“Dewinter liet zich door China betalen om Europese politici te beïnvloeden”, Vlaams Belang heeft het over “oud nieuws”

Filip Dewinter werkte jarenlang in opdracht van China. Dat blijkt uit een onderzoek van Humo en Apache. Zij konden documenten inkijken waaruit blijkt dat de Vlaams Belang-politicus samenwerkte met een Chinese spion. Dewinter ontkent tegenover Humo en Apache het gros van de aantijgingen, zijn partij heeft het over “oud nieuws”.

emke

Onkostennota’s en brieven, die Humo en Apache in handen kregen, tonen hoe het boegbeeld van Vlaams Belang extreemrechtse politici in Europa bewerkte, hoe hij een Chinese inlichtingendienst naar België haalde, en hoe hij voor China contacten legde met een Syrische ambassadeur. Dat deed hij in de rol van ‘senior political advisor’ voor een man genaamd Changchun Shao.

Die Chinese man werd in 2017 uit ons land gezet voor ‘inmenging’, of simpeler gezegd: spionage. Dewinter zou destijds gelobbyd hebben om die uitzetting tegen te houden, want nu blijkt dat de politicus van Vlaams Belang er baat bij had dat Shao zijn activiteiten hier kon verder zetten.

Dewinter beweerde eind vorig jaar nog, toen de kwestie opnieuw oplaaide omdat onthuld werd dat partijgenoot Frank Creyelman als spion werkte voor China, dat hij enkel en alleen aan culturele en zakelijke belangenbehartiging had gedaan voor Changchun Shao.

Betaald

Maar uit de documenten van Apache en Humo blijkt dat de rol van Dewinter veel verder ging dan dat. De documenten tonen aan dat Dewinter zich wél doelbewust politiek liet inschakelen door de Communistische Partij van China, en daar ook voor werd betaald. Dat gebeurde via een kluwen aan Belgische vennootschappen en vzw’s waar vele honderdduizenden euro’s in werden gepompt.

© BELGA

Zo ging Dewinter tafelen met verschillende extreemrechtse Europarlementsleden om een bezoek van een delegatie van een Chinese inlichtingendienst voor te bereiden. En nodigde hij een hooggeplaatste communistische leider en een aantal andere prominenten van de Chinese inlichtingendienst uit in ons land. Daarnaast ging hij ook meermaals op reizen, gefinancierd door Changchun Shao.

Dewinter ontkent

Dewinter blijft volgens Humo en Apache volhouden dat hij geen weet had dat de organisatie waar hij contacten mee had een Chinese inlichtingendienst was. Maar hij geeft wel toe dat hij een Syrische ambassadeur op de koffie vroeg bij Shao thuis. Al had dat volgens Dewinter niets met politiek te maken, en wilde hij gewoon twee mensen met elkaar in contact brengen.

Dewinter ontkent tegenover Humo en Apache dan ook het gros van de aantijgingen. Hij is naar eigen zeggen nooit politiek adviseur geweest, en blijft erbij dat hij hoogstens wat naïef is geweest. Zo wist hij naar eigen zeggen niet dat Shao een spion was tot aan zijn uitwijzing in 2017.

Vlaams Belang: “Oud nieuws”

Volgens zijn partij is het artikel in kwestie dan weer “oud nieuws” en “niets meer dan een zoveelste poging om het Vlaams Belang te beschadigen”. Vlaams Belang wijst erop dat Dewinter voor de feiten in kwestie door het parket werd vrijgesproken, en dat de deontologische commissie van het Vlaams Parlement begin dit jaar oordeelde dat Dewinter niets te verwijten valt.

“Dit is een artikel vol oud nieuws uit 2015 en 2016. Voor hetzelfde ‘nieuws’ werd Filip Dewinter door het parket reeds vrijgesproken”, aldus een partijwoordvoerder. “Er werd toen geoordeeld dat er geen strafonderzoek kon gevoerd worden, omdat hem niets te verwijten viel.”

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer