Mobiliteit

Nachttrein naar Berlijn rijdt verder tot Dresden en Praag

© belga

Voortaan kan u met de nachttrein vanuit Brussel rechtstreeks reizen tot in Tsjechië. De treinen van het Nederlands-Belgische spoorbedrijf European Sleeper naar Berlijn rijden voortaan door naar de Oost-Duitse stad Dresden en de Tsjechische hoofdstad Praag.

blg

European Sleeper spoort sinds eind mei 2023 vanuit Brussel, via onder andere Antwerpen en Amsterdam, naar Berlijn. Bijna een jaar later wordt de lijn verlengd: na Berlijn zal de nachttrein ook stoppen in Dresden, Bad Schandau in het nationaal park Saksisch Zwitserland, en eens in Tsjechië in Decin en Usti nad Labem – twee steden aan de rivier Elbe – en tot slot in de hoofdstad Praag.

De nachttrein van European Sleeper zal vanaf 25 maart drie keer per week rijden, met vertrek in Brussel-Zuid op maandag, woensdag en vrijdag. Het vertrek is gepland om 19.22 uur in Brussel en om 20.01 uur in Antwerpen. De trein passeert na 6 uur ’s ochtends in Berlijn, twee uur later in Dresden en hij komt kort voor 11.00 uur aan in Praag. In de andere richting vertrekken de treinen zondag-, dinsdag- en donderdagavond vanuit Praag (rond 18.00 uur) om de dag erop rond 9.30 uur in Brussel aan te komen.

Naar Barcelona

Een tweetal weken geleden werd een testrit uitgevoerd naar Praag om de verlengde verbinding te testen. European Sleeper zei eerder te verwachten dat op termijn ongeveer 40 procent van de reizigers vanuit Brussel en Amsterdam tot in Dresden of Praag zal reizen.

“We zijn erg in onze nopjes dat we de nieuwe verbinding naar Praag kunnen introduceren nog geen jaar nadat we onze eerste rechtstreekse dienst van Brussel naar Berlijn hebben gerealiseerd”, zegt Elmer van Buuren, medeoprichter van European Sleeper. “We stellen ons tot doel ieder jaar een nieuwe route toe te voegen.” Zo zou er in 2025 of 2026 een verbinding Amsterdam-Brussel-Barcelona moeten komen.

Op de route Brussel-Berlijn heeft European Sleeper concurrentie van de Nightjet van de Oostenrijkse spoorwegmaatschappij ÖBB. Die rijdt niet via Amsterdam, maar wel via onder meer Keulen, Bonn en Frankfurt naar de Duitse hoofdstad. De Nightjet spoort vanuit Brussel ook naar de Weense hoofdstad Wenen.