Het is bewezen: man die twee keer onder invloed bleek te rijden zonder dat hij gedronken had, lijdt effectief aan autobrouwerij-syndroom

© rr

Brugge -

Een man (40) die twee keer betrapt werd op rijden onder invloed, blijkt dronken te kunnen worden zonder één druppel alcohol aan te raken. De man zei vorig jaar aan de rechter dat hij lijdt aan het autobrouwerijsyndroom, waardoor zijn lichaam zelf alcohol aanmaakt. Verschillende onderzoeken tonen nu aan dat die uitleg klopt.

Celina Cazzetta

Voor het volledige verhaal moeten we even terug naar februari 2023. Een 40-jarige Bruggeling moet zich voor de politierechtbank verantwoorden voor het tweemaal rijden onder invloed. Op 2 april en 7 mei 2022 werd de man tijdens een politiecontrole betrapt op het rijden onder invloed. Al bleek de Bruggeling zelf wel héél verbaasd te zijn bij het horen van die resultaten.

Na enig speurwerk ontdekte de man wat er precies aan de hand was. De veertiger beweerde daarom tijdens de zitting in de rechtbank dat hij zonder één druppel alcohol genuttigd te hebben, toch onder invloed kan rijden. Zijn huisarts bracht als eerste het ‘autobrouwerijsyndroom’ op en die piste werd verder onderzocht. De man verbleef twee dagen in het ziekenhuis ter observatie en daar werd zijn verhaal bevestigd.

LEES OOK. Man dronk niets, maar blaast toch positief. Hoe kan dat? “Hij heeft het auto-brouwerij-syndroom”

Verder onderzoek

De Brugse politierechter besloot in februari vorig jaar een gerechtsdeskundige aan te stellen om te kijken of het verhaal wel echt klopt. En wat bleek maandagochtend? Hoe banaal het in eerste instantie ook klinkt, het kan dus effectief écht. De verdediging vraagt daarom met volle overtuiging de vrijspraak. “Het is zeer zeldzaam”, stelde de procureur.

In 2019 werd de Bruggeling al eens veroordeeld voor het rijden onder invloed. De man stond toen ook voor een raadsel, want hij beweerde toen ook stellig geen druppel alcohol gedronken te hebben. Een paar jaar later komt de aap eindelijk uit de mouw. De Bruggeling werd inmiddels door drie artsen onderzocht. De dokter van het AZ Sint-Jan en de arts van UZ Gent waren het er unaniem over eens: de man lijdt wel degelijk aan het syndroom. “Deze meneer kan geïntoxiceerd zijn zonder een druppel alcohol te drinken, maar wel door eten van suikers en koolhydraten”, zegt advocaat Anse Ghesquiere. “De derde arts, gerechtsdeskundige Wostyn, is voorzichtig maar komt tot hetzelfde besluit.”

LEES OOK. Bestuurder die positief blies, beweert dat zijn lichaam zelf alcohol produceert: “Hij wist dat toen nog niet”

Vonnis

De verdediging vraagt daarom de vrijspraak zodat de man niet rijongeschikt wordt verklaard. “Er zijn geen nieuwe feiten gebeurd”, zegt meester Bart Bleyaert. “De man volgt nu een koolhydraatarm dieet. Als hij geen koolhydraten eet, is er dus ook geen probleem. Los van die hoge parameters, vertoonde mijn cliënt ook nooit andere symptomen die gelinkt kunnen worden aan het hoge alcoholpercentage. Dit is geen typisch alcoholverhaal van iemand die zich lazarus drinkt in de kroeg en dan achter het stuur kruipt.”

Ook de agenten die de man onderwierpen aan een controle waren het erover eens: je merkt niets aan hem. “Daarnaast heeft hij zijn rijbewijs nodig voor zijn beroep.” Opvallend: de Bruggeling werkt bij een… brouwerij. De rechter moet nu oordelen of de man al dan niet rijongeschikt is.

Vonnis op 22 april.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen