Vlaams Belang-voorzitter Tom Van Grieken© BELGA

Vlaams Belang wil graag in de regering, maar: “We gaan onze broek niet afsteken om in een regering te raken”

Ja, Vlaams Belang wil na de verkiezingen graag in een regering stappen. “Maar niet koste wat het kost”, zei voorzitter Tom Van Grieken op het verkiezingscongres.

“Als we na de verkiezingen mee kunnen besturen, dan gaan we onze zeker verantwoordelijkheid niet ontlopen”, zei Tom Van Grieken zondag op het verkiezingscongres van zijn partij in Gent. Maar hij benadrukte wel dat dit niet “koste wat het kost” zal gebeuren. “Besturen als het kan, oppositie als het moet”, aldus Van Grieken. “We gaan onze broek niet afsteken om in een regering te raken. We blijven trouw aan onze principes. Wij gaan niet voor de macht om de macht, zoals Open VLD.”

Met zijn uitspraken reageert Van Grieken op de kans die bestaat dat Vlaams Belang en N-VA na de volgende verkiezingen samen een meerderheid hebben. Al sinds de vorige verkiezingen bereidt hij zijn partij voor op mogelijke deelname aan de Vlaamse regering.

Centraal op het congres stond de voorstelling van het verkiezingsprogramma van Vlaams Belang. De drie thema’s die de partij naar voren schuift, zijn migratie, koopkracht en Vlaamse autonomie. De partij belooft onder meer hogere nettolonen, minder geld voor ontwikkelingssamenwerking en asielopvang, en minder subsidies aan wat zij “linkse activistische” middenveldorganisaties noemt.(pl)

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer