Rika Ponnet beantwoordt elke week een vraag.
Foto: VRT

Relatiedeskundige Rika Ponnet beantwoordt de vraag van de week: "Ik erfde al het geld van mijn oom, moet ik het delen met mijn tweelingzus?"

Dorien heeft al het geld van haar rijke, kinderloze oom geërfd. Haar tweelingzus kreeg geen cent en geeft haar de schuld. Moet ze het geld zelf houden of met haar zus delen? Relatiedeskundige Rika Ponnet geeft advies.

Elke week beantwoordt relatietherapeut Rika Ponnet in 'Nieuwe feiten' op Radio 1 een vraag van een luisteraar. De antwoorden worden gebundeld in de podcast 'Vraag het aan Rika'.

De vraag van Dorien: "Moet ik de erfenis van mijn oom zelf houden, of delen met mijn tweelingzus?"

De oom van Dorien (45) is 6 maanden geleden overleden. "Hij was kinderloos, kunstverzamelaar, héél rijk, en liet alles na aan mij." Maar dat brengt een groot probleem met zich mee. "Ik heb een tweelingzus en die kreeg niets, terwijl ze echt rekende op die erfenis. Nu beschuldigt ze me van van alles en nog wat."

"Wat moet ik doen? Het was zijn beslissing om alles aan mij na te laten, maar ik vrees dat als ik het geld voor mezelf houd, ik mijn zus verlies."

Het antwoord van Rika Ponnet: "Ga in gesprek en doe met het geld iets wat jullie verbindt"

"Erfenissen veroorzaken in heel veel families discussies en kunnen families echt uit elkaar halen", zegt Rika Ponnet. Het probleem ligt volgens haar niet bij het geld zelf. "Wat geld of een erfenis doet, is tonen hoe mensen zich binnen een familie verhouden tot elkaar."

"Geld krijgen is weelde. Je hebt er niets voor hoeven doen en krijgt het. Waar de discussie over gaat, is het tegenovergestelde van die weelde. Het gaat over waar je je in de loop der jaren tekort gedaan hebt gevoeld in de context van die familiale relaties."

Dat geld doet dan dienst als een 'schadevergoeding'. "Ik heb veel afgezien of nooit de aandacht gekregen die ik verdiende, jij hebt andere studies gedaan… Je ziet daar aspecten van competitiviteit die iets zeggen over hoe mensen zich in hun emotionele geschiedenis tot elkaar hebben verhouden."

De rekening van die familiebanden wordt gepresenteerd bij een erfenis. "Dat zie je ook bij scheidingen: het moment dat de verdeling wordt gemaakt, lijkt het alleen nog maar om het geld te draaien. Maar eigenlijk gaat dat over emotionele rekeningen die worden vereffend."

Splitten is geen optie

Het geld delen, is in dit geval geen goede zet, vindt Ponnet. "Stel dat ze de helft aan haar tweelingzus geeft, omdat ze redeneert dat ze de relatie met haar zus belangrijker vindt dan het geld. Dan is het een illusie om te denken dat daarmee het probleem opgelost is."

Er is een aspect van rivaliteit tussen de 2 zussen dat door de erfenis duidelijk naar voren komt
Rika Ponnet, relatiedeskundige

Want die redenering kan je volgens haar ook omdraaien. "Als geld niet belangrijk is, waarom is de zus dan nu zo boos? Ze is boos op Dorien, terwijl zij eigenlijk niet beslist heeft waar dat geld naartoe gaat." Dat heeft te maken met het verleden. "Er is een aspect van rivaliteit tussen de 2 zussen dat duidelijk naar voren komt bij het verdelen van de erfenis."

"Verwacht geen dankbaarheid als je de helft van je erfenis geeft. Ze vindt het niet meer dan rechtvaardig dat ze dat geld krijgt. Bovendien blijft de krenking. Zij heeft het geld niet gekregen en jij bent zo grootmoedig om het geld te geven."

Verbondenheid als gulden middenweg

Volgens Ponnet, die zelf een tweeling heeft, is er een tussenweg mogelijk. "Mijn dochter kwam met een intelligent antwoord: waarom kopen we er niet samen iets mee, zoals een vakantiehuis in Frankrijk? Dan is wat de gever van de erfenis had kunnen bereiken, namelijk het verdelen van de tweeling, verhinderd. Met datzelfde geld kunnen ze iets doen wat hen verbindt."

Toch het geld houden, dus. "En het gesprek voeren met je zus over de rivaliteit die heerst. Waarom ben je nu zo boos op mij? Wat denk je ervan om samen een project te zoeken om dat geld in te investeren?"

"Dat is iets helemaal anders dan gewoon het geld splitten, want dan bevestig je eigenlijk de andere in zijn slachtofferrol."

Meest gelezen