Vanessa Dekeyzer

Kwistig met de kwispel: pater Nepo doet zijn reputatie tijdens de palmwijding in Hoegaarden alle eer aan

De Palmprocessie in Hoegaarden: het is al een eeuwenoude traditie, maar intussen heeft pater Nepo een nieuwe traditie in het leven geroepen. Bij de wijding van de palmtakken tijdens de mis is hij bijzonder gul met het wijwater. "Hij is een toegevoegde waarde voor Palmzondag, hoe hij bij de wijding iedereen kletsnat maakt: schitterend", zegt een van de kerkgangers. 

Al sinds 1631 trekt op Palmzondag de Palmprocessie door de straten van Hoegaarden. Daarbij wordt het beeld van Christus op de palmezel meegevoerd door 4 sterke mannen, achter het beeld volgen ook de 12 apostelen, die elk een sjerp dragen met hun naam, een attribuut zoals bijvoorbeeld een sleutel, en een umbrakel, een soort schijf, op het hoofd.

Op het hoofd dragen de apostelen een umbrakel, of een umbracul (archieffoto)
Foto: Wikipedia - Jr444

En dat bevestigen is geen sinecure, vertelt een van de apostelen. "Bij de mannen die nog haar hebben, wordt dat vastgemaakt aan het haar, en bij de rest, tja, daar gebruiken we een vijsje en plaatselijke verdoving", klinkt het grappend. 

Er mag dus wat humor zijn op Palmzondag, dat bewijst ook pater Nepo, die vanmorgen de mis leidde. Net zoals vorig jaar ging hij wel erg enthousiast te werk bij de wijding van de palmtakken: niet alleen de takken, maar ook de kerkgangers kregen flink wat wijwater over zich heen. En dat wordt gesmaakt. "Hij is echt een toegevoegde waarde voor Palmzondag, hoe hij iedereen kletsnat maakt, dat vind ik schitterend", reageert een van de kerkgangers. 

Pater Nepo zelf vindt het ook amusant. "De mensen vragen erom. Vorig jaar kwam een kindje me achteraf zeggen dat hij vond dat hij niet genoeg gewijd was en vroeg om het nog eens over te doen."

Bekijk hieronder hoe pater Nepo niet alleen de takjes, maar ook de mensen met wijwater 'besprenkelt': 

Videospeler inladen...

Na de processie gaan de kinderen traditiegetrouw van huis tot huis om de palmtakken te verkopen. Met de opbrengst gaan ze naar de kermis. Dit jaar dreigden er trouwens te weinig palmtakken te zijn, omdat heel wat buxushagen worden aangevreten door de buxusmot. Daarom was eerder dit jaar gezocht naar een vervanger, en dat werd de 'Ilex crenata': een plant die sterkt lijkt op de buxus, maar traag groeit.   

Het Apostelgenootschap riep eerder deze maand iedereen op om de nieuwe plant alvast een plekje te geven in de tuin, omdat het enkele jaren duurt voordat de plant genoeg takjes kan leveren voor de palmwijding. 

Meest gelezen