Themabeeld van cannabisplant.© AP

Tot 40 maanden cel geëist voor 8.000 cannabisstekken in Maasmechelse huurwoning: “Het was een kleine fabriek”

Maasmechelen -

Een 34-jarige Maasmechelse man en een 36-jarige zaakvoerder van een Nederlandse growshop riskeren elk 40 maanden cel voor een stekkenkwekerij in een Maasmechelse huurwoning. “We vonden er 8.000 stekken. Het was een kleine fabriek”, klonk het bij de Tongerse procureur.

Shauni Deferm

Het dossier startte door politionele informatie over een plantage in een huurwoning in de Moleneindestraat in Maasmechelen. Na een positieve warmtemeting en observaties vielen de speurders op 19 april 2021 binnen in het pand. “In de woning vonden we een grote stekkenplantage met 620 moederplanten en 8.000 stekken, ondergebracht in drie professionele ruimtes. Het was een kleine fabriek”, sprak de Tongerse aanklager. Tijdens de huiszoeking werd een koppel opgepakt dat op het moment van de inval de plantjes aan het verzorgen was. Zij zouden 100 euro per dag verdienen.

Huurders

Het paspoort van de huurster van het pand werd in een van de slaapkamers gevonden. Zij zou door de 34-jarige Maasmechelse eigenaar van de huurwoning gecontacteerd geweest zijn om haar intrek te nemen in het pand nadat de 24-jarige eerste huurder het na anderhalve maand voor bekeken hield. Zijn post kwam wel nog toe op het adres, waardoor ook hij aan het dossier gelinkt werd. De man werd opgepakt en verklaarde dat hij 4.000 euro per maand zou krijgen om in het huis te wonen, maar zelf zou hij niets met de plantage te maken hebben, zo stelde hij.

De eigenaar van het pand werkte volgens de aanklager samen met een 36-jarige zaakvoerder van een Nederlandse growshop. “Zij zijn samen de organisators”, zo oordeelde de aanklager. Volgens haar onderhielden ze dagelijks telefonische contacten en hadden zij als enige de sleutels van het huis. De 36-jarige man werd door buren opgemerkt aan het pand. Al had hij daar tijdens zijn verhoor een verklaring voor. “Ik heb een growshop, dus ik ken wel wat van die materialen af. Als er iets stuk is, kan ik dat repareren. Ik ben op dat adres geweest voor een onderhoud”, klonk het. Verder zou ook hij niets te maken hebben met de plantage.

Tot slot ontkende ook de eigenaar van de woning zij rol. Hij zou niet op zoek geweest zijn naar huurders met het idee om een stekkenkwekerij in het huis onder te brengen. “Ik heb het huis gewoon te huur gezet met zo’n bordje in de tuin. De huurders hebben mij gecontacteerd, niet omgekeerd. Voor de rest weet ik er niets over”, klonk het onschuldig.

Belastende verklaringen

De Tongerse aanklager is overtuigd dat het aandeel van de zes beklaagden duidelijk is en dat ze allemaal afwisten van de plantage. Zij wijst onder andere naar de belastende verklaringen waarbij de verdachten in elkaars richting wijzen, de foto’s en onderlinge berichten in de aangetroffen telefoons en het DNA-onderzoek.

Zij vraagt voor de twee vermoedelijke organisators celstraffen van 40 maanden en geldboetes van 16.000 euro. De huurders moeten vrezen voor opsluitingen van 20 maanden en 18 maanden en geldboetes van 8.000. Voor het koppel dat instond voor de verzorging van de plantjes vraagt de aanklager celstraffen van 20 en 24 maanden en geldboetes tussen 8.000 euro 12.000 euro.

Vonnis volgt op 22 april.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer