'Het verval' staat al sinds 2016 in Sint-Truiden
Foto: VRT NWS

Vandalen bekladden kunstwerk van Tom Herck in Sint-Truiden

Het controversiële kunstwerk 'Het verval' van de Limburgse kunstenaar Tom Herck, in Sint-Truiden, is beklad door vandalen. De kunstenaar werd daarvan gisteren per mail op de hoogte gebracht. Herck gaat samen met de stad bekijken of het kunstwerk nog kan schoongemaakt worden.

'The decline (Het verval)', ook wel gekend als het kaartenhuis, staat sinds 2016 in de buurt van 't Speelhof in Sint-Truiden. Het werk veroorzaakte heel wat controverse toen het er in 2016 werd geplaatst. Op elke speelkaart van het kunstwerk staat er een bekende leider of dictator zoals Napoleon, Caesar, Stalin of Hitler, en dat vonden veel mensen niet kunnen. 

Toenmalig burgemeester Veerle Heeren (CD&V) liet de gezichten van het kunstwerk zelfs bedekken om verdere heisa te vermijden. Maar dat leidde ook weer tot kritiek, waarop de gezichten even later weer zichtbaar werden gemaakt.

Kunst censureren

6 jaar later is de kaart met het hoofd van Hitler beklad. "Iemand wil duidelijk een statement maken, maar door de kaart te bekladden doe je net wat nazi’s en fascisten ook deden: kunst censureren", reageert kunstenaar Tom Herck. "En laat dat nu net het probleem zijn dat mijn kunstwerk wil aankaarten."

Herck kan het probleem wel relativeren: "Het werk staat in de publieke ruimte, dan wordt het een beetje eigendom van het publiek. Het heeft dus een impact op de omgeving, en dat toont dat het toch iets teweegbrengt. Dat maakt het net een sterk werk, al keur ik vandalisme natuurlijk af. Ik ben trouwens altijd bereikbaar als iemand over het kunstwerk wil praten."

Schoonmaken

Herck gaat samen met de stad Sint-Truiden bekijken of het kunstwerk nog kan schoongemaakt worden. Er werd 7 jaar geleden al een beschermlaag op aangebracht, waardoor de verf er mogelijk zal kunnen afgepoetst worden. 

Vorige maand nog liet de kunstenaar 'Het verval' nog projecteren op Times Square, in New York.

Meest gelezen