Staking Brussels Airlines alsnog afgeblazen: akkoord tussen directie en piloten

De staking van de piloten bij Brussels Airlines, van 27 tot en met 30 maart, is afgewend. Een nieuwe onderhandeling tussen de vakbonden en de luchtvaartmaatschappij heeft een akkoord opgeleverd, meldt de luchtvaartmaatschappij zondag.

wver

“Brussels Airlines is blij te kunnen aankondigen dat er een akkoord is bereikt met de pilotenvakbonden over hun verloningspakket”, luidt het in een persbericht. “De overeenkomst werd ondertekend. De details zullen in de komende dagen aan de piloten worden meegedeeld”, zegt de luchtvaartmaatschappij. Brussels Airlines voegt eraan toe dat het akkoord “rekening houdt met onze huidige financiële realiteit en vooral gericht is op een verbetering van het loon.”

De focus van de deal is een herzien brutoloon in twee stappen, waarvan de eerste al dit jaar volgt en de volgende er komt in 2026. Volgens Olivier Van Camp van BBTK is “het financiële luik nu afgerond”. “Beide partijen hebben water bij de wijn gedaan”, zegt hij. Wat betreft de werk- en rusttijden, vervolgt Van Camp, is een werkgroep opgericht. Een en ander wordt bevestigd door Tim Roelandt van de liberale vakbond ACLVB.

Intense onderhandelingen

Eerder deze week werd ook al een akkoord bereikt over een betere verloning van het cabinepersoneel (de stewards en stewardessen). “We zijn blij met het resultaat van de intense onderhandelingen van de voorbije weken. Nadat we een akkoord bereikten voor de leden van het cabinepersoneel, zijn we zeer tevreden dat we opnieuw een akkoord hebben bereikt met de pilotenvakbonden”, aldus nog Brussels Airlines.

Er lag ook woensdag al zo goed als een akkoord op tafel over hogere lonen voor de piloten, maar in extremis liepen die onderhandelingen toch nog spaak. Volgens de vakbonden kwam de directie helemaal op het einde nog met extra voorwaarden die voor de piloten onaanvaardbaar waren.

Concreet zou de directie in ruil voor de hogere lonen gevraagd hebben dat de piloten op de lange afstand even vaak zouden vliegen als in een collectieve arbeidsovereenkomst (cao) is afgesproken. In de praktijk vliegen zij momenteel minder vaak, zo valt te horen. Donderdag kwamen directie en vakbonden overeen om vrijdag toch nog opnieuw rond de tafel te gaan zitten.

“Er is een akkoord bereikt met de pilotenvakbonden over hun verloningspakket”

Brussels Airlines

Ook vrijdag leverde een nieuwe onderhandelingsronde tussen de vakbonden en de luchtvaartmaatschappij echter geen akkoord op, waarna een aankondiging volgde dat er volgende week vier dagen gestaakt zou worden. De piloten waren van plan om van 27 tot en met 30 maart het werk neer te leggen. Nu er alsnog een akkoord is bereikt, is de staking van de baan en zullen er volgende week om die reden geen vluchten geannuleerd moeten worden.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen