Lydia Peeters (Open Vld). Rechts een elektrische wagen wordt opgeladen.
Volledig scherm
Lydia Peeters (Open Vld). Rechts een elektrische wagen wordt opgeladen. © BELGA / Shutterstock

Citroën en Tesla populairste merken bij aanvraag premie voor elektrische auto

Citroën, Tesla en Volvo vormen de top drie bij de aanvragen voor een Vlaamse premie voor een elektrische wagen. Dat blijkt uit het antwoord van minister van Mobiliteit Lydia Peeters (Open Vld) op een vraag van Sofie Mertens (CD&V).

  1. GETEST. Onze journaliste rijdt al 3 jaar met ‘de Netflix van de autosector’: “Je kan zelfs nog een stukje van je huurgeld terugverdienen”
    PREMIUM

    GETEST. Onze journalis­te rijdt al 3 jaar met ‘de Netflix van de autosector’: “Je kan zelfs nog een stukje van je huurgeld terugver­die­nen”

    Alle autoreclame en EV-premies ten spijt vraagt een op de drie Belgen zich af of een auto kopen nog een goede beslissing is. Dat blijkt uit onderzoek van Deloitte. Vooral jongeren overwegen vaker om te autodelen. Er zijn namelijk alternatieven genoeg. Een auto huren bijvoorbeeld. Bij het Chinees-Zweedse Lynk & Co betaal je maandelijks een huurbedrag voor je wagen. Een soort Netflix van de autosector zeg maar. Onze journaliste testte het systeem de voorbije drie jaar uit. “Je kan zelfs nog een stukje van je huurgeld terugverdienen.”
  2. Na een week is de helft van het (voorlopige) budget op: al ruim 2.700 aanvragen voor premie elektrische wagen

    Na een week is de helft van het (voorlopige) budget op: al ruim 2.700 aanvragen voor premie elektri­sche wagen

    Sinds een week is het mogelijk om een subsidie van 3.000 of 5.000 euro aan te vragen voor de aankoop van een elektrische wagen. Van een stormloop op het digitaal loket is geen sprake, maar met 2.733 aanvragers en nog tien maanden te gaan is de helft van het budget van 26 miljoen euro wel al opgesoupeerd. Dat het goed gaat met de vergroening van het Vlaamse wagenpark, laat minister Lydia Peeters (Open VLD) optekenen. Het wordt wel groen lachen als deze trend zich verder zet. Want dan moet de minister in andere budgetten snoeien om de premie zoals beloofd te kunnen blijven uitbetalen.