Dit bord in de hoofdstad Dakar moet de Senegalezen aanmoedigen te gaan stemmen.
Foto: AP

Verkiezingen in Senegal moeten einde maken aan grootste politieke crisis ooit

De presidentsverkiezingen in Senegal vandaag moeten het einde worden van een nooit geziene politieke crisis. Het land staat bekend als een baken van stabiliteit in een regio die geplaagd wordt door staatsgrepen, jihadistische terreur en chaos. Maar dat positieve imago heeft de afgelopen jaren een stevige knauw gekregen. Vandaag willen de Senegalezen dat rechtzetten.

Vrijdag was de laatste dag van de verkiezingscampagne. Die was historisch kort. 2 weken maar kregen de kandidaten om het publiek te overtuigen. Dat komt omdat de Grondwettelijke Raad de datum pas heel laat heeft vastgelegd. 

Eerst uitstel en dan weer niet

President Macky Sall verbaasde de natie door de verkiezingen (aanvankelijk voorzien voor 24 februari) uit te stellen tot december. Officieel wegens onduidelijkheid over de kandidaten, maar volgens de meeste waarnemers was hij bang dat de oppositie zou winnen. Hij wilde zo tijd kopen, klonk het.

Er barstte een golf van protest uit met tientallen doden tot gevolg. Ongezien in Senegal, er werd zelfs gevreesd voor het einde van de democratie in het land. 

Maar het Grondwettelijk Hof en de Grondwettelijke Raad hebben daar een stokje voor gestoken. Ze verklaarden het uitstel ongrondwettelijk. De ambtstermijn van de president loopt immers af op 2 april. Ze legden de datum daarom vast op vandaag. Een bewijs dat de democratische instellingen in Senegal overeind blijven.

Tweestrijd tussen status quo en radicale verandering

Er zijn in totaal 19 presidentskandidaten, maar volgens de meeste experts stevenen we af op een tweestrijd tussen Amadou Ba en Bassirou Diomaye Faye.

Amadou Ba is de voormalige premier en is vooruitgeschoven door president Macky Sall. Die heeft het maximum van 2 mandaten bereikt en mag zelf niet meer deelnemen. Amadou Ba is niet zo populair, maar heeft wel het staatsapparaat achter zich. Hij staat voor een voortzetting van het huidige beleid.

In zijn campagne wijst hij onder meer op de infrastructuurwerken die Macky Sall verwezenlijkte, zoals een nieuwe luchthaven, nieuwe snelwegen en een treinnetwerk.

Bassirou Diomaye Faye is de belangrijkste oppositiekandidaat. Hij is nog maar pas vrijgelaten uit de gevangenis (na een amnestieregeling). Hij belandde achter de tralies nadat hij was opgepakt tijdens protesten. 

Supporters vieren de vrijlating van Ousmane Sonko en Bassirou Diomaye Faye in Dakar.
Foto: AP

De spilfiguur van deze verkiezingen mag zelf niet meedoen

Diomaye is de rechterhand van de belangrijkste opposant, Ousmane Sonko. Ook hij is vrijgelaten na een gevangenisstraf. Maar hij werd wel uitgesloten van deelname op basis van die veroordeling. Volgens zijn supporters was dat om hem politiek buitenspel te zetten. Sonko duidde Diomaye aan als zijn vervanger.

Na hun vrijlating vorige week voerden ze samen campagne. "Wie stemt op Diomaye, stemt eigenlijk op Sonko", was de boodschap. Beiden zijn nieuwkomers in de politiek en staan voor een radicale ommekeer.

Sonko is waanzinnig populair geworden door te schoppen tegen de schenen van het huidige politieke establishment en door de strijd aan te gaan tegen corruptie. Hij zet zich ook af tegen de invloed van het Westen (en vooral Frankrijk, de vroegere kolonisator) op het beleid in Senegal.

Hij belooft werk te maken van werkgelegenheid voor jongeren, een belangrijk thema in Senegal. Een derde van hen is werkloos en steeds meer jongeren vertrekken naar de Canarische Eilanden (en dus Europa), op zoek naar werk.

Supporters vieren de vrijlating van Ousmane Sonko en Bassirou Diomaye Faye in Dakar.
Foto: AP

De jeugd bepaalt de uitslag

De jongeren (in de meerderheid in Senegal) zouden wel eens de verkiezingsuitslag kunnen bepalen. Als ze tenminste massaal naar de stembus gaan.

De meesten van hen zullen dan stemmen op Diomaye (en dus Sonko) en kiezen voor een radicale ommekeer in de Senegalese politiek. Velen zijn het vertrouwen in de politici kwijtgeraakt en in Sonko hebben ze opnieuw hoop gevonden.

Als geen van de kandidaten een absolute meerderheid binnenhaalt, volgt er een tweede ronde tussen de 2 kandidaten met de meeste stemmen. Die datum moet nog worden vastgelegd.

Meest gelezen