Youth Orchestra Flanders bestaat vijf jaar: “We moeten af van het stigma dat klassiek saai is”

© Wim Kempenaers

Youth Orchestra Flanders, het jongerensymfonisch orkest van Vlaanderen bestaat 5 jaar, en mag dat vieren met concerten in ‘s lands meest prestigieuze concertzalen. Vier jonge topmuzikanten tussen 17 en 28 jaar getuigen over de voordelen en de vooroordelen van jong te zijn in een klassieke wereld. “Misschien luister ik zelfs meer naar pop.”

Tommy Huyghebaert

Koen De wael.© Wim Kempenaers

Koen: “We moeten af van het stigma dat klassiek saai is”

Koen De wael uit Berchem is nog maar 28 jaar oud, maar hoort daarmee toch bij de ‘senioren’ van het Youth Orchestra Flanders (YOF). Niet dat hij er al een lange staat van dienst opzitten heeft bij het orkest, noem het eerder een soort van late roeping. De muzikant bespeelt al 19 jaar de hoorn, maar koos eerst voor een andere carrière. “Ik werk al vijf jaar lang als chemisch ingenieur. Sinds vorig jaar wel in combinatie met een opleiding aan het conservatorium in Antwerpen.”

Meer dan de helft van de muzikanten die in het vijfjarige bestaan bij het orkest speelden, verdient vandaag hun brood met klassieke muziek. En maar liefst een op vier speelt intussen in een internationaal orkest of gerenommeerd ensemble. Dat is ook de bedoeling van De wael. De hoornist werkt nu nog in de chemiesector, zijn droom is echter om ooit voltijds voor chemie te zorgen op de bühne. “Het zou een financiële opoffering betekenen, maar hoe geweldig zou het niet zijn als ik dit nog veertig jaar lang kan doen.”

De wael hoopt vooral ook veel jonge mensen te kunnen raken met klassiek. “We moeten af van het stigma dat klassiek saai is. Er bestaan veel klassieke stukken die indruk zouden maken op jonge mensen. Niks voelt beter dan die dopamines die vrijkomen als je geraakt wordt door die samenklanken van een orkest. In tijden waarin veel jonge mensen het mentaal moeilijk hebben, kan klassiek helend werken.”

(lees verder onder de foto)

Lisa De prins© Wim Kempenaers

Lisa: “Ik luister meer naar pop dan naar klassiek”

Lisa De prins (17) uit Bornem zit nog in haar laatste jaar middelbaar onderwijs, maar de combinatie van wetenschappen en wiskunde ruilt ze na de zomer in voor de combinatie van viool en harp aan een conservatorium. “Die twee opleidingen volbrengen, zal veel van me eisen, maar kiezen tussen mijn twee grote geliefden kan ik niet”, zegt het jongste lid van het 94-koppige jeugdorkest dat zaterdag concerteert in het Concertgebouw Brugge en zondag in het Flagey in Brussel. Twee concerten waar ze enorm naar uitkijkt. “Welke jonge muzikant droomt er niet van om in deze iconische zalen te kunnen spelen?”

Ze mag dan wel zot zijn van klassiek, maar toch kan een van de violisten van het orkest Pommelien Thijs even hard smaken. “Mijn vrienden op school schrikken soms van de brede smaak van muziek die ik eigenlijk heb. Ik vind heel veel muziek leuk. Misschien luister ik zelfs meer naar pop dan naar klassiek. Waarom zou dat niet kunnen? We moeten af van dat hokjesdenken en dat stereotiepe beeld. Jonge, klassieke muzikanten zijn geen vakidioten, noch zijn we saaie mensen. ”

(lees verder onder de foto)

Anke De Gersem© Wim Kempenaers

Anke: “Mijn vrienden die geen muzikant zijn, begrijpen dit leven niet”

Op haar Instagrampagina postte Anke De Gersem (22) uit Bertem een reel waarin ze samen met enkele andere harpisten een collega buiten beeld aanpakt omdat die niet aan het oefenen is. Met een kwinkslag natuurlijk, al zegt het wel veel over hoe veel je op jonge leeftijd al bezig moet zijn met je instrument. “Mijn vrienden die geen muzikant zijn, begrijpen dit leven niet. Ik ben hier dag en nacht mee bezig. Constant reis ik van auditie naar concert. Dit is topsport. Ik moet technieken oefenen en aan mijn conditie werken. Op vakantie gaan of een hele tijd niet spelen zit er amper in. Dan wordt het vel van mijn vingers opnieuw zacht en dat mag niet gebeuren.”

Anke speelt al vijftien jaar harp. “Ik kom uit een heel muzikale familie. Mijn moeder is professioneel violiste en verschillende andere familieleden bespelen ook een instrument. Ik koos voor harp omdat ik iets uniek wilde doen en ook wel omdat niemand zich dan kon moeien als ik aan het oefenen was (lacht). Nu wil ik hiervan mijn leven maken.”

(lees verder onder de foto)

Cellist Georges Monsieur© Wim Kempenaers

Georges: “Mijn voetbalvrienden vragen of ik daar weer ben met mijn Mozart”

Youth Orchestra Flanders heeft muzikaal talent uit heel het land en telt in totaal 17 verschillende nationaliteiten. Cellist Georges Monsieur (23) komt uit Strassbourg, maar studeert al vier jaar aan het conservatorium in Luik. Na de uren dat hij zijn strijkstok vasthoudt, speelt het muzikale talent ook nog provinciaal voetbal bij Royal Union Hutoise. “Ik weet dat ik die risico’s eigenlijk niet mag nemen voor mijn professionele carrière als muzikant, maar ik kan dat sporten niet laten. Misschien word ik ook zo aangetrokken door het leven buiten die van de klassieke wereld. Op het veld kom ik met totaal andere mensen in contact dan in de concertzaal. Het is dan ook een weinig gehoorde combinatie. Ik ken weinig voetballers die in een orkest spelen, of klassieke muzikanten die zoals ik regelmatig een balletje trappen.” Zijn voetbalvrienden steken regelmatig eens de draak met hem, geeft hij toe. “Ik mag niet met oortjes toekomen of ze vragen me of ik daar weer ben met mijn Mozart. Terwijl ik vaak naar totaal andere dingen luister dan klassiek, om in de mood te geraken om uit te gaan bijvoorbeeld. Ik luister echt naar alles, en hoop andere jonge mensen ook te overtuigen om dat te doen. Klassiek is hypercool. Weinig of geen andere muziek die je zo hard meeneemt op een rollercoaster van emoties.”

Het grootste klassieke jeugdorkest van ons land – Youth Orchestra Flanders (YOF) – wordt vijf jaar en dat vieren de 94 jonge muzikanten met een groots concert in Concertgebouw Brugge (23/3) en Flagey in Brussel (24/3).
Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer