België wel EK-outsider en dít Duitsland niet? Mannschaft maakt indruk tegen Frankrijk

Frankrijk-Duitsland (0-2) was het bewijs dat een oefenduel wel interessant kan zijn. Met dank aan de Duitsers, verrezen uit de doden. We houden er toch beter rekening mee, straks op het EK. Nederland, hun tegenstander in een oefenmatch van dinsdag, is bij deze gewaarschuwd.

Pieter-Jan Calcoen

Het Duitse voetbalelftal verloor recent van godbetert Turkije en Oostenrijk. Er was tot zaterdagavond 20.59 uur nauwelijks een Duitser te vinden die zijn lekkende tuinhuis, zoals onze huisanalist Franky Van Der Elst er één heeft, zou durven verwedden op goud op het EK in eigen land.

Toni Kroos behoort wel tot de believers. “Er is meer mogelijk dan men denkt”, aldus de Real-middenvelder, terug na tweeënhalf jaar afwezigheid, en hij gaf amper een paar seconden ver in zijn rentree de assist voor de 0-1 tegen Frankrijk. Dat heet dan ‘directe impact’.

(Lees verder onder de video)

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

Het valt, zo vinden wij, niet te verklaren dat Duitsland níet en België bijvoorbeeld wel tot de EK-outsiders zou behoren. Puur ter ondersteuning van die stelling geven we de basiself van de Duitsers. In doel stond Ter Stegen van Barcelona. De defensie bestond uit Kimmich (Bayern), Rüdiger (Real), Tah (Leverkusen) en Mittelstädt (Stuttgart). Het middenveld dan: Kroos (Real), Andrich (Leverkusen), Musiala (Bayern), Gündogan (Barcelona) en Wirtz (Leverkusen). In de spits opteerde Nagelsmann voor Havertz van Arsenal.

Debuut Undav

Het is een mix van ruwe diamanten – Wirtz heeft een geschatte transferwaarde van 100 miljoen euro, Musiala is tien miljoen euro duurder – en Duitse kwaliteit, in de persoon van Kroos en Gündogan. Het kón simpelweg niet zijn dat deze selectie op de dool zou blijven.

Althans, dat is hoe wij erover dachten, maar in Duitsland rees, met zin voor overdrijving, stilaan de vraag of het wel zin had om het EK aan te vatten. De fierheid was helemaal verdwenen, het vertrouwen evenzeer. Ook tussen de lijnen: de laatste prestaties waren dra-ma-tisch.

Toni Kroos.© Getty Images

En toen kwam Frankrijk. En veranderde veel, zo niet alles, daarbij geholpen door Wirtz’ openingsdoelpunt na acht seconden. Frankrijk kende voor de pauze een paar dominante fases, maar daar willen we vanuit Duits standpunt niet zwaar aan tillen: kent u één ploeg die Kylian Mbappé en maats negentig minuten lang aan de ketting kunnen houden? Duitsland, aan het handje gehouden door Kroos, was eindelijk op het niveau dat we van zo een land mogen verwachten. 34 is Kroos inmiddels. Het is er niet aan te zien: geniale sjotter in zijn eenvoud.

De 0-1 was dus van Wirtz – hoelang kan Leverkusen hem nog uit de klauwen van de nóg groteren houden? – de 0-2 kwam op naam van Havertz na een knappe collectieve aanval. De crisis plots bezworen, zag ook Deniz Undav. De ex-Union-aanvaller debuteerde in het slot.

(Lees verder onder de video)

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

Het kan haast niet anders of déze prestatie is voldoende om de EK-koorts in Duitsland helemaal te doen oplaaien. Niemand die het had zien aankomen, behalve Kroos dan – ook naast het veld heeft hij een betere vista dan de rest. Bernd Neuendorf, de voorzitter van de Duitse voetbalbond, haastte zich om na de match te verklaren dat ze het na het EK aflopende contract van bondscoach Julian Nagelsmann graag willen verlengen.

Mbappé wordt toch de man

Wat Frankrijk betreft: het blijft hoe dan ook een team dat je liever vermijdt op weg naar de finale. Dat Mbappé tijdens een vriendschappelijke partij in derde versnelling blijft steken, dat valt ’m niet te verwijten, maar tijdens het toernooi zelf wordt hij toch weer gewoon dé man, hoor.

Mocht dat niet gebeuren, wat ons zeer zou verbazen, dan kan Duitsland misschien een paar alternatieve smaakmakers aanreiken. Op voorwaarde dat het de lijn van in Lyon kan doortrekken. Dinsdag thuis tegen Oranje krijgen ze daar al een eerste kans toe.

Mbappé baalt.© AFP

Aangeboden door onze partners
Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer