Donald Trump wanhopig op zoek naar geld, al komt er nu plots 3 miljard uit de lucht vallen

Zelf vindt Donald Trump zich een van de succesvolste ondernemers ooit. Toch moet de miljonair op zoek naar bijna een half miljard euro om te vermijden dat zijn vastgoedimperium in beslag wordt genomen door de rechtbank. Vrijdag had hij toch al een meevaller.

Nina Bernaerts

Nog drie dagen. Tot maandag nog heeft voormalige president Trump de tijd om een borg van 454 miljoen dollar (420 miljoen euro) op tafel te leggen. De geijkte kanalen heeft hij ondertussen bewandeld, maar geen enkele verzekeraar lijkt de zaak op zich te willen nemen. En dus richt Trump zich naar het grote publiek om geld te doneren. Dat presidentskandidaten smeken om donaties tijdens verkiezingsjaren is niets nieuw. Maar dan gaat het vaak om de kiescampagne te steunen en niet om de juridische disputen af te kopen. De mailing die Trump uitstuurde, wond er ook geen doekjes om met de hoofding Hou uw vuile handen van Trump Tower af. Want als hij dat geld niet op tafel kan leggen, dreigt de rechtbank beslag te leggen op één of meerdere panden.

De Trump Tower: de prijs werd fel overdreven.© AFP

En het zijn ook net die vastgoedbezittingen die hij krampachtig probeert te behouden. Het zit namelijk zo. Wars van alle rechtszaken die over zijn persoon lopen, werd de ondernemer ook aangeklaagd voor fraude. Zo zou hij de waarde van zijn vastgoed fel overdreven hebben om gunstiger leningen en verzekeringen te kunnen krijgen. Voorbeeldje: Trumps triplex verspreid over de drie bovenste verdiepingen van Trump Tower is volgens de Trump Organization 2.787 vierkante meter groot en werd in 2015 geschat op 308 miljoen euro. “Absurd”, zeggen de gerechtsdocumenten, want het optrekje zou ‘maar’ 1.021 vierkante meter zijn en ook de prijs werd fel overdreven. Een winkelpand in hartje Manhattan werd dan weer 35 miljoen euro duurder gemaakt omdat er rekening werd gehouden met toekomstige inkomsten maar niet met toekomstige onderhoudskosten. Het pand staat daarenboven geregeld leeg.

LEES OOK. Van een wereldberoemde toren tot een bladgouden penthouse: het vastgoedimperium dat Trump dreigt kwijt te raken

© AP

Plots 3 miljard waard

Trump bleek dergelijke trucjes steevast toe te passen, oordeelde de rechtbank midden februari. Hij werd dan ook schuldig verklaard aan de fraude en hij moest een boete betalen van 330 miljoen euro, maar met bijkomende intresten kan dat oplopen tot een kleine 420 miljoen. Uiteraard ging het juridische team van Trump onmiddellijk in beroep tegen het vonnis. Die beroepsprocedure moet nog aangevat worden, maar volgens het Amerikaanse rechtssysteem moet Trump in tussentijd de boete wel gewoon betalen. En daar knelt het schoentje, want hoe rijk Trump zichzelf graag voordoet, ook voor hem is 420 miljoen euro geen peulenschil. En het meerendeel van zijn fortuin zit in ondernemingen, beleggingen en dus ook vastgoed.

De hele zaak begint ook nu al zijn sporen na te laten op de kiescampagne. Volgens de jongste cijfers heeft huidig president Joe Biden al 53 miljoen dollar opgehaald en staat er nog 155 miljoen klaar. Terwijl Trump amper 22 miljoen dollar ophaalde en zo’n 42 miljoen klaar heeft staan.

Vrijdag viel er voor Trump wel ineens goed nieuws in de bus. De fusie van Trumps eigen sociale netwerk, Truth Social, met Digital World Acquisition werd goedgekeurd. Hierdoor vloeit er meer dan 300 miljoen dollar naar Trump Media én gaat het sociale mediabedrijf van Trump naar de beurs. Op het bedrijf wordt een marktwaarde geplakt van maar liefst 5 miljard dollar. Trumps eigen aandelen zouden in dat geval meer dan 3 miljard waard zijn. De vraag is of hij die aandelen tijdig kan omzetten in cash om de waarborg af te kopen.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer