Poetin hint op Oekraïense betrokkenheid bij aanslag, Kiev ontkent: “Wij viseren het leger, niet burgers”

De Russische president Vladimir Poetin heeft op de nationale televisie het land toegesproken naar aanleiding van de aanslag op een concertzaal in Moskou.

sco, reuters

Naar aanleiding van de dodelijke terreuraanslag op een concertzaal in Moskou heeft de Russisch president Vladimir Poetin zaterdagmiddag zijn land toegesproken. In een korte boodschap beloofde hij dat de verantwoordelijken van deze aanslag “gestraft zullen worden”.

Poetin verklaarde dat de aanvallers probeerden te ontsnappen richting Oekraïne, maar dat ze tijdig tegengehouden konden worden. Elf mensen zouden zijn opgepakt, met onder hen de vier terroristen.

“Ze probeerden zich te verstoppen en waren onderweg naar Oekraïne. Volgens onze eerste data was daar een tijdstip afgesproken om hen de grens te laten oversteken”, aldus Poetin in zijn toespraak.

De Russische veiligheids- en inlichtingendiensten zijn momenteel druk bezig om alle betrokkenen bij de aanslag te identificeren en op te sporen. Daarbij gaat het ook om wie het transport geregeld heeft, wie de ontsnappingsroutes uitgetekend heeft en wie de wapens en munitie voorzien heeft. Het ministerie van Binnenlandse Zaken maakte al bekend dat de vier gearresteerde terroristen geen Russische burgers zijn. Welke nationaliteit ze dan wel hebben, is nog niet bekendgemaakt.

Volgens Poetin gaat het om “meer dan een zorgvuldig en cynisch geplande terroristische aanval, maar om een voorbereide en georganiseerde massamoord op vredevolle en weerloze mensen”.

Oekraïne ontkent

Dat hij hint naar Oekraïense betrokkenheid valt niet goed in Kiev. De twee landen zijn in oorlog met elkaar. Oekraïens legerwoordvoerder Andriy Yusov benadrukte al tegen persagentschap Reuters dat zijn land “uiteraard niet betrokken was bij deze terroristische aanval”.

“Oekraïne verdedigt zijn eigen soevereiniteit tegen de Russische invasie en wil zijn eigen territorium bevrijden. We vechten tegen het leger van onze bezetters en militaire doelwitten, niet tegen burgers.”

IS deelt foto

Terreurgroep IS heeft de aanslag opgeëist. Eerder was dat via een kort bericht op het eigen nieuwskanaal Amaq. Bewijs voor de betrokkenheid werd daarbij niet geleverd. Deze middag verscheen op Amaq een nieuw bericht met daarbij een foto van de vier vermoedelijke daders, genomen voor de aanslag. “Deze aanslag heeft plaatsgevonden in de context van een oorlog tussen Islamitische Staat en landen die tegen de Islam vechten”, werd daarin gemeld.

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

De internationale inlichtingenwereld kijkt vooral naar ISKP, een tak van IS, als verantwoordelijke voor de aanslag.

Poetin riep het land op tot eenheid in zijn toespraak. “Rusland is alleen meer sterker geworden in moeilijke tijden, en dat zal nu ook zo zijn”, zo citeert het Russische persagentschap TASS hem. “Niemand kan erin slagen de giftige zaden van onenigheid of paniek te planten in ons land.”

Hij kondigde aan van 24 maart een dag van nationale rouw te maken.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer