Prinses Kate maakte het slechte nieuws zelf bekend in een videoboodschap.© BBC Studios / Avalon

Kate Middleton krijgt ‘preventieve chemotherapie’. Maar wat is dat precies?

We weten nog weinig van de kanker van prinses Kate Middleton. Wel dat ze al onder het mes ging, en dat er al preventieve chemotherapie werd opgestart. Bij darm- en nog meer bij maagkanker is dat zeer gebruikelijk.

Jan Claeys

“Het is moeilijk om uitspraken te doen over het ziektebeeld van Kate Middleton”, zegt oncoloog Marc Peeters. “We weten nog te weinig. Het kan een maag-darm kanker zijn, maar ook eierstokkanker behoort tot de mogelijkheden.”

Maar wat ‘preventieve chemotherapie’ is, kan hij wel uitleggen. “In de medische wereld spreekt men van adjuvante of aanvullende behandeling. Het voorkomt dat de kanker terugkomt na een volledige wegname van de tumor door de chirurg. Op de oorspronkelijke plaats of door uitzaaiingen. Het kan chemotherapie zijn, maar ook immunotherapie, radiotherapie of hormonale behandeling kan als aanvullende therapie voorgesteld worden.”

“Alles begint bij klachten, en daarna de diagnose. Als er een gezwel wordt vastgesteld, wordt er meestal al een stukje weefsel weggenomen”, zegt Peeters. “Uit die biopsie weten de artsen of het gezwel kwaadaardig is of niet.”

Als het kanker is, wordt een volledig bilan gemaakt om vervolgens met het team het behandelplan te bepalen. Vaak wordt er met een operatie gestart om de tumor weg te halen. “Na de ingreep wordt op basis van het microscopisch onderzoek van de kanker die weggenomen is, beslist of er een aanvullende behandeling nodig is. In veel gevallen wordt daarna snel chemotherapie opgestart. Dit om te voorkomen dat er op korte of middellange termijn herval optreedt. Dit verkleint de kans op herval, maar herleidt ze meestal niet tot nul. Zo snel mogelijk na de operatie wordt deze behandeling opgestart. Vaak binnen de zes à acht werken. De patiënt moet eerst herstellen uiteraard. De duur van de behandeling hangt van het kankertype af. Meestal bedraagt de totale duur tussen 3 en 12 maanden. Bij darmkanker, wat volgens geruchten de diagnose zou zijn bij Kate, wordt nabehandeling frequent gegeven.”

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer