© Bart Dewaele

Terreurexpert verwacht nog meer aanslagen door IS: “En nieuwe vluchtelingenstroom richting het Westen”

“Het is niet de eerste IS-aanslag in Rusland, maar wel de dodelijkste.” Dat zegt jihadexpert Pieter Van Ostaeyen na de aanslag van vrijdag op de concertzaal bij Moskou. Hij verwacht een verdere toename van het aantal aanvallen door Islamitische Staat, vooral in de Sahel.

Wim Verhaert
Bron: BELGA

Rusland mag dan voor velen een verrassend doelwit zijn van Islamitische Staat, voor Van Ostaeyen is het dat niet. “De voorbije jaren zijn er negen à tien aanslagen geweest in Rusland, maar deze is wel de dodelijkste”, klinkt het. “Voor IS maakt het niet uit welk Westers land getroffen wordt, het is altijd een gerechtvaardigd doelwit voor hen.”

LEES OOK. Bruno Beeckman over aanslag in Moskou: “IS wordt afgedaan als fake news, Oekraïne krijgt alle schuld” 

Daarnaast is Vladimir Poetin ook een trouwe bondgenoot van de Syrische president Bashar al-Assad en was hij dat ook tijdens de IS-hoogdagen in 2014-2015, aldus de terreurexpert. Hij onderstreept ook dat de VS Rusland recentelijk gewaarschuwd heeft voor een op til zijnde aanslag, “maar die waarschuwingen zijn gewoon genegeerd”. “Ik denk dat IS nu voor een deel heeft ingespeeld op de verminderde, verslapte veiligheidssituatie in Moskou om onopgemerkt te kunnen toeslaan”, klinkt het nog. 

ISKP

Naar verluidt zit de aftakking ISKP (Islamitische Staat in de Khorasan Provincie) achter de aanslag in de concertzaal. Die heeft als doel een kalifaat op te richten in Centraal-Azië, onder meer in Iran, Afghanistan, Tadzjikistan en Oezbekistan. “Diezelfde aftakking was begin dit jaar ook verantwoordelijk voor de aanslag tijdens de herdenkingsplechtigheid van de Iraanse generaal Qassem Soleimani in Iran”, aldus Van Ostaeyen. 

“IS heeft ingespeeld op de verminderde, verslapte veiligheidssituatie in Moskou om onopgemerkt te kunnen toeslaan”

Pieter Van Ostaeyen

Terreurexpert

De terreurexpert wijst er tot slot op dat Islamitische Staat niet terug van weggeweest is, maar altijd aanslagen is blijven uitvoeren. Hij wijst daarbij op een toename van het aantal terreurdaden in de Sahel-regio. “Ik verwacht dat de situatie daar volledig uit de hand gaat lopen en dat we vervolgens een nieuwe vluchtelingenstroom richting het Westen gaan krijgen”, vreest hij.

LEES OOK. Militair expert Roger Housen: “Zes westerse landen hebben Moskou gewaarschuwd dat IS een aanslag plande” 

© Bart Dewaele

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER