Duizenden mensen betogen in Brussel tegen racisme

© Kristof Vadino

In Brussel zijn zondagmiddag enkele duizenden mensen de straat op gekomen om te betogen tegen racisme en voor gelijke rechten. “Racisme en discriminatie verdelen onze samenleving in eerste- en tweederangsburgers.”

belga

Het initiatief voor de betoging gaat uit van verschillende organisaties, waaronder het collectief ‘Sta op tegen Racisme’, dat ondersteund wordt door zo’n 170 middenveldorganisaties. Het collectief voerde van 2021 tot 2023 lokaal actie in een vijftiental Belgische steden, maar omdat 2024 een belangrijk politiek jaar is, werd besloten een grote nationale actie op het getouw te zetten. Volgens de organisatoren waren er meer dan 10.000 betogers aanwezig, de Brusselse politie houdt het op ongeveer 2.100 manifestanten.

De centrale boodschap van de manifestatie zondag is dat niemand een tweederangsburger zou mogen zijn: “Discriminatie ontzegt mensen met een migratieachtergrond het recht op kwaliteitsvolle arbeid, onderwijs, en een (sociale) woning.”

© Kristof Vadino

Discriminatie is onwettig, maar toch zijn er amper controles door de overheid en het aantal veroordelingen is op één hand te tellen, aldus nog de betogers: “Racisme en discriminatie verdelen onze samenleving in eerste- en tweederangsburgers. Niet reageren als samenleving en overheid tegen racisme en discriminatie, dat is het pad effenen voor extreemrechts.”

Aan de betoging nemen naast de vakbonden ABVV en ACV onder andere Amnesty International, Greenpeace, 11.11.11, Saamo, verschillende jeugdbewegingen en jeugdwerkorganisaties, Hart boven Hard, Vluchtelingenwerk Vlaanderen, het Collectif des Sans-Papiers, de Vlaamse Jeugdraad en de Liga voor Mensenrechten deel. Ook verschillende politici liepen mee in de betoging.

© Kristof Vadino

© Kristof Vadino

© Kristof Vadino

© Kristof Vadino

© Kristof Vadino