© REUTERS

België verbiedt als eerste Europese land verkoop van wegwerpvapes

Als eerste land in de Europese Unie gaat België wegwerpversies van elektronische sigaretten, beter bekend als wegwerpvapes, verbieden. Dat maakt VRT nieuws bekend. De vapes zijn vooral populair bij jonge tieners.

gjs

De wegwerpversie van de vapes bestaat in veel verschillende smaken - van banaan tot watermeloen en suikerspin - en wordt verkocht in nachtwinkels of online. Vooral bij jonge tieners, vanaf ongeveer 12 jaar, zijn ze erg populair. “Er is een hele gewiekste, op jongeren gerichte marketing”, zegt minister van Volksgezondheid Frank Vandenbroucke (Vooruit). “Het is echt wel bedoeld om jongeren en zelfs kinderen aan het vapen te krijgen.”

Een nieuw Koninklijk Besluit, dat eerstdaags gepubliceerd wordt, verbiedt nu de verkoop van die wegwerpvapes vanaf 1 januari 2025. “We willen echt voorkomen dat er nieuwe generaties verslaafd raken aan het roken”, zegt Vandenbroucke. Voor de gewone vape - waarvan de verkoop aan minderjarigen al verboden is - verandert er niets. “Vapen wordt ook ingezet als rookstopmiddel”, aldus de minister. “We hebben wel beslist dat ze niet meer aangeboden mogen worden met lichtjes en andere zaken om ze aantrekkelijk te maken. Het mag geen product zijn om te leren roken, wel om het roken af te leren.”

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer