Direct naar artikelinhoud
NieuwsBinnenland

Zeker 6 gewonden en één arrestatie na zware rellen tussen Turkse en Koerdische gemeenschap

Zeker 6 gewonden en één arrestatie na zware rellen tussen Turkse en Koerdische gemeenschap
Beeld Mine Dalemans

Bij de rellen tussen groepen van Koerdische en Turkse afkomst, in Heusden-Zolder en Houthalen-Helchteren zondagavond, zijn minstens 6 gewonden gevallen. De rust is inmiddels teruggekeerd, maar de crisiscel zit deze voormiddag samen over het geweld.

en

Bekijk. Geweld tijdens rellen in Heusden-Zolder

Video wordt geladen...

Het geweld zorgde voor minstens 6 gewonden, onder wie één zwaargewonde die met steekwonden naar het ziekenhuis werd gebracht. Politiewoordvoerder Vicky Flossy meldt bij Het Belang van Limburg nog dat één iemand gearresteerd werd die ondertussen weer kon beschikken.

Een gewonde man tijdens de rellen op de grens tussen Houthalen en Heusden-Zolder.Beeld Mine Dalemans

Volgens de burgemeester van Houthalen-Helchteren, Alain Yzermans (Vooruit), escaleerde zondagnamiddag een confrontatie tussen groepen individuen van Koerdische en Turkse afkomst. “De aanleiding van deze confrontatie was een konvooi van Koerden uit Leuven dat richting Houthalen en Heusden trok en daarbij symbolen toonde die discussies met individuen van Turkse afkomst uitlokten. Dat resulteerde in het fysiek mishandelen van een Turkse man. Het incident veroorzaakte meerdere confrontaties, die zich verspreidden over de regio Houthalen en Heusden-Zolder”, aldus Yzermans.

Op de Kolderstraat in de wijk Lindeman (Heusden-Zolder) werd een huis geviseerd, waar mensen van Koerdische afkomst zich hadden teruggetrokken. In een mum van tijd troepten daar honderden personen samen, waarbij de sfeer heel grimmig werd. Omdat de situatie zondag in de vooravond escaleerde, werd het politioneel interventieplan afgekondigd. Limburgse politiekorpsen, het interventiekorps en de federale politie werden ingezet om de relschoppers uit elkaar te drijven. Daarbij werd het waterkanon ingezet. Er cirkelde ook een helikopter van de federale politie in de lucht om alles goed in de gaten te houden.


De Sultan Ahmet-moskee in Heusden-Zolder verspreidde zondagavond nog een bericht met een oproep tot kalmte. “Helaas hebben zich als gevolg van een provocatie gebeurtenissen voorgedaan, die we absoluut niet wilden. De politie heeft de situatie nu onder controle en we nodigen iedereen uit om kalm te blijven en naar huis terug te keren en geen instrument in iemands spel te worden. We hebben vrede en rust nodig in de heilige maand ramadan. Sta alstublieft geen stappen toe die de vrede kunnen verstoren,” aldus het bericht op sociale media.

Rellen in Heusden-Zolder.Beeld Mine Dalemans