Bart De Pauw zegt gesprekken met slachtoffers te zijn gestart: heeft dat nog zin? En hoe gaan zo’n bemiddelingen in hun werk?

© Olivier Matthys

Volgens VRT-topman Frederik Delaplace zou Bart De Pauw vrijdag verzoeningsgesprekken zijn opgestart met zijn slachtoffers. Hebben zulke gesprekken nog zin zo lang na de feiten? En wat zijn de voorwaarden om die te laten slagen?

Gilles Liesenborghs

De rechtszaak rond Bart De Pauw ligt al een tijdje achter ons, de feiten nog veel langer. “Of gesprekken dan nog zin hebben? Ik kan me niet uitspreken over deze casus, maar ik bemiddel zelf regelmatig in zaken met feiten die 25 of 30 jaar geleden hebben plaatsgevonden. En mensen kunnen daar zeker nog iets aan hebben”, vertelt Evelyn Goeman van Moderator vzw, een onafhankelijke organisatie die mensen begeleidt om met elkaar in gesprek te gaan over de gevolgen van een misdrijf. “Vaak is het zo dat er bijvoorbeeld een lang rouwproces aan vooraf is gegaan. Mensen hebben eerst fases van ongeloof, woede en intens verdriet ervaren vooraleer ze die stap naar bemiddeling kunnen of willen zetten.”

Goeman benadrukt dat bemiddelingsgesprekken altijd vrijwillig plaatsvinden. “Het initiatief kan vanuit verschillende hoeken worden genomen, maar niemand kan ertoe worden gedwongen om daarin mee te gaan. Als ik tien verzoeken krijg, dan zullen er uiteindelijk ongeveer zes bemiddelingen worden opgestart. Daarvan zijn er dan misschien drie die effectief tot een ontmoeting leiden. Al wil dat niet zeggen dat al die andere vragen een mislukking zijn, want naar verwerking van trauma toe is de vraag op zich en het proces dat daardoor in gang gezet wordt minstens even belangrijk als het resultaat."

Erkenning en excuses

Pas wanneer er voldoende veiligheid, gespreksmateriaal en vertrouwen is, kan het effectief tot een ontmoeting komen tussen dader en slachtoffer. De bemiddelaar zal dat gesprek dan ook grondig voorbereiden op basis van intakegesprekken met beide kanten. Na een korte introductie is het dan aan de betrokken partijen om de puntjes op de vooraf bepaalde agenda te overlopen. Goeman: “Of mensen tevreden naar buiten stappen of niet, hangt ervan af of er aan hun verwachtingen is voldaan. En die kunnen individueel erg verschillen. Vaak gaat het over het krijgen of geven van erkenning voor het slachtoffer en antwoorden op bepaalde vragen. Ook excuses of spijtbetuigingen kunnen op hun plaats zijn.”

Meer info over bemiddeling? https://moderator.be/

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen