Er ontstond een felle brand in het concertgebouw Crocus City Hall in een buitenwijk in Moskou.
Foto: Sergei Vedyashkin/Moscow News Agency via AP

Zeker 40 doden en 100 gewonden bij terreuraanval in concertgebouw, veel onduidelijkheid over opeising door IS

In een buitenwijk van de Russische hoofdstad Moskou is er geschoten in een grote concertzaal. Er zouden zeker 40 doden en meer dan 100 gewonden zijn. Volgens Russische media openden zeker 4 mensen in camouflagekledij het vuur met automatische wapens. Rusland spreekt van een terreuraanval. Terreurgroep IS (Islamitische Staat) heeft de aanslag opgeëist op Telegram, maar Russische media melden dat de opeising 'fake news' is. Amerikaanse bronnen beweren dat een tak van IS uit Afghanistan achter de aanslag zat.

Er is op dit moment nog veel onduidelijkheid wat er precies gebeurd is. Het is ook niet duidelijk of de daders al gevat zijn. De bezoekers van het concertgebouw zouden nog worden geëvacueerd. Volgens Russische media is er ook nog een 2e explosie gehoord.

"De Russische veiligheidsdienst FSB spreekt van zeker 40 doden en 100 gewonden, maar het aantal slachtoffers kan nog oplopen", meldt Geert Groot Koerkamp vanuit Moskou.

De Russische minister van Buitenlandse Zaken spreekt van een terreuraanval, die de hele wereld moet veroordelen. Volgens het Russische persagentschap TASS worden de veiligheidsmaatregelen op de luchthaven van Moskou en de treinstations aangescherpt. Alle evenementen met veel bezoekers worden dit weekend geannuleerd, zegt burgemeester Sergej Sobjanin.

BEKIJK: De Nationale Garde van Rusland is nog steeds op zoek naar de daders

Videospeler inladen...

Wie zit achter de aanslag?

De terreurgroep IS (Islamitische Staat) heeft de aanslag opgeëist, maar er is nog veel onduidelijkheid. Volgens Russische media is de opeising "fake news". Amerikaanse overheidsbronnen vermoeden dat een tak van IS uit Afghanistan de aanslag heeft gepleegd.

Een adviseur van de Oekraïense president meldde heel snel na de schietpartij dat Oekraïne niets te maken heeft met de aanslag. Ook het Witte Huis meldt in een reactie dat er momenteel geen aanwijzingen zijn dat Oekraïne betrokken zou zijn bij de schietpartij.

"Onder meer de Amerikaanse ambassade in Moskou had 2 weken geleden nog gewaarschuwd voor terreuracties en burgers opgeroepen om de stad te verlaten, of om niet op plekken te komen waar veel mensen bijeenkomen", zegt correspondent Geert Groot Koerkamp vanuit Moskou.

Crocus City Hall is een van de grootste concertzalen van Moskou. Er is plaats voor zo'n 7.000 bezoekers. "Er zijn op die plek ook grote winkelcentra, dus er waren mogelijk nog veel meer mensen aanwezig. De autoriteiten kwamen ook pas laat in actie. Dat maakt dat het allemaal erg chaotisch is en dat er weinig informatie is. De info die we nu hebben komt vooral van sociale media en is moeilijk te verifiëren."

Bekijk: Concertgangers opgeschrikt door terreuraanslag

Videospeler inladen...

Meest gelezen