Hoopje “vogelpoep” blijkt nieuwe diersoort te zijn

Een Australische onderzoeker heeft tijdens een kampeertripje “per ongeluk” een nieuwe diersoort ontdekt. Iets wat hij eerst aanzag als een hoopje vogelpoep bleek na onderzoek een nog niet bekende soort boktor te zijn.

mtm
Bron: BBC News

James Tweed, een entomoloog verbonden aan de Universiteit van Queensland, was in december 2021 op kampeertrip langs de Australische Gold Coast toen hij tijdens een wandeling plots een klein wit voorwerp op een blad zag. Aanvankelijk dacht hij dat het om vogeluitwerpselen ging, maar hij besloot toch het wat van dichterbij te bekijken en besefte al snel dat het om een diertje ging. Eentje dat hij nog nooit eerder had gezien.

Tweed maakte tal van foto’s en nam het diertje mee om het te bestuderen. “Het was ongeveer een centimeter lang”, getuigt de entomoloog nu. “En bedekt met lange, pluizige witte haren waarvan er veel rechtop stonden. Het leek een beetje op een hanenkam. Heel uniek, er zijn niet veel insecten die deze eigenschap hebben.”

De “punkkever”.© Universiteit van Queensland

Toen ook enkele collega-insectenkenners hem niet meer konden vertellen, besloot Tweed het diertje naar het nationale wetenschapsbureau CSIRO te brengen. Dat bevestigde intussen dat het hier niet alleen om een nieuwe soort boktor gaat, maar zelfs om een volledig nieuw geslacht. Het diertje kreeg officieel de Latijnse naam ‘Excastra albopilosa’ mee, wat vertaald kan worden als “uit het kamp” en “wit en harig”. Liefhebbers hebben de boktor vanwege zijn uiterlijk echter al omgedoopt tot “punkkever”.

Voorlopig is niet duidelijk waarom de kever zo harig is, al vermoeden wetenschappers dat de kever geëvolueerd is om een insect na te bootsen dat door een schimmel werd gedood, in een poging roofdieren af te schrikken. “Voorlopig zijn er echter nog veel onbeantwoorde vragen.”

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer