Moskou op zondag.
Moskou op zondag. © Getty Images

Aanslag in Moskou: zeker 137 doden, Rusland in rouw

De dodentol na de aanslag op de Crocus City Hall nabij Moskou is opgelopen naar 137. Dat hebben Russische onderzoekers zondag bekendgemaakt. Er werden ook wapens en munitie aangetroffen op de plaats delict.

Bij de aanslag raakten ook zowat 150 mensen gewond, van wie velen nog in kritieke toestand verkeren. In de Crocus City Hall trof de Russische onderzoekscommissie ook twee geweren en een een grote hoeveelheid munitie aan.

In Rusland was zondag een dag van nationale rouw van kracht. Op grote verlichte billboards in de Russische hoofdstad was een brandende kaars te zien tegen een donkere achtergrond, met de datum van de aanslag, 22 maart, en de woorden ‘We rouwen’.

Op zondag hebben mensen in heel Rusland hun medeleven betuigd aan de slachtoffers. Ze legden veel rouwenden bloemen neer aan de concertzaal aan de rand van de stad. Volgens het Russische persbureau Tass stonden rond de middag bij het geïmproviseerde gedenkteken bij het hek van het evenementencentrum meterslange rijen mensen.

Oekraïne

Volgens de Russische autoriteiten openden verschillende schutters vrijdag het vuur op bezoekers van de Crocus City Hall. De terreurdaad, die volgens de meest recente slachtofferbalans aan minstens 137 mensen het leven kostte, werd even later opgeëist door Islamitische Staat (IS). Over die opeising repte Russisch president Vladimir Poetin echter met geen woord tijdens een toespraak op zaterdag. Wel maakte hij een link met Oekraïne. 

Kiev heeft zowel vrijdag als zaterdag elke betrokkenheid bij de feiten met klem ontkend. Het bloedbad werd wel opgeëist door terreurgroep Islamitische Staat.

Zaterdag kondigde Rusland de arrestatie van elf personen aan, onder wie de vier vermoedelijke daders van de aanslag die door de terreurorganisatie IS werd opgeëist. Het zou gaan om buitenlandse staatsburgers, liet het Russische ministerie van Binnenlandse Zaken weten, zonder te preciseren welke nationaliteit ze dan wel hebben. Russische media menen echter te weten dat sommige verdachten de Tadzjiekse nationaliteit zouden hebben.

De Tadzjiekse president Emomali Rachmon heeft zijn Russische collega Poetin zondag gezegd dat ’terroristen geen nationaliteit hebben’. Tijdens een telefoongesprek veroordeelde Rachmon ‘met klem de wrede en bloedige aanval op de Crocus City Hall’ nabij Moskou en verzekerde hij ‘dat terroristen geen nationaliteit, vaderland of religie hebben’, luidde het in een communiqué van de persdienst van de Tadzjiekse president.

Amerikaanse inlichtingen

Volgens de Amerikaanse nieuwszender CNN zouden Amerikaanse inlichtingendiensten de Russen gewaarschuwd hebben voor IS-aanvallen. Sinds november zou er ‘redelijk specifieke’ informatie zijn. Het is echter niet duidelijk of dit de reden was voor de waarschuwing begin maart van de Amerikaanse ambassade in Moskou voor een aanslag ‘de komende 24 uur’.

Onder meer de Duitse bondskanselier Olaf Scholz en de Britse minister van Buitenlandse Zaken David Cameron hebben de dodelijke terreurdaad zaterdag al sterk veroordeeld.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content