Archiefbeeld van de Oekraïense stad Lviv.
Foto: AP

Polen beveiligt luchtruim nadat Russische kruisraket even de grens is overgevlogen

Rusland heeft vannacht opnieuw luchtaanvallen uitgevoerd op de Oekraïense hoofdstad Kiev en de regio Lviv, in het westen van het land. Volgens het Poolse leger zou Rusland daarbij het Poolse luchtruim hebben geschonden. Ook Oekraïne vuurde raketten af, op de Krim. Volgens Oekraïne zouden onder meer 2 Russische landingsschepen geraakt zijn.

De Oekraïense luchtafweer heeft er weer een drukke nacht opzitten. Volgens de Oekraïense luchtmacht werden 18 raketten en 25 drones uit de lucht gehaald. Vermoedelijk was dat vooral boven de hoofdstad Kiev, die het sterkst beveiligd is met luchtafweer. De burgemeester van Kiev, Vitali Klitsjko, schrijft op het sociale netwerk Telegram dat er explosies in de hoofdstad waren. 

Naast Kiev nam Rusland afgelopen nacht ook het westen van Oekraïne onder vuur. In de regio Lviv troffen de Russen wel doel. Volgens de gouverneur van de provincie Lviv werd belangrijke infrastructuur geraakt. Eenzelfde doelwit zou volgens de gouverneur 2 keer geraakt zijn.

39 seconden

Bij de Russische aanval op het westen van Oekraïne vannacht zou een Russische kruisraket ook even het Poolse luchtruim geschonden hebben. De stad Lviv ligt op zo'n 80 kilometer van de Poolse grens.

"Het object kwam het Poolse luchtruim binnen in de buurt van het dorp Oserdów (in het oosten van het land) en bleef daar 39 seconden", zegt het Poolse leger op X. De raket vloog naar verluidt zo'n 2 kilometer voorbij de grens.

Polen stuurde daarop vliegtuigen de lucht in om het Poolse luchtruim te beveiligen en activeerde ook zijn eigen luchtafweer. In de loop van de ochtend liet Polen weten dat er geen Russische aanvallen op Oekraïne meer waren en het Poolse luchtruim dus veilig was. De Poolse regering eist wel een uitleg van Rusland.

Het is niet de eerste keer dat een Russische raket het Poolse luchtruim schendt. Ook in december gebeurde dat al. In november 2022 landde er ook al een Oekraïense luchtafweerraket op Pools grondgebied. Er vielen toen 2 doden.

"Russische schepen geraakt"

Oekraïne van zijn kant nam vannacht opnieuw het Krimschiereiland onder vuur. De Krim werd in 2014 geannexeerd door Rusland en geldt als een belangrijk doorvoergebied voor Russische militairen en materieel. De havens zijn ook de thuisbasis van de Russische Zwarte Zeevloot.

Volgens de Oekraïense autoriteiten zijn bij die aanval 2 grote Russische landingsschepen geraakt. Ook 2 communicatiecentra en infrastructuur die gebruikt wordt door de Zwarte Zeevloot, zouden zijn getroffen.

Een door Rusland aangestelde bestuurder op de Krim liet weten dat de Russische luchtafweer meer dan 10 raketten heeft neergehaald boven de havenstad Sevastopol, in het westen van het schiereiland. De Krimbrug, in het oosten, werd ook meermaals afgesloten voor alle verkeer. 

Ook boven de Russische regio Belgorod zouden verschillende Oekraïense raketten uit de lucht gehaald zijn. 

Meest gelezen