeid doen dalen.

LEES OOK. “Wat met iemand die een miljoen euro aan schilderijen bezit?”: PVDA, Groen en Vooruit zitten niet op één lijn voor hun “rijkentaks”

Daarnaast moet een vermogenswinstbelasting staan “met zo weinig mogelijk uitzonderingen”. Door bijvoorbeeld een meerwaardebelasting van 30 procent op alle financiële producten en huurinkomsten. Gemaakte kosten kunnen afgetrokken worden.

Veel kapitaalvlucht zou dat niet mogen veroorzaken. De ULB maakte in opdracht van het Federaal Planbureau een studie om na te gaan of mensen met grote vermogens niet gewoon verhuizen. Conclusie: er is weinig informatie beschikbaar, maar het weinige bewijs spreekt van een verwaarloosbaar effect.  (agy, hh)

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen