Van ramkraak tot achtergelaten kunstvagina: minister Verlinden polst naar criminaliteit in Wijnegem shoppingcenter

Wijnegem -

De criminaliteit in het Wijnegem shoppingcenter valt reuze mee. Het zwaarste feit van de voorbije tien jaar was een ‘verdacht’ pakket, achtergelaten op de dakparking. Daarin bleek uiteindelijk een kunstvagina te zitten.

Jan Auman

Dat vernam minister van Binnenlandse Zaken Annelies Verlinden (CD&V) tijdens een werkbezoek onder begeleiding van de nabijheidspolitie van zone MINOS. Verlinden wilde met haar bezoek het belang van de wijkagent onder de aandacht brengen en het imago van deze allemansvriend wat afstoffen. Ze lanceerde prompt een subsidieproject waarbij lokale politiezones tot 100.000 euro kunnen ‘winnen’ voor vernieuwende initiatieven om hun wijkwerking en nabijheidspolitie een boost te geven.

Wijnegem shoppingcenter vormt binnen de zone Minos, die aangestuurd wordt vanuit het zonehoofdkwartier in Mortsel, natuurlijk een aparte biotoop. Op een gewone zaterdag bezoeken ruim 30.000 mensen één of meer van de 250 aanwezige winkels. Onder leiding van commissaris Sven Verbaenen zijn onder meer hoofdinspecteurs Kim Verdoodt en Caroline Blomme er vertrouwde gezichten voor klanten en handelaars. Ze beschikken achter de schermen zelfs over een eigen lokaal.

© JAA

Ramkraak

“We werken prima samen met Securitas, de beveiligingsfirma die Wijnegem zelf inschakelt om te waken over het winkelcentrum”, aldus commissaris Verbaenen. “In actie komen ze pas bij het overtreden van de wet. Dat gaat hier in Wijnegem van kleine gauwdiefstallen, hangjongeren die overlast veroorzaken tot bendes die al wat meer georganiseerd winkels afschuimen. Maar voor het zwaarste feit moeten we toch al teruggaan tot 2013 toen een Chileense bende een ramkraak uitvoerde bij een juwelier.”

Na die geruchtmakende ramkraak liet het management van Wijnegem Shop Eat Enjoy overigens speciale antiramkraakpalen plaatsen voor al haar ingangen en installeerde het daar ook metalen rolluiken. Ontelbare camera’s registreren binnen ook zowat elke beweging van aanwezige klanten. “Maar naast veiligheid, is ook hun privacy onze grootste zorg”, verzekert manager Katrien Geysen. “Alleen het personeel van onze bewakingsfirma krijgt de beelden te zien. Winkeliers dus niet.”

Minister Verlinden werd in het Wijnegem shoppingcenter geëscorteerd door onder meer zonechef Siegfried Mertens, commissaris Sven Verbaenen, burgemeester Leen Wouters en Katrien Geysen en Patrick Meutermans van het winkelcentrum.© JAA

Kinderen veilig

De waargebeurde anekdote met de achtergelaten kunstvagina bewijst dat Wijnegem zeker geen risicogebied vormt voor gezinnen die een gezellig dagje uit willen beleven. “Het feit dat ouders hun kinderen hier nog met een gerust hart alleen durven laten rondlopen en ons dat ook spontaan melden, zegt genoeg”, aldus Patrick Meutermans, vertegenwoordiger van de buitenlandse eigenaars van het grootse Vlaamse winkelcentrum.

Hoofdinspecteurs Kim Verdoodt en Caroline Blomme van de nabijheidspolitie MINOS zijn vertrouwde gezichten in het winkelcentrum.© JAA

Minister Annelies Verlinden liep in het Wijnegem shoppingcenter toevallig ook haar ‘vriend’ Jean-Marie Pfaff en zijn pas verjaarde echtgenote Carmen tegen het lijf.© JAA

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER Wijnegem Shoppingcenter