Parlementslid Joeri Afonin is voorstander van de doodstraf.© Getty Images

Rusland overweegt herinvoering doodstraf voor terroristen

In Rusland gaan steeds meer stemmen op om het moratorium op de doodstraf voor “terroristen” op te heffen na de dodelijke aanslag in Moskou van vrijdag. Verschillende hooggeplaatste leden van het regime van Vladimir Poetin deden uitspraken in die zin.

wver

“Vandaag de dag vragen veel mensen naar de doodstraf, er zal een beslissing worden genomen die zal voldoen aan de verwachtingen van onze samenleving”, zei Vladimir Vassiliev, hoofd van de parlementaire fractie van de regerende partij Verenigd Rusland, over het opheffen van het moratorium dat sinds 1996 van kracht is.

Een andere parlementslid, Joeri Afonin, die verantwoordelijk is voor veiligheidskwesties, ging nog een stap verder: “Als we het hebben over terrorisme en het vermoorden van mensen, moeten we de doodstraf weer opnemen in het strafrecht”. Ook Sergej Mironov, een vooraanstaand lid van Rechtvaardig Rusland riep op tot “het instellen van de doodstraf voor mensen die terroristische daden plegen”.

LGBT-beweging is terroristische organisatie in Rusland

Naast jihadistische groeperingen zoals IS, die de verantwoordelijkheid opeiste voor de dodelijke aanslag van vrijdag waarbij minstens 133 mensen omkwamen, beschouwt Rusland een aantal Oekraïense tegenstanders en leiders als “extremisten” en “terroristen”. Deze maand voegde het ook de “internationale LGBT-beweging” toe aan de lijst van terroristische organisaties die is opgesteld door de Russische bevoegde diensten.

Rusland heeft tot nu toe geen melding gemaakt van een jihadistische connectie met de aanslag van vrijdag, ondanks de claim van IS.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer