LIVE. Ook Poetin zegt nu dat aanslag in Moskou werd uitgevoerd door “radicale islamisten”

In een concertzaal in een voorstad van Moskou hebben gewapende mannen vrijdagavond een bloedbad aangericht, waarna een grote brand uitbrak. ISIS eiste de aanslag op, inmiddels zijn ook de vier vermoedelijke daders opgepakt. Volg hier de laatste ontwikkelingen.

wver, gsj

Woordvoerder Islamitische Staat prijst aanval van groep op concertgebouw in Rusland

De woordvoerder van Islamitische Staat prijst de aanval van de groep die meer dan 140 mensen doodde in een Russisch concertgebouw in de buurt van Moskou. De woordvoerder sprak in een opgenomen bericht dat donderdag op het Telegram-kanaal van de militante groep werd geplaatst.

Rusland ziet verband tussen aanslagplegers en "Oekraïense nationalisten"

De Russische onderzoekscommissie zei donderdag bewijs te hebben gevonden dat de schutters die vorige week meer dan 140 mensen doodden bij een aanval op een concertzaal, banden hadden met "Oekraïense nationalisten".
In een verklaring zei het comité dat de aanvallers aanzienlijke hoeveelheden contant geld en cryptocurrency uit Oekraïne hadden ontvangen. Oekraïne heeft nadrukkelijk ontkend iets te maken te hebben met de aanslag, de dodelijkste in Rusland sinds 20 jaar.

Alles kan voor het Kremlin, behalve dat alleen moslimextremisten en Tadzjieken de schuld krijgen van aanslag bij Moskou

Ook Britse en Amerikaanse spionnen zouden de terreurcel hebben bijgestaan bij hun raid in Moskou, beweert Rusland. Het mag en kan niet alleen het werk van Tadzjieken zijn. Niet dat Poetin die zo sympathiek vindt, maar hij kan ze nu echt niet missen. Lees hier meer (+).

Bijna 100 mensen nog vermist na aanslag in Moskou, volgens Russische nieuwssite

Maar liefst 95 mensen worden nog vermist na de aanslag van vorige week in de buurt van Moskou, toen schutters het vuur openden in een concertzaal en de zaal in brand staken, meldde een Russische nieuwssite woensdag.

Het officiële dodental van de aanslag op de Crocus City Hall staat nu op 140 doden en 182 gewonden. Maar de nieuwsdienst Baza, die goede contacten heeft met de Russische veiligheidsdiensten en wetshandhavers, zei dat er nog 95 mensen opduiken op lijsten die door de hulpdiensten zijn samengesteld op basis van oproepen van mensen over vermiste familieleden.
"Deze lijsten bevatten mensen met wie familieleden geen contact hebben kunnen krijgen sinds de terroristische aanslag, maar die niet op de lijsten van gewonden en doden staan," zei Baza. "Sommige van deze mensen zijn overleden, maar zijn nog niet geïdentificeerd."

Russische onderzoekers kregen 143 meldingen van vermiste personen na schietpartij in Moskou

Russische staatsonderzoekers zeiden woensdag dat ze 143 meldingen hadden ontvangen over mensen die vermist waren geraakt als gevolg van de massale schietpartij in Moskou van afgelopen vrijdag. De onderzoekscommissie, die zich bezighoudt met grote misdaden, zei in een verklaring dat tot nu toe 84 lichamen waren geïdentificeerd, waaronder die van vijf kinderen tussen de leeftijd van negen tot zestien jaar. Er werden tests uitgevoerd om de identiteit van de overige slachtoffers vast te stellen.
Het officiële dodental van de aanslag staat momenteel op 140 mensen. 

Russisch ministerie van Buitenlandse Zaken: moeilijk te geloven dat Islamitische Staat aanslag in Moskou zou kunnen plegen

Maria Zakharova, woordvoerster van het Russische ministerie van Buitenlandse Zaken, zei woensdag dat het "extreem moeilijk te geloven" is dat Islamitische Staat de capaciteit zou hebben gehad om de aanslag te plegen op een concertzaal in Moskou afgelopen vrijdag, waarbij ten minste 139 mensen om het leven kwamen.

Russische functionarissen hebben herhaaldelijk twijfels geuit over de beweringen van Westerse inlichtingendiensten dat Islamitische Staat verantwoordelijk was voor de aanslag, ondanks dat de groep zelf de verantwoordelijkheid opeiste, en suggereerden in plaats daarvan dat Oekraïne erachter zat. 

Nog meer dan 80 mensen worden verzorgd in ziekenhuizen

Na de terreuraanslag in Moskou krijgen 80 mensen nog verzorging in ziekenhuizen in de Russische hoofdstad en in de gelijknamige oblast. Dat meldt het Russische staatspersagentschap TASS, op basis van een aangepaste lijst van het regionale gezondheidsdepartement. De lijst bevat 123 patiënten, van wie er 40 al uit het ziekenhuis zijn ontslagen.
Het totale aantal gewonden bedraagt intussen 360, onder wie 11 kinderen, aldus de gezondheidsautoriteiten. Volgens de Russische autoriteiten is het aantal gewonden toegenomen, nu mensen van de initiële schok zijn bekomen.
Bij de aanslag kwamen 139 mensen om het leven.

Het Kremlin wilde de dreiging niet zien: had bloedbad in Moskou vermeden kunnen worden?

Er is geen enkele Europese stad met meer politie dan Moskou. Overal gingen alarmbellen af. Toch werd het bloedbad in Moskou niet voorkomen. Waar faalt Poetins politiestaat? (+)

President Loekasjenko: "Daders aanslag Moskou probeerden eerst naar Wit-Rusland te vluchten"

De daders van de aanslag op een concertzaal in Moskou probeerden eerst naar Wit-Rusland te vluchten. Dat beweert de Wit-Russische president Aleksandr Loekasjenko dinsdag. Moskou houdt al enkele dagen vol dat de geweldenaars richting Oekraïne vluchtten.
Door strenge controles aan de grens raakten de daders Wit-Rusland niet binnen, aldus Loekasjenko, die als bondgenoot van de Russische president Vladimir Poetin wordt gezien. "Daarom vertrokken ze opnieuw en zijn ze naar de Russisch-Oekraïense grens gegaan", aldus Loekasjenko in een persbericht. Het is niet duidelijk op welke informatie de Wit-Rus zich baseert.
De terreurdaad, die aan minstens 139 mensen het leven kostte, werd opgeëist door de jihadistische terreurbeweging Islamitische Staat (IS).
Maandag erkende Poetin voor het eerst dat de aanslag het werk was van "radicale islamisten". Tot dan weigerde het Kremlin, dat al vlak na de aanslag naar Oekraïne wees, commentaar te geven op de opeising door terreurgroep IS. Poetin voegde er maandag wel aan toe dat de daders naar Oekraïne vluchtten, waardoor hij nog steeds vasthoudt aan Oekraïense betrokkenheid.

FSB-baas: "Oekraïne en westerse geheime diensten hebben aanslag gefaciliteerd"

Het hoofd van de Russische Federale Veiligheidsdienst FSB, Aleksander Bortnikov, heeft dinsdag Oekraïne en westerse geheime diensten ervan beschuldigd de aanslag op een concertzaal in Moskou te hebben gefaciliteerd. Terreurgroep Islamitische Staat (IS) eiste het geweld op, dat al aan 139 mensen het leven kostte.
Maar volgens de FSB-voorman, een vertrouweling van Vladimir Poetin, is "het brein achter de aanslag nog niet geïdentificeerd". Bortnikov is echter zeker van Oekraïense en westerse betrokkenheid, luidt het dinsdag. Hij wijst vooral naar Kiev, Londen en Washington. 
Zo hebben de "radicale islamisten" het geweld zelf voorbereid, maar hebben westerse inlichtingendiensten het geweld gefaciliteerd, beweert de Rus, geciteerd door het Russische persagentschap Ria Novosti. De Oekraïense diensten zijn rechtstreeks betrokken, klinkt het nog. Hij verklaarde verder dat de daders naar Oekraïne wilden gaan en na hun vlucht een "heldenontvangst" gekregen zouden hebben.
Eerder op de dag verkondigde Nikolaj Patroesjev, de secretaris van de Russische Veiligheidsraad, ook dezelfde boodschap en wees resoluut naar Oekraïne als dader van het drama.
Oekraïne ontkent iets met de moordpartij in de concertzaal te maken te hebben. Topfunctionaris Mychajlo Podoljak zei dat FSB-baas Bortnikov en Patroesjev "leugens" verspreiden over zijn land.

Topman Russische veiligheidsraad houdt vol dat Kiev achter aanslag zit

Een topman van de Russische veiligheidsraad heeft dinsdag gezegd dat Oekraïne achter de aanslag op de concertzaal in een buitenwijk van Moskou zit. "Natuurlijk is het Oekraïne", verklaarde secretaris Nikolai Patroesjev aan Russische media op de vraag of Kiev dan wel IS de aanval heeft georkestreerd.
De terreurdaad, die aan minstens 139 mensen het leven kostte, werd opgeëist door de jihadistische terreurbeweging Islamitische Staat (IS).
Maandag erkende president Vladimir Poetin voor het eerst dat de aanslag het werk was van "radicale islamisten". Tot dan weigerde het Kremlin, dat al vlak na de aanslag naar Oekraïne wees, commentaar te geven op de opeising door terreurgroep IS. Poetin voegde er maandag wel aan toe dat de daders naar Oekraïne vluchtten.
De Russische oppositie is intussen van mening dat Moskou zich laat verblinden door de oorlog in Oekraïne en het onderdrukken van tegenstanders. Daardoor zou het de jihadistische dreiging uit het oog zijn verloren, dat terwijl Rusland in het verleden al wel vaker het doelwit was van aanslagen van islamisten. Jihadistische groeperingen zien Rusland als een legitiem doelwit, omdat het land tegen IS vecht in Syrië en de Sahel en oorlog heeft gevoerd tegen islamistische en separatistische groeperingen in Tsjetsjenië.

Poetin hoopt dat aanslagplegers in Moskou worden gestraft

De Russische president Vladimir Poetin heeft dinsdag gezegd dat hij hoopt dat aanklagers er alles aan zullen doen om ervoor te zorgen dat degenen die vrijdag een concertzaal in Moskou hebben aangevallen, waarbij ten minste 139 mensen om het leven kwamen, rechtvaardig worden gestraft.

Achtste verdachte aangehouden

In het onderzoek naar de aanslag op een concertzaal in Moskou, waarbij afgelopen vrijdag 139 doden vielen, is een achtste verdachte onder voorlopige hechtenis geplaatst door een rechtbank in de Russische hoofdstad. Dat heeft de persdienst van de rechtbank bekendgemaakt. De vermoedelijke aanvallers van de aanval werden zaterdag al gearresteerd.
"Een rechtbank in Moskou heeft een verdachte van de terroristische aanslag op Crocus City Hall onder arrest geplaatst", zo kondigde justitie aan, zonder details te geven over de aanklacht tegen de man. Volgens de gerechtelijke autoriteiten is de verdachte een onderdaan van Kirgizië, een Centraal-Aziatisch land dat grenst aan Tadzjikistan, waar de vier vermeende aanvallers vandaan komen, aldus Russische staatsmedia.

Kremlin zegt dat onderzoek naar aanslag in Moskou doorgaat

Het Kremlin heeft dinsdag gezegd dat het onderzoek naar de aanslag in Moskou waarbij vrijdag 139 mensen om het leven kwamen, wordt voortgezet en dat degenen die zich "verkneukelen" over het bloedvergieten "smeerlappen" zijn. 

Twee verdachten konden ongehinderd tussen Rusland en Turkije reizen 

Twee van de verdachten die zijn opgepakt wegens betrokkenheid bij de aanslag op een concertzaal in een buitenwijk van Moskou, reisden vrij tussen Rusland en Turkije. Dat heeft een Turkse veiligheidsbron verklaard. De twee zouden op 2 maart samen aan boord van een vliegtuig Turkije hebben verlaten om naar Rusland te gaan.
"De twee personen konden ongehinderd tussen Rusland en Turkije reizen, aangezien er geen arrestatiebevelen waren uitgevaardigd tegen hen", aldus de verantwoordelijke die anoniem wilde blijven.

Minister Van Tigchelt: "Momenteel geen concrete dreiging van aanslag"

De Belgische veiligheidsdiensten hebben geen weet van concrete terreurplannen die uitgaan van ISKP (Islamitische Staat in de Khorasan Provincie), de aftakking van IS die verantwoordelijk wordt geacht voor de aanslag op een concertzaal in Moskou. Dat heeft vicepremier en minister van Justitie Paul Van Tigchelt (Open VLD) gezegd bij Radio 1. Maar het is wel zo dat ISKP momenteel de meeste aantrekkingskracht uitoefent, voegde hij toe.
Na de aanslag in Moskou besliste Frankrijk om zijn dreigingsniveau op te trekken naar het hoogste niveau, terwijl het in België op niveau 3 blijft (op een schaal tot 4). "Ik wil erop wijzen dat niveau 3 al zeer hoog, is en betekent dat een dreiging ernstig en waarschijnlijk is. Het niveau nog verhogen, zou willen zeggen dat er sprake is van een imminente en concrete dreiging, maar die is er momenteel niet", zei Van Tigchelt.
IS-aftakking ISKP wordt ook in België opgevolgd, maar hier hebben de veiligheidsdiensten geen weet van concrete terreurplannen, aldus de minister. "Iedereen van wie een dreiging van gewelddadig extremisme uitgaat, wordt opgevolgd in ons land."
"Op nationaal vlak, maar ook op internationaal vlak, bijvoorbeeld op basis van gesprekken met onze Amerikaanse collega's, stellen we vast dat de meeste aantrekkingskracht nu uitgaat van ISKP", die zijn wortels heeft in Centraal-Azië en landen als Afghanistan, Tadzjikistan en Kirgizië, ging Van Tigchelt verder. "Het is niet zo dat mensen daar moeten geweest zijn, het volstaat dat ze geïnspireerd worden door dat gedachtegoed. We noemen dat dan de lone actors. Wij zijn het Westen met zijn liberale waarden, wij zijn de natuurlijke vijand van IS."

Zelfs Poetin kan link met geradicaliseerde moslims niet meer ontkennen: “Maar waarom probeerden de terroristen naar Oekraïne te vluchten?”

Zelfs Vladimir Poetin geeft het toe: de terreuraanslag op een concertzaal vlak bij Moskou werd gepleegd door geradicaliseerde moslims. Maar dat betekent niet dat Oekraïne er ook niet voor iets tussenzit, meent de Russische president. Lees hier meer (+).
Agnoplay
https://player.agnoplay.com/embed/nb?autoplay=false&videoId=eZ5t…
player.agnoplay.com
Michael Temmerman

Ook Poetin zegt nu dat aanslag Moskou uitgevoerd werd door "radicale islamisten"

Ook Russisch president Vladimir Poetin heeft nu voor het eerst gezegd dat de aanslag in Moskou uitgevoerd werd door "radicale islamisten". Het is voor de eerste keer dat hij dat doet, al sluit hij betrokkenheid van Oekraïne ook nu nog altijd niet uit. "We weten wie de misdaad heeft gepleegd, nu willen we weten wie er de opdracht voor heeft gegeven", luidde het maandag onder meer.

In zijn verklaringen van maandag gaf Poetin toe dat de aanslag gepleegd was door militanten van terreurgroep IS, al voegde hij eraan toe dat de onderzoekers nog altijd niet weten wie er "daartoe de opdracht heeft gegeven". "We zijn geïnteresseerd in wie er voordeel uit haalt."
Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer