Minister Petra De Sutter (Groen).
Foto: VRT NWS

Vicepremier De Sutter: "Nieuwe regeling voor asbestslachtoffers komt er mogelijk toch nog deze legislatuur"

Vicepremier Petra De Sutter (Groen) sluit niet uit dat er deze regeerperiode toch nog een nieuwe regeling komt voor asbestslachtoffers. Begin deze week werd een voorstel van Valerie Van Peel (N-VA) opnieuw weggestemd. Dat heeft tot veel verontwaardiging geleid. Volgens De Sutter ligt er intussen een nieuw voorstel op tafel.

Dinsdag werd in de Kamercommissie Sociale Zaken het wetsvoorstel van Valerie Van Peel al voor de 4e keer weggestemd. Groen en CD&V onthielden zich, de andere regeringspartijen stemden tegen.

Het leek de laatste kans om de wet nog voor de verkiezingen goed te keuren. Maar volgens vicepremier Petra De Sutter ligt er intussen een nieuw voorstel op tafel dat toch nog deze regeerperiode kan worden goedgekeurd. "Het zal snel moeten gaan, maar het kan nog", zei De Sutter in De Zevende Dag op VRT 1.

Bekijk: "Er ligt een nieuw voorstel op tafel dat misschien wel een meerderheid haalt", zegt vicepremier Petra De Sutter in De Zevende Dag:

Videospeler inladen...

"We willen graag binnen de meerderheid een wetsvoorstel steunen dat heel erg aansluit bij het voorstel van Valerie Van Peel. De doelstelling delen we, vandaar dat we ook niet hebben tegengestemd, in tegenstelling tot de rest van de meerderheid."

"Het goede van de heisa die er is geweest, en dat is absoluut de verdienste van Valerie Van Peel, is dat het duidelijk heeft gemaakt dat we het hier niet kunnen bij laten. De liberale collega's hebben de laatste dagen al openingen gemaakt en zeggen dat ze het toch nog eens opnieuw willen bekijken. We maken ons dus sterk dat het nog wel kan lukken", zegt De Sutter.

Waarover gaat het wetsvoorstel?

Het wetsvoorstel van Van Peel ligt al jaren op tafel en moet het voor asbestslachtoffers mogelijk maken om een klacht in te dienen tegen een bedrijf. Ook als ze al een vergoeding hebben gekregen via het Asbestfonds. Op dit moment moeten slachtoffers kiezen voor het ene of het andere.

Het voorstel heeft enkel betrekking op zogenoemde milieuslachtoffers. Dat zijn mensen die in aanraking kwamen met asbest, omdat ze dicht bij een fabriek woonden of met asbestmateriaal aan de slag gingen. Het voorstel gaat dus niet over mensen die in een asbestfabriek aan de slag waren. De Raad van State had zich in een advies kritisch uitgesproken over dat onderscheid tussen slachtoffers. 

"In de politiek is het soms moeilijk zoeken naar de juiste oplossingen om iets gedaan te krijgen", zegt De Sutter. "Dat is een gevolg van feit dat je deel uitmaakt van een meerderheid. Wat we willen, is dat de asbestslachtoffers niet in de kou blijven staan, ook niet de mensen die in asbestfabrieken werkten."

"Het is jammer dat de liberalen tot nog toe het been stijf hebben gehouden, maar we hopen dat daar nog verandering in kan komen. Daarom hebben we nagedacht of we geen alternatieven kunnen uitwerken die misschien wel een meerderheid kunnen halen en dat is waar we mee bezig zijn."

Meest gelezen