Rijwoning gaat in vlammen op, bewoonster afgevoerd naar ziekenhuis: “Ze bonkte nog op mijn rolluik om me te waarschuwen”

Oostnieuwkerke -

In het centrum van Oostnieuwkerke ontstond zaterdagochtend een hevige brand. Een rijhuis brandde volledig uit, ook de aanpalende woningen liepen schade op. De bewoonster van het huis werd ter controle naar het ziekenhuis gebracht. “Ze heeft mij nog wakker gemaakt om me te waarschuwen”, zegt buurman Luc wiens huis ook tijdelijk onbewoonbaar is.

Jonathan Folens

De brand ontstond iets na 6 uur in de Guido Gezellestraat. De oorzaak ligt mogelijk bij een elektrisch vuurtje dat bleef aanstaan maar dat kan de brandweer nog niet bevestigen. Er is een deskundige aangesteld om de oorzaak te bepalen. Het vuur verspreidde zich alleszins razendsnel door de woning.

Bij hun aankomst zagen de brandweermannen de vlammen al naar buiten slaan, zowel op de boven als de benedenverdieping. De bewoonster, een hulpbehoevende dame, kon zichzelf in veiligheid brengen en waarschuwde de buren. (Lees verder onder de foto)

De brand werd vermoedelijk veroorzaakt door een elektrisch vuurtje.© jof

“Ik lag nog te slapen maar plots werd er wild op mijn rolluiken gebonkt”, getuigt buurman Luc Parmentier (67). “Ik wist meteen dat er iets aan de hand moest zijn. Ik ging naar buiten en zag de rook al uit haar huis komen. Met mijn buurvrouw heb ik maar een paar woorden gesproken, want tegen dan was de ambulance er al. Die nam haar meteen mee.”

“Toen ik de vlammen uit het huis zag slaan, heb ik me uit de voeten gemaakt. Tussendoor kon ik onder begeleiding van een brandweerman al even terug mijn huis binnen om wat spullen op te halen.” (Lees verder onder de foto)

Ook de woning van buurman Luc liep schade op en is tijdelijk onbewoonbaar.© jof

“Op de benedenverdieping valt de schade al bij al mee maar de brandweerman zei dat ik beter nog niet boven zou gaan kijken. De afgelopen twee jaar heb ik mijn vader, zus, broer en gisteren nog een tante moeten begraven en nu dit”, zucht Luc. “Al is het huis naast het mijne er uiteraard veel erger aan toe.”

De brandweer kon de rijwoning waar de brand ontstond inderdaad niet meer redden. Ze kregen het vuur slechts met moeite onder controle en probeerden vooral de schade aan de aanpalende gebouwen te beperken. Het huis van Luc liep vooral schade op aan het dak en is voorlopig niet meer bewoonbaar. Van een aanpalend appartementsgebouw werd de gevelbekleding verteerd door de vlammen. Binnenin bleef de schade beperkt. (Lees verder onder de foto)

Een aanpalend appartementsgebouw liep schade op aan de gevel en de bewoners werden tijdelijk geëvacueerd.© jof

“De bewoners werden geëvacueerd en konden indien nodig terecht in het voormalige gemeentehuis”, zegt burgemeester Francesco Vanderjeugd. “Daar stonden ook hulpverleners van de psychosociale dienst paraat. Voor de bewoners van de zwaarst getroffen woningen kunnen we met de gemeente indien nodig een noodwoning voorzien.”

Buurman Luc Parmentier kan bij een familielid terecht. De nabluswerken in de Guido Gezellestraat zullen nog een hele tijd duren. De omgeving blijft afgesloten. Initieel werd door de hevige rookontwikkeling ook gevraagd om ramen en deuren gesloten te houden.

Burgemeester Francesco Vanderjeugd kwam polshoogte nemen.© jof

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer