Direct naar artikelinhoud
LiveblogAanslag in Moskou

Live - Aanslag Moskou. Russische veiligheidsdienst beschuldigt westerse geheime diensten en Oekraïne • Loekasjenko: daders vluchtten eerst naar Wit-Rusland

Live - Aanslag Moskou. Russische veiligheidsdienst beschuldigt westerse geheime diensten en Oekraïne • Loekasjenko: daders vluchtten eerst naar Wit-Rusland
Beeld ANP / EPA

Terreurgroep Islamitische Staat heeft de aanslag van vrijdag op een concertzaal in de Russische hoofdstad Moskou opgeëist. Daarbij zijn nu al minstens 137 doden geteld. Vier mannen zijn opgepakt en zwaar gehavend voor de rechter geleid. Lees hieronder de belangrijkste ontwikkelingen en download de app van De Morgen om meteen een bericht te krijgen bij belangrijk nieuws.

Vrijdagavond zijn zeker 137 doden gevallen en minstens 140 mensen gewond geraakt bij een aanslag in Crocus City Hall in Krasnogorsk, ten noordwesten van Moskou. Het dodental kan nog verder oplopen.

Rond 20 uur ’s avonds openden minstens vier mannen in camouflagekledij het vuur in de ontvangsthal en de concertzaal. De zaal was uitverkocht voor een optreden van Russische rockband Piknik.

• IS heeft de aanslag opgeëist. Ook Amerikaanse functionarissen bevestigen dat IS verantwoordelijk is voor de aanslag. Russische onderzoekers zeggen nog meer opties open te houden.

• Er zijn elf mensen gearresteerd. Vier van de verdachten zouden daadwerkelijk hebben deelgenomen aan de aanval en zijn voorgeleid.

Video wordt geladen...

Live

  1. Loekasjenko: daders probeerden grens met Wit-Rusland over te steken

    De extremisten die vrijdag een aanslag pleegden in Moskou probeerden achteraf aanvankelijk naar Wit-Rusland te vluchten. Dat zegt Wit-Russisch president Aleksandr Loekasjenko. 

    Volgens de autocratische leider is dat plan uiteindelijk mislukt door de strenge controles en beseften de daders dat ze de grens met Wit-Rusland niet konden oversteken. "Daarom vertrokken ze weer en gingen ze naar de grens tussen Rusland en Oekraïne." 

    Het is echter onduidelijk op welke informatie de Wit-Russische leider zich baseert.


    Wit-Russisch president Aleksandr Loekasjenko.Beeld AP

    Loekasjenko wordt gezien als bondgenoot van Russisch president Vladimir Poetin, maar hier lijkt hij de lezing van de Russische autoriteiten tegen te spreken. Die blijven de door IS opgeëiste aanslag linken aan Oekraïne. President Vladimir Poetin beweerde bijvoorbeeld dat was geregeld dat de aanslagplegers de grens met Oekraïne konden oversteken en eerder vandaag had het hoofd van de Russische veiligheidsdienst FSB ook het Verenigd Koninkrijk en de Verenigde Staten beschuldigd van medeplichtigheid.

  2. Hoofd Russische veiligheidsdienst FSB: VS, VK en Oekraïne achter aanslag bij Moskou

    Alexander Bortnikov, het hoofd van de Russische veiligheidsdienst FSBbeschuldigt de Verenigde Staten, het Verenigd Koninkrijk en Oekraïne ervan achter de aanslag in Moskou te zitten. Dat zegt hij aan persbureau Ria Novosti. 

    De aanval werd meermaals opgeëist door de jihadistische groep Islamitische Staat en kostte het leven aan minsten 137 mensen. Maar volgens Bortnikov ging het dus niet (enkel) om een aanslag door IS.

    "Wij geloven dat radicale islamisten de actie voorbereidden, maar ook dat ze ondertussen gefaciliteerd werden door westerse geheime diensten. Ook de Oekraïense geheime diensten waren rechtstreeks betrokken", aldus Bortnikov. 

    Russisch president Vladimir Poetin zei gisterenavond pas voor het eerst dat de aanval het werk was van “radicale moslims”. Maar ook dan bleven er vingers in de richting van Oekraïne wijzen. “We weten met wiens handen deze misdaad tegen Rusland is gepleegd. Wat we willen weten, is wie de opdrachtgever is”, aldus Poetin maandagavond. 

    Kiev heeft van bij de start iedere betrokkenheid ontkend. De ambassades van de Verenigde Staten en het Verenigd Koninkrijk in Rusland waarschuwden eerder deze maand dat er een terroristische aanslag gepleegd zou kunnen worden in Moskou.

    Lees ook. Dit bloedbad is voor Poetin extra pijnlijk: hoe Rusland al decennialang worstelt met de radicale islam

  3. 147 mensen in Turkije aangehouden om banden met IS

    In Turkije zijn 147 mensen aangehouden die banden zouden hebben met terreurgroep Islamitische Staat (IS), meldt het ministerie van Binnenlandse Zaken. Volgens bronnen zijn de vier verdachten van de aanslag bij Moskou deze maand ook nog in Turkije geweest. Die aanslag is opgeëist door een Afghaanse tak van IS.

    Minister Ali Yerlikaya zegt op X dat de verdachten in dertig verschillende provincies zijn opgepakt. Ze zouden deel hebben genomen aan gewapende conflicten en geholpen hebben om de terroristische organisatie te financieren.

    In Turkije worden vaker grote groepen mensen aangehouden om vermeende banden met IS. In december werden tijdens twee operaties bijna 500 mensen opgepakt. Volgens Yerlikaya zal zijn ministerie acties tegen IS blijven uitvoeren. "Onze strijd tegen het terrorisme zal vastberaden worden voortgezet totdat de laatste terrorist is geneutraliseerd."

  4. Twee verdachten konden ongehinderd tussen Rusland en Turkije reizen

    Twee van de verdachten die zijn opgepakt wegens betrokkenheid bij de aanslag op een concertzaal in een buitenwijk van Moskou, reisden vrij tussen Rusland en Turkije. Dat heeft een Turkse veiligheidsbron verklaard. De twee zouden op 2 maart samen aan boord van een vliegtuig Turkije hebben verlaten om naar Rusland te gaan.

    "De twee personen konden ongehinderd tussen Rusland en Turkije reizen, aangezien er geen arrestatiebevelen waren uitgevaardigd tegen hen", aldus de verantwoordelijke die anoniem wilde blijven.

  5. Geen concrete terreurplannen in België maar ‘meeste aantrekkingskracht gaat uit van IS-K’, zegt minister van Justitie

    De Belgische veiligheidsdiensten hebben geen weet van concrete terreurplannen die uitgaan van IS-K (of ISKP, Islamitische Staat in de Khorasan Provincie), de aftakking van IS die verantwoordelijk wordt geacht voor de aanslag op een concertzaal in Moskou, afgelopen vrijdag. Dat heeft vicepremier en minister van Justitie Paul Van Tigchelt (Open Vld) dinsdag gezegd in De ochtend (Radio 1). Maar het is wel zo dat IS-K momenteel de meeste aantrekkingskracht uitoefent, voegde hij toe.

    Na de aanslag in Moskou besliste Frankrijk zijn dreigingsniveau op te trekken naar het hoogste niveau, terwijl het in België op niveau 3 blijft (op een schaal tot 4). “Ik wil erop wijzen dat niveau 3 al zeer hoog is en betekent dat een dreiging ernstig en waarschijnlijk is. Het niveau nog verhogen, zou willen zeggen dat er sprake is van een imminente en concrete dreiging, maar die is er momenteel niet”, zei Van Tigchelt op de radio.

    IS-aftakking IS-K wordt ook in België opgevolgd, maar hier hebben de veiligheidsdiensten geen weet van concrete terreurplannen, aldus de minister. “Iedereen van wie een dreiging van gewelddadig extremisme uitgaat, wordt opgevolgd in ons land.”

    “Op nationaal vlak, maar ook op internationaal vlak, bijvoorbeeld op basis van gesprekken met onze Amerikaanse collega’s, stellen we vast dat de meeste aantrekkingskracht nu uitgaat van IS-K”, die zijn wortels heeft in Centraal-Azië en landen als Afghanistan, Tadzjikistan en Kirgizië, ging Van Tigchelt verder. “Het is niet zo dat mensen daar moeten geweest zijn, het volstaat dat ze geïnspireerd worden door dat gedachtegoed. (...) We noemen dat dan de ‘lone actors’.”

    “Wij zijn het Westen met zijn liberale waarden, wij zijn de natuurlijke vijand van IS”, besloot Van Tigchelt.

  6. Ook Poetin noemt aanslag nu werk van ‘radicale moslims’

    Russisch president Vladimir Poetin meldt dat de aanslag op een evenementencentrum bij Moskou het werk was van “radicale moslims”. Kort na de aanslag vrijdagavond claimde terreurorganisatie IS al de verantwoordelijkheid, maar de Russen bleven echter in de richting van Oekraïne wijzen.

    Ook nu impliceert Poetin nog dat Oekraïne betrokken is bij de aanval, zonder daar echte bewijzen voor te geven. Wel stipt hij aan dat de daders “naar Oekraïne” vluchtten na de aanval. “Wie wachtte daar op hen?”, zei Poetin tijdens een regeringsbijeenkomst. De daders zijn inderdaad opgepakt in de grensregio Brjansk, die echter niet alleen aan Oekraïne maar ook aan Wit-Rusland grenst.

    “We weten met wiens handen deze misdaad tegen Rusland is gepleegd. Wat we willen weten, is wie de opdrachtgever is”, aldus Poetin. Kiev heeft van bij de start iedere betrokkenheid ontkend.


    Poetin tijdens een herdenkingsplechtigheid voor de slachtoffers van de terreuraanslag.Beeld AFP
  7. Kremlin geeft geen commentaar over behandeling verdachten

    Het Kremlin wil nog niks kwijt over de hardhandige behandeling van verdachten die zijn opgepakt na de terreuraanslag van afgelopen vrijdag. "Ik laat deze vraag onbeantwoord", reageerde een regeringswoordvoerder.

    In Russische media verschenen beelden van vier verdachten die na de bloedige aanslag in een concerthal voor de rechter verschenen. Een van de mannen zat in een rolstoel, een ander had verband over zijn oor. Ook is er een man met een opgezwollen gezicht. Hij oogt gedesoriënteerd.

    Op sociale media circuleren beelden van de vermeende zeer hardhandige ondervraging van de mannen, maar daarvan is de echtheid nog niet vastgesteld. Russische media hebben bericht dat de vier uit Tadzjikistan komen. De verantwoordelijkheid voor de aanslag is opgeëist door een tak van terreurorganisatie IS.

    Een van de verdachten bij zijn verschijning voor de rechtbank in Moskou.Beeld Photo News
  8. Rusland gaat nog altijd niet in op IS-opeising aanslag

    De Russische autoriteiten zijn nog bezig met het onderzoek naar de terreuraanslag van afgelopen vrijdag. Kremlinwoordvoerder Dimitri Peskov zei vandaag dat er nog ‘geen coherente versie van de gebeurtenissen’ is vastgesteld. Hij wilde bovendien niet ingaan op vragen over Islamitische Staat, die de verantwoordelijkheid voor de aanslag heeft opgeëist.

    Ondertussen wordt er vanuit het Kremlin twijfel gezaaid over de verantwoordelijkheid van IS. Volgens Maria Zakharova, een woordvoerder van het Russische ministerie van Buitenlandse Zaken, komen de beschuldigingen aan het adres van IS uit de koker van de Verenigde Staten. Die zouden IS als ‘boeman’ gebruiken, staat in een artikel van haar hand voor de krant Komsomolskaya Pravda.

    Kort na de aanslag suggereerden de Russische autoriteiten al dat Oekraïne betrokken zou zijn geweest bij de aanslag. De verdachten zouden op de vlucht zijn geslagen naar de Oekraïense grens. Volgens president Poetin zou Oekraïne hun ontsnapping hebben voorbereid, een bewering waar hij geen enkel bewijs voor had. Oekraïne heeft de beschuldigingen met klem ontkend.

    Rusland wil Oekraïne gebruiken om verantwoordelijkheid voor de aanslag te ontlopen, aldus de Oekraïense president Volodymyr Zelensky. De Amerikanen zeggen Rusland te hebben gewaarschuwd voor een mogelijke aanval. Kremlinwoordvoerder Peskov wilde daar tegenover journalisten niets over kwijt. Geen enkel land is immuun voor de dreiging van terrorisme’, zei Kremlinwoordvoerder Peskov toen hem werd gevraagd naar een mogelijk falen van de Russische veiligheidsdiensten.

    Thom Canters

  9. Vier verdachten krijgen voorarrest, twee bekennen schuld

    De rechtbank van Basmanni, een district in Moskou, heeft bepaald dat de vier verdachten van de dodelijke aanslag in de buurt van Moskou in afwachting van hun proces twee maanden in voorlopige hechtenis worden geplaatst. De rechtbank maakte dat bekend via een verklaring op Telegram.

    Bij de aanslag in Krasnogorsk kwamen vrijdag minstens 137 mensen om het leven. De vier verdachten worden aangeklaagd voor "terrorisme" en blijven tot zeker 22 mei in voorarrest. Die periode kan worden verlengd. Op terrorisme kunnen in Rusland levenslange gevangenisstraffen staan.

    Een van de verdachten werd in een rolstoel de rechtbank binnengebracht.Beeld ANP / EPA

    De rechtbank stelt dat twee van de verdachten schuld hebben bekend. En een van hen, afkomstig uit Tadzjikistan, heeft zijn schuld zelfs "volledig erkend", zo staat te lezen in de verklaring. Ook de andere drie verdachten zijn afkomstig uit het buitenland. Volgens de Britse krant The Guardian komen alle vier uit Tadzjikistan. Het dagblad zegt zich daarbij te baseren op het Russische persbureau TASS.

    De Russische autoriteiten pakten na de aanslag elf mensen op, van wie de vier vermoedelijke daders. Op beelden die de rechtbank verspreidde, is te zien dat de vier geboeid in een glazen kooi moesten plaatsnemen, een van hen arriveerde in een rolstoel.

    Een van de verdachten van de aanslag in Moskou.Beeld ANP / EPA

    Ze vertonen tekenen van foltering en hebben allemaal zichtbare verwondingen: van een blauw oog tot een verband aan het oor – dat eerder zou zijn afgesneden bij de arrestatie – en bloed in het gezicht. Op sociale media circuleren bovendien gruwelijke videobeelden van hoe een van de verdachten elektrische schokken krijgt toegediend via zijn genitaliën. 

    Volgens het Russische persagentschap Ria Novosti werkte een van de verdachten bij een kapper in Ivanovo, een stad ten noordoosten van Moskou. Een andere heeft een kind van acht maanden en werkte in een parketfabriek in Podolsk.

    Een van de verdachten van de aanslag in Moskou.Beeld AFP
  10. Frankrijk verhoogt dreigingsniveau

    In Frankrijk is het dreigingsniveau, het zogenaamde Vigipirate-plan, bijgesteld naar het hoogste niveau na de aanslag in Moskou. Dat heeft de Franse premier Gabriel Attal zondagavond meegedeeld.

    "Gezien de claim van de aanval door Islamitische Staat en de dreigingen die boven ons land hangen, hebben we besloten om het Vigipirate-systeem naar het hoogste niveau te brengen", aldus Attal op X, aan het einde van een vergadering van de defensieraad in het Elysée.

    Het hoogste dreigingsniveau wordt ingesteld in de onmiddellijke aansleep van een aanslag of als een terreurgroep in actie komt. Het niveau wordt tijdelijk ingesteld, voor de tijd die nodig is voor crisisbeheer. Het maakt de uitzonderlijke mobilisatie van middelen mogelijk, maar ook de verspreiding van informatie die burgers in een crisissituatie kan beschermen.

    Het Vigipirate-plan, dat bestaat uit drie niveaus, werd in januari afgezwakt naar niveau 2.

    Beeld AFP
  11. Eerste twee verdachten voor rechtbank verschenen

    De eerste twee verdachten van de terreuraanslag op een concertzaal in een buitenwijk van Moskou zijn zondagavond voor een rechtbank in de Russische hoofdstad verschenen. Die moet beslissen over hun voorlopige hechtenis. Volgens Russische persbureaus zijn de twee verdachten in verdenking gesteld wegens "terrorisme" en zullen ze levenslang krijgen.

    Volgens de Russische autoriteiten werden na de aanslag elf mensen opgepakt, onder wie de vier daders.

  12. Russische rockgroep Piknik herdenkt slachtoffers aanslag

    De leden van de populaire Russische rockband Piknik, die vrijdagavond niet konden optreden door de bloedige terreuraanval op een concertzaal in een buitenwijk van Moskou, hebben zondagavond aan de Crocus City Hall bloemen neergelegd. Na een minuut stilte betuigden ze hun medeleven met de nabestaanden van de 137 dodelijke slachtoffers, zo berichtte het staatspersbureau Tass.

    "Deze gruweldaad is een zinloze, onvoorstelbare wreedheid", zei frontman Edmund Schkljarski. "De term wreedheid is zelfs niet op zijn plaats, want zelfs beesten doen zoiets niet." Volgens Piknik was onder de doden ook een assistente van de rockgroep.

  13. Dodentol stijgt naar 137

    De dodentol na de aanslag op de Crocus City Hall nabij Moskou is opgelopen naar 137. Dat hebben Russische onderzoekers zondag bekendgemaakt. Er werden ook wapens en munitie aangetroffen op de plaats delict.

    Tot nu toe zijn 62 lichamen geïdentificeerd, klinkt het verder. Bij de aanslag raakten ook zowat 150 mensen gewond, van wie velen nog in kritieke toestand verkeren.

    Beeld ANP / EPA

    In de Crocus City Hall trof de Russische onderzoekscommissie ook twee geweren en een een grote hoeveelheid munitie aan.

    In Rusland is vandaag een dag van nationale rouw van kracht. Op grote verlichte billboards in de Russische hoofdstad is een brandende kaars te zien tegen een donkere achtergrond, met de datum van de aanslag, 22 maart, en de woorden "We rouwen".

    Beeld REUTERS
  14. Lange rijen voor herdenking terreurslachtoffers in Moskou

    Twee dagen na de aanslag in Moskou, waarbij meer dan 130 mensen om het leven kwamen, hebben mensen in heel Rusland hun medeleven betuigd aan de slachtoffers. Zondag legden veel rouwenden bloemen neer aan de concertzaal aan de rand van de stad. Volgens het Russische persbureau Tass stonden rond de middag bij het geïmproviseerde gedenkteken bij het hek van het evenementencentrum meterslange rijen mensen.

    De Russische president Vladimir Poetin kondigde voor zondag een dag van nationale rouw af. Op grote verlichte billboards in de Russische hoofdstad is een brandende kaars te zien tegen een donkere achtergrond, met de datum van de aanslag, 22 maart, en de woorden "We rouwen".

    Waarnemers spraken van een ingetogen stemming in de Russische hoofdstad. Grote musea, theaters en bioscopen zijn gesloten en grote evenementen zijn afgelast. Ook in Ruslands noordelijke metropool Sint-Petersburg zijn er gelijkaardige taferelen van rouw.

    Vier zwaarbewapende mannen drongen vrijdagavond de concertzaal binnen en schoten op de bezoekers. De dodentol daarvan stond zondag op 133. Volgens de gezondheidsautoriteiten in de regio Moskou raakten 154 mensen gewond. Bijna 110 van hen worden nog steeds behandeld in het ziekenhuis.

  15. Paus bidt op Palmzondag voor slachtoffers van aanslag

    Paus Franciscus heeft stilgestaan bij de aanslag in de buurt van Moskou aan het einde van de mis van Palmzondag op het Sint-Pietersplein in Vaticaanstad. "Ik bid voor de slachtoffers van de laffe terreuraanslag die in Moskou is gepleegd", zei de 87-jarige paus. Volgens de kerkvorst was er sprake van "onmenselijke daden die God beledigen".

    Tijdens de mis sloeg paus Franciscus zijn preek over. Het is ongebruikelijk voor een paus om een preek niet voor te lezen tijdens een belangrijke mis als die van Palmzondag. De afgelopen weken kampte de paus met bronchitis en griep waardoor hij niet zelf zijn preken las.

    Door de aanslag op een muziekcomplex bij Moskou vrijdagavond kwamen zeker 133 mensen om het leven. Ook raakten zo'n 150 mensen gewond.

    Paus Franciscus tijdens de mis op 24 maart.Beeld ANP / EPA
  16. President van Tadzjikistan verzekert Poetin dat "terroristen geen nationaliteit, vaderland of religie hebben"

    De Tadzjiekse president Emomali Rachmon heeft zijn Russische collega Vladimir Poetin zondag gezegd dat "terroristen geen nationaliteit hebben". Tijdens een telefoongesprek veroordeelde Rachmon "met klem de wrede en bloedige aanval op de Crocus City Hall" nabij Moskou en verzekerde hij "dat terroristen geen nationaliteit, vaderland of religie hebben", luidde het in een communiqué van de persdienst van de Tadzjiekse president.

    Verschillende zwaarbewapende schutters openden vrijdag het vuur op bezoekers van een concertzaal in Krasnogorsk, een buitenwijk van de Russische hoofdstad. Het drama kostte aan minstens 133 mensen het leven.

    Zaterdag kondigde Rusland de arrestatie van 11 personen aan, onder wie de vier vermoedelijke daders van de aanslag die door de terreurorganisatie IS werd opgeëist. Het zou gaan om buitenlandse staatsburgers, liet het Russische ministerie van Binnenlandse Zaken weten, zonder te preciseren welke nationaliteit ze dan wel hebben. Russische media menen echter te weten dat sommige verdachten de Tadzjiekse nationaliteit zouden hebben.

    "In deze tijd van nationale rouw in Rusland benadrukte het Tadzjiekse staatshoofd de solidariteit van alle Tadzjiekse burgers met het Russische volk", aldus de persdienst van het Tadzjiekse presidentschap. Het Kremlin kondigde van zijn kant naar aanleiding van het gesprek aan dat de "nauwe" samenwerking tussen Rusland en Tadzjikistan op het vlak van de strijd tegen de terreur zou worden "geïntensiveerd".

    Noch Poetin, noch de Russische veiligheidsdienst FSB heeft intussen met een woord gerept over de claims van IS met betrekking tot de aanslag, de dodelijkste in Rusland sinds begin jaren 2000. De autoriteiten gaan daarentegen uit van een "Oekraïens spoor" zonder daarvoor enig bewijs te leveren.

  17. Leden van Poetins regime opperen herinvoering doodstraf voor terroristen

    In Rusland gaan steeds meer stemmen op om het moratorium op de doodstraf voor "terroristen" op te heffen na de dodelijke aanslag in Moskou van vrijdag. Verschillende hooggeplaatste leden van het regime van Vladimir Poetin deden uitspraken in die zin.

    "Vandaag de dag vragen veel mensen naar de doodstraf (...) er zal een beslissing worden genomen die zal voldoen aan de verwachtingen van onze samenleving", zei Vladimir Vassiliev, hoofd van de parlementaire fractie van de regerende partij Verenigd Rusland, over het opheffen van het moratorium dat sinds 1996 van kracht is.

    Een andere parlementslid, Joeri Afonin, die verantwoordelijk is voor veiligheidskwesties, ging nog een stap verder: "Als we het hebben over terrorisme en het vermoorden van mensen, moeten we de doodstraf weer opnemen in het strafrecht".

    Ook Sergej Mironov, een vooraanstaand lid van Rechtvaardig Rusland riep op tot "het instellen van de doodstraf voor mensen die terroristische daden plegen".

    Naast jihadistische groeperingen zoals IS, die de verantwoordelijkheid opeiste voor de dodelijke aanslag van vrijdag waarbij minstens 133 mensen omkwamen, beschouwt Rusland een aantal Oekraïense tegenstanders en leiders als "extremisten" en "terroristen". Deze maand voegde het ook de "internationale LGBT-beweging" toe aan de lijst van terroristische organisaties die is opgesteld door de Russische bevoegde diensten.

    Rusland heeft tot nu toe geen melding gemaakt van een jihadistische connectie met de aanslag van vrijdag, ondanks de claim van IS.

  18. In beeld: Rusland rouwt tijdens dag van nationale rouw

    Mensen leggen bloemen bij een geïmproviseerde gedenkplaats net buiten het concertgebouw waar vrijdag de aanslag plaatsvond.Beeld AP
    De vlag van het Kremlin hangt halfstok.Beeld AP
    Op schermen in Moskou is de tekst 'Wij rouwen om 22-03-2024' te lezen.Beeld AP
    Een zee van bloemen niet ver van plek van de aanslag vandaan.Beeld REUTERS
    Mensen staan in de rij om bloemen te leggen bij een geïmproviseerde gedenkplaats net buiten het concertgebouw waar vrijdag de aanslag plaatsvond. Beeld REUTERS
  19. Russische Crocus Group belooft concertzaal te herstellen

    Het Russische Crocus Group heeft via een verklaring beloofd het concertgebouw waar gisteren de aanslag plaatsvond, te herstellen. "We zullen de slachtoffers van terroristen nooit vergeten," aldus het vastgoedbedrijf in een verklaring. "Wat door hun vuile handen werd vernietigd, zal worden hersteld."

    Het muziekcentrum, met een capaciteit van meer dan 6 duizend zitplaatsen, werd in 2009 gebouwd door de Crocus Group. Het bedrijf is gespecialiseerd in de ontwikkeling van vastgoed en eigendom van de invloedrijke Azerbaijaanse miljardair Aras Agalarov. De Crocus City Hall maakt deel uit van een uitgestrekt complex van winkelcentra, restaurants en hotels aan de westelijke rand van Moskou. Meerdere populaire Russische artiesten hebben er opgetreden en in 2013 organiseerde Donald Trump er een Miss Universe-verkiezing.

    Lees ook. Jihadexpert Pieter Van Ostaeyen over de aanslag in Moskou: ‘Dit bewijst dat IS momenteel een geweldige slagkracht heeft’

  20. Hoogste gebouw ter wereld in kleuren Russische vlag

    De Burj Khalifa, het hoogste gebouw ter wereld dat in Dubai staat, werd zondag gehuld in de kleuren van de Russische vlag: wit, blauw, rood. De Verenigde Arabische Emiraten (VAE) betuigen zo hun solidariteit met de slachtoffers van de aanslag in een concertzaal in Moskou.

    Op de wolkenkrabber verscheen ook een tekst, die de steun van de VAE aan Rusland bevestigt. "We willen hiermee ook onze afkeer tonen van alle vormen van geweld en terrorisme", bericht het officiële persagentschap WAM.

    Beeld RV
  21. IS deelt videobeelden van aanslag in Moskou

    Terreurgroep Islamitische Staat (IS) heeft zaterdagavond videobeelden op Telegram geplaatst die een deel van de aanslag op het muziekcentrum net buiten Moskou zouden tonen. De video van 1 minuut en 31 seconden toont een close-up van een van de schutters die het vuur opent op verschillende mensen terwijl hij de concertzaal binnengaat.

    Eerder op zaterdag deelde IS op Telegram ook al een foto waarop de vier aanslagplegers te zien zouden zijn. IS, die de aanslag van vrijdag heeft opgeëist, stelt dat de aanval op het muziekcentrum moet worden gezien "in de context van de oorlog die woedt tussen IS en landen die de islam bestrijden".

    Een woordvoerder van de Amerikaanse Nationale Veiligheidsraad, Adrienne Watson, benadrukte zaterdagavond dat alleen IS verantwoordelijk is voor de aanval en dat Oekraïne er niet bij betrokken is. Volgens haar deelde de Amerikaanse regering begin maart informatie met Rusland over een op handen zijnde aanslag in Moskou en publiceerde de VS op 7 maart ook een openbare waarschuwing voor alle Amerikanen in Rusland.

  22. Tot nu 29 slachtoffers geïdentificeerd

    De Russische autoriteiten hebben tot nu toe 29 van de 133 slachtoffers geïdentificeerd die zijn omgekomen bij de aanslag van vrijdagavond. Dat heeft het ministerie van Noodsituaties zaterdag gemeld.

    Er werd een lijst gepubliceerd met 29 namen, wat illustreert hoe moeilijk het is om de slachtoffers te identificeren. Reddingswerkers zijn momenteel nog bezig met het doorzoeken van het puin van de Crocus City Hall, die werd verwoest door een brand die de terroristen hadden gesticht.

  23. Russische televisie zendt verhoor van verdachten uit

    De Russische televisie heeft zaterdag beelden uitgezonden van het verhoor van vier vermoedelijke terroristen. De Russische publieke omroep Pervy Kanal toonde beelden van de verdachten die werden meegenomen door gewapende wetshandhavers, drie van hen hadden een bebloed gezicht. Eén van de verdachten had een groot wit verband om zijn hoofd en een bebloed rechteroor. In de beelden van hun verhoren gaven twee van de verdachten hun schuld toe, één zei dat hij voor geld had gehandeld.

    Volgens Russische media en parlementslid Alexander Chinstein komen sommige van de verdachten uit Tadzjikistan, een voormalige Sovjetrepubliek in Centraal-Azië die grenst aan Afghanistan. In die regio is Islamitische Staat, die de verantwoordelijkheid voor de aanslag heeft opgeëist, actief. De onderzoekers noemden de nationaliteit van de verdachten niet, maar zeiden wel "dat ze geen Russen waren".

    Pervy Kanal zond ook een fragment uit van een ondervraging van de man met het bebloede verband rond zijn rechteroor. Op sociale media circuleren echter ook video's waarin een stuk van iemands rechteroor wordt afgesneden, al is de authenticiteit daarvan niet bevestigd.

    Volgens de tv-zender werden de mannen gearresteerd in het dorp Chatsoen, in de regio Brjansk. President Vladimir Poetin en de Russische speciale diensten (FSB) meldden dat ze op weg waren naar Oekraïne, waar ze contacten hadden om hen te helpen vluchten. Melding van de claim van IS werd er in de video's niet gemaakt.

  24. Aanslagplegers zijn geen Russen, stelt Russische minister van Binnenlandse Zaken

    De vier gearresteerde mannen die verantwoordelijk worden gehouden voor het plegen van een aanslag op de concertzaal in Moskou, zijn geen Russen. Dat heeft de Russische minister van Binnenlandse Zaken Vladimir Kolokoltsev gezegd. Hij maakte niet bekend welke nationaliteit de vier verdachten wél hebben.

    De aanval is opgeëist door IS, die vanmiddag een foto deelde van de vier vermeende daders op Telegram. Russische autoriteiten en president Poetin hebben eerder vandaag zonder bewijs geïnsinueerd dat Oekraïne betrokken zou zijn bij de aanslag, iets dat Oekraïne met klem ontkent.

    Dylan van Bekkum

  25. Italië neemt extra veiligheidsmaatregelen na aanslag Moskou

    Italië heeft extra veiligheidsmaatregelen genomen na de aanslag in Moskou. Nieuwssite Rai News en persbureau ANSA schrijven dat het ministerie van Binnenlandse Zaken "gevoelige plekken" beter wil beschermen. Daarmee wordt bedoeld dat er extra beveiliging komt bij onder meer gebedshuizen, ambassades, stations en luchthavens.

    De Italiaanse media melden niet of er een concrete dreiging is die aanleiding geeft tot de nieuwe maatregelen. Maandag komt volgens Rai News het Nationaal Comité voor Openbare Orde en Veiligheid, een commissie van het ministerie van Binnenlandse Zaken, bijeen om de situatie te analyseren.

  26. 'Aanslag in Rusland komt niet als verrassing', zegt terreurexpert Pieter Van Ostaeyen

    "Het is niet de eerste IS-aanslag in Rusland, maar wel de dodelijkste." Dat zegt jihadexpert Pieter Van Ostaeyen aan Belga na de aanslag op een concertzaal in Moskou. Hij verwacht een verdere toename van het aantal IS-aanvallen, vooral in de Sahel.

    Rusland mag dan voor velen een verrassend doelwit zijn van Islamitische Staat, voor Van Ostaeyen is het dat niet. "De voorbije jaren zijn er negen à tien aanslagen geweest in Rusland, maar deze is wel de dodelijkste", klinkt het. "Voor IS maakt het niet uit welk Westers land getroffen wordt, het is altijd een gerechtvaardigd doelwit voor hen."

    Daarnaast is Vladimir Poetin ook een trouwe bondgenoot van de Syrische president Bashar al-Assad en was hij dat ook tijdens de IS-hoogdagen in 2014-2015, aldus de terreurexpert. Hij onderstreept ook dat de VS Rusland recentelijk gewaarschuwd hebben voor een op til zijnde aanslag, "maar die waarschuwingen zijn gewoon genegeerd". "Ik denk dat IS nu voor een deel heeft ingespeeld op de verminderde, verslapte veiligheidssituatie in Moskou om onopgemerkt te kunnen toeslaan", klinkt het nog.

    Naar verluidt zit de aftakking ISKP (Islamitische Staat in de Khorasan Provincie) achter de aanslag in de concertzaal. Die heeft als doel een kalifaat op te richten in Centraal-Azië, onder meer in Iran, Afghanistan, Tadzjikistan en Oezbekistan. "Diezelfde aftakking was begin dit jaar ook verantwoordelijk voor de aanslag tijdens de herdenkingsplechtigheid van de Iraanse generaal Qassem Soleimani in Iran", aldus Van Ostaeyen.

    De terreurexpert wijst er tot slot op dat Islamitische Staat niet terug van weggeweest is, maar altijd aanslagen is blijven uitvoeren. Hij wijst daarbij op een toename van het aantal terreurdaden in de Sahel-regio. "Ik verwacht dat de situatie daar volledig uit de hand gaat lopen en dat we vervolgens een nieuwe vluchtelingenstroom richting het Westen gaan krijgen", stelt hij.

  27. Spontane herdenking in Beslan voor slachtoffers van aanslag in Moskou

    In Beslan, een stad in de Russische deelrepubliek Noord-Ossetië die 20 jaar geleden door een bloedige terreurdaad werd getroffen, hebben de inwoners zaterdag spontaan de slachtoffers herdacht van de terreuraanslag in de buurt van Moskou. Dat meldt het Russische nieuwsagentschap Tass.

    Meer dan 1.000 personen verzamelden zaterdag in de school waar zich destijds een gijzeldrama met dodelijke afloop afspeelde. Ze staken er onder meer kaarsen aan voor de slachtoffers in de Crocus City Hall in Krasnogorsk. De herdenking werd georganiseerd door de organisatie Moeders van Beslan.

    Op 1 september 2004 vielen een dertigtal zwaarbewapende pro-Tsjetsjeense rebellen de school in de noordelijke Kaukasus binnen. Ze eisten het einde van de oorlog in Tsjetsjenië en het aftreden van Vladimir Poetin. Drie dagen lang gijzelden de terroristen meer dan 1.100 leerlingen, leerkrachten en ouders. De gijzelingsactie eindigde met de bestorming van het schoolgebouw door het Russische leger. Meer dan 330 burgers kwamen om het leven, onder wie 186 kinderen, en er vielen 750 gewonden.

    Het Europees Hof voor de Rechten van de Mens veroordeelde Rusland nadien wegens "ernstige tekortkomingen" in de "voorbereiding van en de controle over de veiligheidsoperatie". Ook werd volgens het hof bij de inval gebruikgemaakt van disproportioneel geweld.

  28. IS deelt foto van vermoedelijke plegers van aanslag in Moskou

    Terreurgroep Islamitische Staat (IS) heeft op Telegram een foto gedeeld waarop de vier plegers van de aanval nabij Moskou te zien zouden zijn. IS stelt dat die aanslag gezien moet worden "in de context van de oorlog die woedt tussen IS en landen die de islam bestrijden". De aanval werd uitgevoerd door vier IS-strijders die gewapend waren met machinegeweren, een pistool, messen en brandbommen, klonk het verder. De terreurgroep heeft de aanval vrijdag opgeëist.

    Volgens de Russische veiligheidsdienst FSB zijn inmiddels elf verdachten opgepakt, onder wie de vier plegers van de aanslag. Die werden in de provincie Brjansk gearresteerd en zouden op weg zijn geweest naar Oekraïne, waar ze "contacten" hadden. Kiev ontkende al meermaals dat het ook maar iets te maken heeft met de aanslag. Ook de VS zeggen geen aanwijzingen in die richting te zien.

  29. Poetin kondigt dag van nationale rouw af voor zondag

    De Russische president Vladimir Poetin heeft zaterdagnamiddag de natie toegesproken in een eerste reactie op de dodelijke aanslag op een concertzaal in een buitenwijk van Moskou. In een televisietoespraak kondigde hij voor zondag een dag van nationale rouw aan en hekelde hij "de barbaarse terreurdaad". Ook vergeleek hij de aanslag met "de gruweldaden van de nazi's in de bezette gebieden".

    Poetin zei voorts dat alle vier de daders zijn opgepakt. "Ze probeerden te vluchten naar Oekraïne, waar volgens de eerste bevindingen (van de onderzoekers) een opening was voorzien om hen de grens over te laten", aldus de Russische president. Hij vervolgde dat "al degenen die achter de terroristen staan, gestraft zullen worden" en dat hen een "onbenijdenswaardig lot" wacht.

    Russisch president Vladimir Poetin spreekt zijn landgenoten toe op 23 maart.Beeld via REUTERS

    Volgens de Russische autoriteiten openden verschillende schutters vrijdag het vuur op bezoekers van de Crocus City Hall. De terreurdaad, die volgens de meest recente slachtofferbalans aan minstens 133 mensen het leven kostte, werd even later opgeëist door Islamitische Staat (IS). Over die opeising repte Poetin echter met geen woord in zijn toespraak.

    Kiev heeft zowel vrijdag als zaterdag elke betrokkenheid bij de feiten met klem ontkend.

  30. Poetin reageert voor het eerst op aanslag: ‘Barbaarse terroristische daad’

    De Russische president Vladimir Poetin heeft voor het eerst publiekelijk gereageerd op de aanslag op het muziekcentrum Crocus City Hall in Krasnogorsk, even buiten Moskou. Op de Russische tv noemt hij de aanval een "barbaarse terroristische daad". Volgens Poetin probeerden de daders te vluchten naar Oekraïne, maar zijn ze allemaal gearresteerd.

  31. Dodental loopt verder op: al zeker 143 doden

    Het dodental door de aanslag in Moskou op vrijdagavond is inmiddels opgelopen tot 143, meldt Margarita Simonyan, het hoofd van de staatsgecontroleerde televisieomroep RT. Het laatste officiële dodental van de autoriteiten, 115, dateert van eerder op zaterdagochtend. Die waarschuwden er toen al voor dat het aantal verder zou oplopen.

    Reddingswerkers zoeken nog volop naar lichamen tussen het puin in het muziekcentrum Crocus City Hall, in Krasnogorsk even buiten Moskou, waar aanvallers vrijdagavond binnenvielen. Ze vuurden met automatische geweren op bezoekers en stichtten ook brand, waarna een deel van het dak naar beneden kwam. Volgens de gouverneur van Moskou, Andrej Vorobjov, duurt het nog meerdere dagen voor de hulpdiensten het gebouw helemaal hebben doorzocht.

  32. Oekraïne ontkent Russische beschuldigingen en insinueert dat Kremlin zelf achter aanslag zit

    Oekraïne ontkent de Russische beschuldigingen dat het land betrokken zou zijn bij de aanslag in Moskou. Het Kremlin zou het bloedbad in de concertzaal aangrijpen om de steun voor de oorlog in Oekraïne te vergroten, schrijft het Oekraïense ministerie van Buitenlandse Zaken in een Engelstalige verklaring.

    Het doel van de verdachtmakingen, aldus het Oekraïense ministerie, is ‘het verder aanwakkeren van de anti-Oekraïense hysterie in de Russische samenleving en voorwaarden te scheppen voor een grotere mobilisatie van Russische burgers om mee te doen aan de criminele agressie tegen ons land’.

    Oekraïne insinueert bovendien dat het Kremlin zelf achter de aanslag zou zitten. Het ministerie verwijst in de verklaring naar de reeks Tsjetsjeense bomaanslagen in Russische steden die in 1999 aanleiding waren voor het uitbreken van de Tweede Tsjetsjeense oorlog. Volgens sommigen waren dit operaties onder een valse vlag van de Russische geheime dienst, bedoeld om steun voor een militaire operatie in Tsjetsjenië te vergroten. Dit is nooit bewezen.

    Ook voor de betrokkenheid van het Kremlin bij de aanslag in de concertzaal bestaat geen bewijs.

    Sterre Lindhout

  33. ▶ Beelden tonen hoe schutters het vuur openen in concertzaal in Moskou

    Op beelden op Telegram en X is te zien hoe minstens vier schutters in camouflagekledij het vuur openen op aanwezigen in de grote ontvangsthal van het gebouw.

    Verschillende mensen worden in koelen bloede neergeschoten, waarna de schutters verder lopen richting de concertzaal zelf. Ook daar openen ze het vuur.

    Beeld AFP

    Lees het volledige artikel. 

  34. Dodental loopt op tot 115

    Het aantal dodelijke slachtoffers als gevolg van de terreuraanval in Moskou is opgelopen tot 115, meldt het onderzoeksbureau van de Russische overheid.

    Het bureau laat weten dat de reddingsdiensten tussen het puin in de Crocus City Hall nog lichamen hebben gevonden. Tijdens de aanval op vrijdagavond brak in het muziekcomplex een grote brand uit en kwam een deel van het dak naar beneden.

    Volgens de gouverneur van Moskou, Andrej Vorobjov, zal het nog "meerdere dagen" duren voor reddingswerkers het gebouw helemaal hebben doorzocht. De autoriteiten gaan ervan uit dat het dodental nog verder stijgt.

  35. Xi spreekt steun uit voor Poetin na aanslag in Moskou

    De Chinese president Xi Jinping steunt de Russische overheid bij het streven naar nationale veiligheid en stabiliteit in de nasleep van de dodelijke aanslag op vrijdagavond, meldt het Chinese persbureau Xinhua.

    Xi heeft volgens het agentschap zijn "condoleances overgebracht aan de Russische president Poetin" na de aanval waarbij meer dan negentig mensen om het leven zijn gekomen. De Chinese president zegt "alle vormen van terreur af te keuren".

    Ook andere leiders reageerden op de aanval. De Duitse bondskanselier Olaf Scholz veroordeelde "de vreselijke terroristische aanval gericht tegen onschuldige concertgangers in Moskou". De Franse president Emmanuel Macron zei "de terreuraanval die wordt geclaimd door Islamitische Staat (IS) sterk te veroordelen". VN-topman António Guterres veroordeelde de aanval "in de sterkst mogelijke bewoordingen".

    De Italiaanse premier Giorgia Meloni had het over "een afschuwelijke terreurdaad". Ook een aantal Arabische landen, waaronder de Verenigde Arabische Emiraten, Saudi-Arabië en Egypte, veroordeelden de aanval.

    Vanuit de Verenigde Staten kwam de woordvoerder van de Nationale Veiligheidsraad, John Kirby, met condoleances voor de slachtoffers van de "vreselijke schietpartij". Kirby zei dat de beelden van de aanslag "moeilijk te bekijken" zijn door de gruwelijkheid ervan. Hij herinnerde ook aan de waarschuwing van de VS eerder in maart over "een geplande terreuraanval" in Moskou.

  36. Taliban veroordelen aanslag in Moskou

    Het talibanregime in Afghanistan heeft de dodelijke aanslag op een concertzaal in de Russische hoofdstad scherp veroordeeld. Een "gecoördineerde, duidelijke en vastberaden houding" van de landen in de regio tegen terreur dringt zich op, schreef een woordvoerder van het talibanministerie van Buitenlandse Zaken, Abdul Kahar Balchi, zaterdag op X, het vroegere Twitter.

    De aanslag werd opgeëist door Islamitische Staat (IS). Die terreurgroep is, via een regionale tak, ook actief in het grensgebied tussen Afghanistan en Pakistan en ligt in conflict met de taliban.

    Balchi bestempelde IS als een groepering die "in handen van geheime diensten is" en erop uit is "om de islam zwart te maken".

    De taliban grepen in augustus 2021 na twee decennia opnieuw de macht in Afghanistan. Op dit moment wordt de talibanregering door geen enkel land ter wereld erkend als officiële bewindhebber van Afghanistan. De VN verwijzen naar de taliban als de 'de facto autoriteiten' van Afghanistan.

  37. FSB: 'Aanvallers hadden contacten in Oekraïne'

    De plegers van de aanslag in Moskou hadden contacten in Oekraïne. Dat meldt de Russische veiligheidsdienst FSB. Vier aanvallers waren op weg naar de Oekraïense grens toen ze zaterdagochtend werden aangehouden, klinkt het. 

    De arrestaties waar de FSB naar verwijst, vonden plaats in de provincie Brjansk, enkele honderden kilometers ten zuidwesten van Moskou. Brjansk grenst aan zowel Oekraïne als Wit-Rusland.

    De FSB laat niet weten welke rol die 'Oekraïense contacten' zouden hebben gespeeld bij de aanval. Kort na de aanslag op de Crocus City Hall eiste de terreurgroep Islamitische Staat (IS) de verantwoordelijkheid ervoor op.

    Oekraïne ontkent betrokkenheid

    Oekraïne ontkent dat het betrokken is bij de aanslag. Mychaljo Podoljak, adviseur van Oekraïens president Volodymyr Zelensky, zei eerder in een statement dat “Oekraïne absoluut niets te maken heeft met deze gebeurtenissen”. 

    Het Vrijheid-van-Rusland-Legioen, een legioen in de Oekraïense krijgsmacht dat voornamelijk bestaat uit Russische strijders, ontkent elke betrokkenheid. “We onderstrepen dat het Legioen geen Russische burgers bestrijdt”, zegt de groep. 

    Ook de Verenigde Staten zeiden op vrijdagavond geen aanwijzingen te hebben dat Oekraïne bij de schietpartij betrokken was.

  38. Dodental loopt op tot 93

    Bij de aanval op een concertgebouw in Moskou vrijdagavond zijn zeker 93 mensen omgekomen, meldt het onderzoeksbureau van de Russische overheid. Het bureau zegt ervan uit te gaan dat het aantal slachtoffers nog verder oploopt. Eerder was er sprake van meer dan zestig doden.

    Mensen brengen bloemen naar de concertzaal om de slachtoffers van de aanslag te herdenken.Beeld ANP / EPA
  39. Vier vermoedelijke daders opgepakt, in totaal elf arrestaties

    In het onderzoek naar de aanslag op een concertzaal in Moskou zijn vier daders opgepakt. Dat heeft het Kremlin zaterdag gemeld. Alles samen zijn daarmee volgens de Russische veiligheidsdienst FSB al elf arrestaties verricht.

    Het onderzoekscomité maakte ook bekend dat de daders voor de aanslag gebruikmaakten van "automatische wapens" en het gebouw met behulp van "een ontvlambare vloeistof" in brand staken. Het bloedbad werd opgeëist door terreurgroep Islamitische Staat. 

    Eerder had het Russische parlementslid Alexander Khinshtein via de berichtendienst Telegram al gemeld dat de ordediensten twee verdachten hadden opgepakt in de regio van Brjansk. De vermoedelijke vluchtauto was aanvankelijk opgemerkt in de buurt van het dorp Khatsun, maar de bestuurder negeerde het verzoek van de politie om te stoppen, waarna de achtervolging werd ingezet. Uiteindelijk kwam het tot een ongeval en kon de politie ter plaatse een persoon arresteren, en nadien ook een tweede persoon oppakken. Naar de andere inzittenden, die een bos waren ingevlucht, werd nog gezocht. In de wagen werden naast wapens ook Tadzjiekse paspoorten aangetroffen, aldus nog Khinshtein.

  40. Drie kinderen onder dodelijke slachtoffers meldt Rusland

    Onder de dodelijke slachtoffers van de terroristische aanval in Moskou vrijdagavond zijn drie kinderen, meldt het regionale ministerie van Volksgezondheid via persagentschap RIA. Het totale dodental is inmiddels gestegen tot boven de zestig.

    Volgens de Russische minister van Volksgezondheid Mikhail Murashko liggen nog 115 mensen in het ziekenhuis, onder wie vijf kinderen. Zestig van hen, onder wie een van de kinderen, verkeren nog in kritieke toestand.

    Reddingswerkers onderzoeken het puin na de brand in de Crocus City Hall. Beeld ANP / EPA
  41. Arabische landen veroordelen aanslag

    Een aantal Arabische landen heeft de terreuraanslag veroordeeld die vrijdag plaatsvond op een muziekcomplex bij Moskou, waarbij meer dan zestig mensen omkwamen en honderden anderen gewond raakten. De aanslag is opgeëist door Islamitische Staat (IS).

    De Verenigde Arabische Emiraten spraken van ‘criminele daden’ en wezen verder in hun verklaring ‘alle vormen van geweld en terrorisme’ af die de veiligheid en stabiliteit bedreigen en 'in strijd zijn met het internationale recht’.

    Het ministerie van Buitenlandse Zaken van Saudi-Arabië hekelde de aanval en condoleerde de families van de omgekomen slachtoffers, de Russische regering en het Russische volk. Het Saudische ministerie verklaarde verder dat het belangrijk is om alle vormen van extremisme en terrorisme te bestrijden.

    Het Egyptische ministerie van Buitenlandse Zaken sprak zijn volledige solidariteit uit met Rusland. Ook het Jordaanse ministerie van Buitenlandse Zaken, Syrië en het bestuur van de Palestijnse gebieden veroordeelden de aanval.

  42. Rusland: wapens en munitie gevonden

    Onderzoekers hebben wapens en munitie gevonden in het muziekcomplex bij Moskou waar vrijdag een terreuraanslag plaatsvond, meldt de Russische commissie die de aanslag onderzoekt. De commissie gaf zaterdagochtend een korte video vrij. Op deze video zijn een machinegeweer van het type kalasjnikov en patroonmagazijnen te zien.

    Beeld ANP / EPA

    De slachtoffers van de aanslag zijn zaterdag allemaal uit het muziekcomplex gehaald, meldt het Russische persbureau TASS. Brandweerlieden bestreden urenlang een brand in het enorme gebouw, die woedde op een oppervlakte van bijna 13 duizend vierkante meter. Nadat aanvankelijk werd gezegd dat de brand onder controle was, laaide het vuur in de ochtend toch weer op. Uiteindelijk wist de brandweer het vuur definitief te blussen, meldt TASS.

    Helikopters die aanvankelijk waren ingezet voor het bestrijden van de brand werden daarop teruggetrokken. Bij de aanslag die door Islamitische Staat (IS) werd opgeëist, kwamen meer dan zestig mensen om het leven en raakten honderden mensen gewond.

    Beeld ANP / EPA
  43. IS eist terroristische aanslag op

    Vrijdagavond heeft IS de aanslag volgens persbureaus Reuters en AFP opgeëist op zijn Telegram-kanaal. “Strijders van Islamitische Staat hebben vanavond een grote bijeenkomst van christenen in de stad Krasnohorsk aan de rand van Moskou aangevallen”, valt in de boodschap te lezen.

    “Daarbij hebben ze honderden mensen gedood en verwond en grote verwoestingen aangericht op de plaats, vooraleer ze zich veilig hebben teruggetrokken naar hun bases.”

    Ook Amerikaanse functionarissen bevestigen dat IS verantwoordelijk is voor de aanslag. De Verenigde Staten zouden in maart informatie hebben verzameld dat een Afghaanse tak van IS genaamd ISIS-K een aanslag in Moskou plande.

  44. VS waarschuwden al eerder voor aanslagen in Moskou

    Twee weken geleden waarschuwden de Verenigde Staten nog voor een mogelijk gevaar op aanslagen in Moskou in aanloop naar de Russische presidentsverkiezingen. Daarbij vermeldden ze ook specifiek concerten: “De ambassade houdt berichten in de gaten dat extremisten binnenkort plannen hebben om zich te richten op grote bijeenkomsten in Moskou, inclusief concerten, en Amerikaanse burgers moeten worden geadviseerd grote bijeenkomsten de komende 48 uur te vermijden.” Het Witte Huis zegt dat alle Amerikaanse staatsburgers in Moskou binnen moeten blijven.

    Desgevraagd zegt de Amerikaanse regering geen aanwijzingen te hebben dat Oekraïne iets met de schietpartij te maken zou hebben. Ook Mychaljo Podoljak, adviseur van Oekraïens president Volodymyr Zelensky, zegt in een statement dat “Oekraïne absoluut niets te maken heeft met deze gebeurtenissen”.