Een strijdbare Tom Van Grieken op het congres van zijn partij in Gent.
Foto: Belga

Vlaams Belang wil meebesturen, benadrukt partijvoorzitter Tom Van Grieken

Vlaams Belang wil en kán besturen. Dat heeft partijvoorzitter Tom Van Grieken benadrukt tijdens het verkiezingscongres van zijn partij in Gent. De partij trekt naar de kiezer met de slogan 'Vlaanderen weer van ons' en legt daarbij de klemtoon op meer Vlaanderen, meer koopkracht en minder immigratie.

Vlaams Belang-voorzitter Tom Van Grieken benadrukt dat Vlaams Belang wil en kan besturen, maar het zal volgens hem van de kiezer afhangen of de partij ook zál besturen.

Niet de Vlaming leeft boven zijn stand, maar wel de Belgische staat

Vlaams Belangvoorzitter Tom Van Grieken

"Iedereen beseft dat de Belgische constructie uitgeleefd is en dat de Vlamingen nu eindelijk moeten én kunnen kiezen om hun toekomst in eigen handen te nemen", aldus Van Grieken. Alleen 'opperstrateeg' Bart De Wever gelooft nog dat België hervormd kan worden, sneert hij naar zijn N-VA-collega. Conclusie: "Een stem voor de N-VA, ook federaal, is een stem voor Franstalig links. Een stem voor de N-VA is dus een weggegooide stem!"

Koopkracht is de tweede focus van Vlaams Belang. "Werken moet in de eerste plaats weer lonend worden. Niet de Vlaming leeft boven zijn stand, maar wel de Belgische staat", aldus Van Grieken. Die laatste slogan is een recyclage van een slogan uit 1981 van het toenmalige liberale boegbeeld Willy De Clercq (PVV).

"Voor Vlamingen die uit de boot vallen, moet er een stevige sociale zekerheid zijn", vindt Van Grieken, "maar dan moeten we dringend stoppen met het OCMW van gans de wereld te spelen." 

Dat Vlaams Belang minder immigranten wil, is geen geheim. "De impact van de massamigratie op tal van beleidsdomeinen - en dus op het dagelijkse leven van de burgers - is nauwelijks te overschatten", zegt Van Grieken.

Bekijk: Tom Van Grieken spreekt zijn achterban toe op het verkiezingscongres

Videospeler inladen...

Vlaams Belang wil besturen

Vlaams Belang heeft volgens Van Grieken het personeel om te besturen. "Wat ik weet, is dat we niet gaan toestaan dat onze politieke tegenstanders gaan bepalen of wij zullen besturen. (...) Die cruciale vraag zal de kiezer beantwoorden." 

"En de keuze is helder. Stemt u op al die andere partijen, dan weet u wat u krijgt. Meer van hetzelfde. Meer immigratie, meer staatsschuld, meer onveiligheid. Maar stemt u massaal op ons, maakt u ons de grootste, dan krijgt u echte verandering."

Meest gelezen