AAN DE START. Mathieu van der Poel hoopt op “dezelfde benen als vrijdag”, Arnaud De Lie “weet niet met hoeveel vertrouwen” hij start in Gent-Wevelgem

Vrijdag was het nog de E3, vandaag wacht met Gent-Wevelgem alweer een nieuwe voorjaarsklassieker. Hieronder de reacties van enkele, belangrijke tenoren aan de start in Ieper.

Jonas Withouck, Jens Heylen, Jan-Pieter De Vlieger

LEES OOK. “Tien jaar geleden klom geen enkele spurter zoals Philipsen”: waarom het ook dit jaar wellicht weer geen massaspurt wordt in Gent-Wevelgem

Biniam Girmay (Intermarché-Wanty): “Blij dat ik weer meekon met de groten”

Heeft Biniam Girmay zichzelf verrast door vrijdag zo lang mee te gaan in de E3? “Toen ik loste? Ja”, grapt de Eritreeër, ex-winnaar van Gent-Wevelgem. “Maar het was goed voor de moraal. Ik ben blij dat ik weer meekon met de grote namen, dat is een goed teken. Mijn winst hier in Wevelgem is een prachtige herinnering. Ik word er nog steeds een beetje emotioneel van. Er kan van alles gebeuren vandaag. We zullen zien na 250 kilometer. Vorig jaar wist ik op voorhand dat het niets voor mij zou worden wegens de weersomstandigheden, maar nu is het helemaal anders.”

Tim Merlier (Soudal Quick-Step): “Fiftyfifty of ik er op het einde nog bij zal zijn”

Na winst in Nokere Koerse en een tweede plaats in Brugge-De Panne is Merlier een te duchten kandidaat in het voorjaar. “Ik wil vandaag alles geven, maar de positionering zal belangrijk zijn. We mogen als ploeg geen fouten maken. Een sprint met een vrije kleine groep? Die kans lijkt me vrij klein. Het zal fiftyfifty zijn of ik er dan nog zal bijzijn eventueel. We zullen straks zien. Ik ben gemotiveerd, het wordt een zware koers. Ik ben blij om aan de start te kunnen staan. We hebben een sterke ploeg aan de start dus we hebben meerdere kaarten om te trekken om Van der Poel te counteren.

© BELGA

Matthews (Jayco-Alula) baalt nog van Sanremo

Michael Matthews heeft “nog een paar nachten slaap gemist na Milaan-Sanremo”. De Australiër baalt nog van zijn tweede plaats daar. “Ik heb al zo vaak top tien gereden en nu greep ik er net naast. Natuurlijk maakte die gevallen zonnebril een verschil. Als die zo dicht bij je valt, dan reageer je daarop. In de E3 was ik niet top, vandaag moet ik scherper zijn.”

Jordi Meeus (Bora-hansgrohe): “Helemaal hersteld”

Jordi Meeus kende begin dit seizoen pech met een zware coronabesmetting. Sinds het openingsweekend reed hij alleen nog Brugge-De Panne, in dienst voor sprinter Sam Welsford. “Het gevoel was daar al redelijk goed. Ik heb het gevoel dat ik nu helemaal hersteld ben. Vandaag ga ik voor eigen kans en op Dwars Door Vlaanderen heb ik ook mijn zinnen gezet. Daarna is het kijken naar Parijs-Roubaix.”

“Vandaag kan je niet ver genoeg vooraan zitten met de wind. Je moet je eigen koers rijden en blijven vechten voor die koppositie. Bij de jeugd heb ik veel in waaiers gereden, dat kan ik normaal wel.”

Van der Poel: “Goed communiceren met Jasper zoals in Sanremo”

“Ik hoop dat ik voldoende gerecupereerd ben om vandaag een goeie koers te rijden. Ik voel de inspanning van vrijdag nog een beetje, maar vandaag is het een lange koers dus ik hoop dat ik op het einde dezelfde benen heb”, zegt Mathieu Van der Poel, winnaar van de E3 Saxo Classic.

Is Gent-Wevelgem nog moeilijker om te winnen dan de E3? “Geen enkele koers is makkelijk om te winnen, maar dit is wel een heel andere koers. “De wind in de Moeren zal cruciaal zijn, maar dat weet iedereen. Dus het zal een redelijk gewring zijn om daar vooraan te zitten.”

© BELGA

Gaat MVDP in Gent-Wevelgem meteen weer vol voor de zege, of trekt Alpecin-Deceuninck de kaart Jasper Philipsen? “Dat zal van het koersscenario afhangen. Net zoals in Sanremo zullen we goed communiceren. Natuurlijk probeer ik zelf te winnen, maar als ik Jasper zich ook goed voelt en als ik hem kan helpen dan zal ik dat doen. De concurrentie? Als ploeg is Lidl-Trek heel sterk, zeker voor het werk dat we vandaag moeten doen.”

© BELGA

Arnaud De Lie (Lotto Dstny): “Als Van der Poel start, weet je dat het niet makkelijk wordt”

“Ik weet niet met hoeveel vertrouwen ik hier sta, maar vandaag gaat het om de strijd om de positie”, zegt Arnaud De Lie, die niet op de afspraak was in de E3 vrijdag. “Je mag niet al je energie verbruiken, maar wel genoeg om mee te zijn met de eerste waaiers. Als Van der Poel start, dan weet je dat het niet makkelijk wordt. Niemand kent het scenario van vandaag, maar het wordt sowieso een zware strijd.”

“Vrijdag was niet mijn beste dag en mijn positie op de Taaienberg was niet top, niet ideaal, zeg maar slecht. Het is nu twee dagen geleden, dus vandaag verleggen we de focus.”

© BELGA

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER Wegwielrennen