Foto: Belga

Directie Brussels Airlines en piloten bereiken een akkoord, staking afgewend

De 4-daagse staking bij Brussels Airlines aan het begin van de paasvakantie is dan toch afgewend. De directie van de luchtvaartmaatschappij en de piloten hebben een akkoord bereikt. Dat is bevestigd aan VRT NWS. 

Tijdens de coronacrisis hadden de piloten een deel van hun loon ingeleverd om Brussels Airlines te kunnen laten overleven. Omdat het bedrijf er nu beter voor staat, eisten ze een loonsverhoging. Maar de directie stelde daar voorwaarden tegenover. 

De piloten hadden een staking van vier dagen aangekondigd van woensdag tot zaterdag. Die is nu afgewend.

Brussels Airlines is blij

"We hebben dit weekend nog verder onderhandeld en zijn tot een akkoord kunnen komen dat evenwichtig is", bevestigt woordvoerder Nico Cardone van Brussels Airlines. "Daarin komen we tegemoet aan de vragen van de piloten en houden we rekening met onze financiële situatie."

Veel meer details zijn nog niet bekend. "We gaan dat nu eerst aan onze piloten zelf uitleggen", zegt Cardone nog. Tim Roelandt van de liberale vakbond ACLVB bevestigt in elk geval dat de brutosalarissen van de piloten worden opgetrokken.

"We zijn heel blij dat hiermee een staking van de baan is en dat we voor duidelijkheid voor onze passagiers kunnen zorgen." Volgens Brussels Airlines dreigden er gevolgen voor 80.000 passagiers.  "We begrijpen dat het voorbije weekend ook voor hen stresserend is geweest en willen ons voor dat ongemak excuseren", aldus Cardone.

Passagiers die al zelf hun vlucht hadden geannuleerd krijgen de raad om contact op te nemen met de klantendienst van Brussels Airlines. Andere passagiers hoeven niets te vrezen, want de luchtvaartmaatschappij was nog niet gestart om passagiers om te boeken naar andere vluchten.

Bekijk: het gesprek tussen onze correspondent Tijs Neyrinck en woordvoerder van Brussels Airlines Nico Cardone

Videospeler inladen...

Moeizame onderhandelingen

De onderhandelingen tussen directie en vakbonden zijn niet bepaald makkelijk verlopen. Afgelopen week was een hobbelig parcours, waarbij tot twee keer toe een akkoord in het vooruitzicht werd gesteld. Maar telkens moest men daarop terugkomen en leek een staking onafwendbaar.

"Nu zijn alle acties van de baan, want er is een akkoord bereikt", zegt Tim Roelandt van het ACLVB. "Het waren zeker geen gemakkelijke onderhandelingen, maar op het einde van de rit heeft iedereen zijn verantwoordelijkheid genomen. We zijn erin geslaagd om een  aanvaardbaar akkoord te vinden."

Meest gelezen