VRT-CEO Frederik Delaplace gaf vrijdag meer tekst en uitleg bij de heisa rond de docu over de zaak-De Pauw.© Bart De Waele

“Bart De Pauw is verzoeningsgesprekken gestart”, maar zijn slachtoffers weten (nog) van niets

Bart De Pauw zou vrijdag gestart zijn met verzoeningsgesprekken, aldus VRT-CEO Frederik Delaplace. Volgens goedgeplaatste bronnen contacteerde de televisiemaker Christine Mussche, de advocate van de slachtoffers, voor een eerste toenadering. Maar van echte gesprekken is (nog) geen sprake.

Wout Desmytere, Benjamin Praet, Pieter Huyberechts en Annelies Baeten

“Omdat de waarheid haar rechten heeft, duid ik graag even wat er écht aan de hand is met de reportagereeks Het proces dat niemand wou, over de zaak-De Pauw”, begon Frederik Delaplace zijn persmededeling. Vrijdagmiddag reageerde de CEO van de VRT voor het eerst zelf op de heisa van de voorbije dagen. “De afgelopen weken is gebleken dat in de zaak-De Pauw eindelijk een kans bestaat dat beide partijen tot een gesprek kunnen komen. Een gesprek waarvoor de partij-De Pauw het initiatief zou nemen en die gaan over authentiek schuldbesef en welgemeende excuses.”

LEES OOK. Hoe VRT-baas zwichtte voor “nakende excuses” van Bart De Pauw

“De VRT-directie heeft daarover contacten gelegd met alle partijen en dan in eer en geweten beslist dat ze er alles aan moest doen om dat gesprek mogelijk te maken (...)”, vervolgt Delaplace. “Daarom is er besloten de uitzending voor onbepaalde duur uit te stellen zodat er tussen de partijen in alle discretie gesprekken konden worden opgestart (...) De kleinste kans om in deze zaak tot een verzoening te komen verdient het te worden gegrepen”, aldus nog de CEO van de VRT.

“De kleinste kans om in deze zaak tot een verzoening te komen verdient het te worden gegrepen”

Frederik Delaplace

CEO VRT

Gebeld met advocate

Van echte verzoeningsgesprekken met de slachtoffers lijkt (nog) geen sprake. Volgens onze informatie belde Bart De Pauw vrijdagochtend naar Christine Mussche, de advocate van de slachtoffers, met de vraag om een toenadering te faciliteren. De Pauw lichtte vervolgens Delaplace in over zijn demarche, waarna een persmededeling volgde. “Bart De Pauw heeft ons bevestigd dat hij vandaag (vrijdag, red.) die gesprekken is gestart”, staat er letterlijk te lezen.

Slachtoffers die onze redactie contacteerde, werden voorlopig nog niet benaderd in het kader van een verzoeningsgesprek. Ook de advocaten van De Pauw werden niet geraadpleegd. Meester Michaël Verhaeghe bevestigt wel de eerste contacten, maar is naar eigen zeggen niet bij de gesprekken betrokken. Christine Mussche zelf was niet bereikbaar voor commentaar.

Christine Mussche, de advocate van de slachtoffers van televisiemaker Bart De Pauw.

Nieuwe samenwerking?

Zowel de vakbonden als minister van media Benjamin Dalle (CD&V) plaatsen serieuze vraagtekens bij de manier waarop de publieke omroep de zaak heeft aangepakt. “Over grensoverschrijdend gedrag mag nooit gezwegen worden”, zo klonk het eerder bij de vakbonden die zich ook publiekelijk afvragen of een nieuwe samenwerking met De Pauw aan de orde is. “We gaan er van uit dat de VRT-directie er niet aan denkt om nog samen te werken met Bart De Pauw, maar de perceptie daarrond is anders”, zo klinkt het.

“We gaan er van uit dat de VRT-directie er niet aan denkt om nog samen te werken met Bart De Pauw, maar de perceptie daarrond is anders”

Vakbondsfront

Een perceptie die Delaplace resoluut de wereld uit wil helpen. “De afgelopen jaren heeft VRT er alles aan gedaan om de bewustwording in de sector en de samenleving te vergroten over de kwalijke gevolgen van grensoverschrijdend gedrag en machtsmisbruik. Dat zullen we ook blijven doen en we staan daarbij onverkort aan de kant van de slachtoffers. Gisteren, vandaag en morgen.”

LEES OOK. DE INSIDER. Hoe een gesprek tussen Bart De Pauw en CEO VRT een nieuwe storm veroorzaakte: “Pas bij het vreemde persbericht gingen de alarmbellen af”

De Pauw werd in november 2021 schuldig verklaard aan het stalken van vijf vrouwen, en aan digitale overlast bij een zesde vrouw. Hij werd veroordeeld tot een celstraf van zes maanden met uitstel. In november 2017 zette de VRT de samenwerking met De Pauw onmiddellijk stop. Sindsdien verdween hij van het publieke toneel. De Pauw zelf was gisteren onbereikbaar voor commentaar.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER