CHECK – Neen, een bericht op je tijdslijn plaatsen heeft geen invloed op wat Facebook met je foto’s mag doen

De laatste week hebben allerlei mensen op Facebook exact dezelfde tekst gedeeld: die posts zouden ervoor moeten zorgen dat Meta, het moederbedrijf van Facebook, niet zomaar de gegevens en foto’s van die gebruiker zou mogen gebruiken. Er valt wel wat te zeggen over hoe Meta met de gegevens van haar gebruikers omgaat, maar een tekst op je profiel posten zal daar weinig aan veranderen.

In het kort

Wat? Veel mensen plaatsen op hun Facebookaccount een tekst waarbij ze Facebook of Meta niet toestaan hun gegevens, informatie of foto’s te gebruiken. Zonder deze tekst zou je stilzwijgend toestemming geven aan Meta om je foto’s en gegevens te gebruiken.

Maar? Een tekst op je Facebookprofiel plaatsen heeft geen invloed op hoe Meta met je gegevens omgaat. Wat het bedrijf wel of niet mag doen met je informatie staat beschreven in de gebruiksvoorwaarden. Die aanvaard je op het moment dat je een account aanmaakt.

Hoewel er verschillende variaties van de tekst de ronde doen, komt de inhoud van volgende zin terug in honderden berichten de laatste weken: “Ik sta Facebook of andere entiteiten die verbonden zijn met Facebook niet toe om mijn foto's, informatie, berichten te gebruiken uit het verleden en in de toekomst.” 

Deze boodschap moet niet zomaar gedeeld worden, gebruikers worden aangemoedigd de tekst te kopiëren en zelf in een nieuw bericht op Facebook plaatsen. Door de tekst als bericht te plaatsen zou je aan Facebook, of moederbedrijf Meta, op juridisch bindende wijze duidelijk maken dat het niet zomaar gebruik mag maken van je foto’s of berichten. 

Gebruiksvoorwaarden

Het klinkt goed, maar klopt niet. Wat Meta met je gegevens mag doen wordt namelijk beschreven in de gebruiksvoorwaarden van het bedrijf. Die aanvaard je op het moment dat je een account aanmaakt, en dat kan je niet herroepen met het plaatsen van een bepaalde tekst op je profiel. 

Door die gebruiksvoorwaarden te aanvaarden, verleen je Meta "een niet-exclusieve, overdraagbare, sublicentieerbare, royaltyvrije en wereldwijde licentie om je inhoud te hosten, te gebruiken, te distribueren, aan te passen, uit te voeren, te kopiëren, in het openbaar weer te geven of te vertonen, te vertalen en om hiervan afgeleide werken te maken".

Je blijft dus wel eigenaar van de inhoud die je op Facebook zet, maar je geeft Meta de toestemming om je foto’s en gegevens te gebruiken. Deze toestemming blijf je verlenen tot je de inhoud verwijdert van Facebook. Als je je account verwijdert, wordt volgens Meta de inhoud op je account automatisch mee verwijderd. 

In de gebruiksvoorwaarden van Instagram, ook van Meta, is dezelfde tekst ook opgenomen. Als je dus niet wil dat Meta jouw gegevens kan gebruiken, is er een duidelijke oplossing: plaats niets op Facebook of Instagram waarvan je niet wil dat Meta het kan gebruiken. 

Berichten waarmee mensen proberen hun informatie veilig te stellen van Meta zijn niet nieuw. De factcheckers van Snopes schreven al over het fenomeen in 2012. Dit soort berichten zijn een moderne variant van wat in de begindagen van het internet de kettingmail was.

Doordat de tekst telkens opnieuw gekopieerd wordt, in plaats van een bericht dat verder gedeeld wordt, is het vaak moeilijk te achterhalen waar het gerucht vandaan komt en met welke intentie het gestart is. Maar dat het geen invloed heeft op het gebruik van je gegevens is wel duidelijk.

Wat dan met Whatsapp?

Bij de berichtendienst Whatsapp, ook eigendom van Meta, deed het gerucht dat gebruikers het gebruiksrecht van hun gegevens konden claimen door een bepaald bericht te delen ook al de ronde. De factcheckers van Snopes onderzochten het gerucht en kwamen tot dezelfde conclusie: ook op Whatsapp heeft het sturen van een bepaalde tekst geen enkele invloed op wat er met je gegevens gebeurt.

Wat Whatsapp met je foto’s en berichten kan doen is wel anders dan bij de andere producten van Meta. De berichten die je via whatsapp stuurt zijn end-to-end-versleuteld. Dat wil zeggen dat Whatsapp of Meta de inhoud van deze berichten niet kan lezen. Enkel de verstuurder en ontvanger hebben toegang.

Hoe Meta omgaat met de gegevens is echter niet altijd even duidelijk en is wel vaker oorzaak tot controverse. Wie dus helemaal zeker wil zijn dat zijn informatie veilig is, kiest dan ook best voor privacyvriendelijke alternatieven. Zo wordt de berichtendienst Signal vaak als alternatief voor Whatsapp gebruikt. 

Conclusie

  • Facebookgebruikers delen een tekst waarmee ze zeggen dat Meta hun foto’s en gegevens niet mag gebruiken.
  • Dat de tekst invloed heeft op hoe Meta omgaat met de gegevens die je op Facebook zet is dus onwaar.  Wat Meta met je gegevens mag doen, staat beschreven in de gebruiksvoorwaarden.
  • Berichten op Whatsapp zijn in principe versleuteld. Buiten de verstuurder en ontvanger kan niemand de inhoud lezen. 

Meer informatie over de factchecks van VRT NWS? 

Zoek je meer verhalen van VRT NWS CHECK over factchecking, desinformatie of online bedrog? Die vind je hier

Wil je weten hoe we te werk gaan bij het factchecken? Dat lees je in dit artikel

Heb je vragen of opmerkingen of wil je weten wie er in ons team zit? Dat lees je in dit artikel.  

Je vindt onze factchecks ook terug bij deCheckers, samen met betrouwbare factchecks van enkele andere Vlaamse en Nederlandse redacties. 

Wil je iets laten checken? Stuur ons dan een mail via check@vrtnws.be.  

VRT NWS is erkend lid van het International Fact-Checking Network

Meest gelezen