Pro-Koerdische betoging in Brussel loopt uit de hand.© CVM

Pro-Koerdische betoging in Brussel loopt uit de hand: vechtpartij op Luxemburgplein

Er is maandagmiddag rond 13 uur een vechtpartij uitgebroken tijdens een pro-Koerdische betoging op het Luxemburgplein in Brussel. De politie ontruimt het plein.

mtm
Bron: BELGA

Dit weten we al over de rellen in Heusden-Zolder en Houthalen-Helchteren

- Een groep Koerden vertrok na Newroz - het Koerdische lentefeest - uit Kessel-Lo en provoceerde de lokale Turkse gemeenschap op de Koolmijnlaan in Heusden-Zolder met getoeter, Koerdische vlaggen, PKK-slogans en foto’s.

- Een Turkse man zou ook aangepakt zijn door Koerden. Daarop verzamelden een grote groep Turken zich in de Kolderstraat, waar de Koerden zich hadden verscholen in een huis.

- De Turken wilden het huis bestormen, ruiten werden ingegooid en wagens werden vernield.

- Het provinciaal interventieplan werd snel afgekondigd en de politie zette de grote middelen in met een waterkanon, een helikopter en veel oproerpolitie.

- Na het incident in de Kolderstraat bleef de situatie gespannen. Op verschillende plekken raakten groepen Koerden en Turken slaags met elkaar.

- Tijdens de rellen op verschillende locaties in Heusden-Zolder en Houthalen-Helchteren raakten minstens zes mensen gewond.

Een pro-Koerdische betoging aan het Luxemburgplein in Brussel heeft de passieve houding van de Europese instellingen ten aanzien van het Turkije van “dictator”-president Recep Tayyip Erdogan aan de kaak gesteld. Daarbij waren tweehonderd betogers aanwezig, aldus de politie. Op de betoging kwam het tot een handgemeen met meerdere betogers, de politie ontruimt het plein, klinkt het nog.

© BELGA

De manifestatie vond plaats naar aanleiding van de rellen die zondagavond in Heusden-Zolder en Houthalen-Helchteren zijn uitgebroken. Een groep Syrische Koerden vierde zondag Newroz, een Koerdisch voorjaars- en lentefeest. Een groep is daarna afgezakt naar Heusden-Zolder, waar het tot een confrontatie kwam tussen de Syrische Koerden en leden van de Turkse gemeenschap.

(lees verder onder de foto’s)

© BELGA

© BELGA

© BELGA

De Limburgse ordediensten moesten zondag om 21.30 uur halsoverkop uitrukken naar de wijk Lindeman, in Heusden-Zolder. Daar werd een huis vol met mensen van Koerdische afkomst geviseerd door honderden Turken, die zich in een mum van tijd hadden verzameld aan de gezinswoning. Eerder op de dag in Houthalen-Helchteren waren er ook al confrontaties tussen Koerden en Turken. Er vielen vijf lichtgewonden en een zwaargewonde.

Volgens Arife Soysuren, organisator van de actie en lid van het ‘Mouvement des femmes kurdes’ (verbonden met de internationale beweging Progressive International), gaat het niet over rellen, maar over een voorbedachte aanval van de Grijze Wolven (officieel de ‘Idealistische Haarden’, een extreemrechtse Turkse nationalistische organisatie, nvdr.) op Limburgse Koerden, met voorbedachten rade in de steigers gezet door “dictator”-president Recep Tayyip Erdogan.

“Families die terug naar huis keerden na het lentefeest, op vredevolle wijze, werden door Turken aangevallen omdat ze de Koerdische vlaggen in de auto hadden liggen”, aldus Soysuren. “Het is vrijwel zeker dat de aanval gepland was. Het is onmogelijk om op tien minuten honderd man te mobiliseren.”

“Belgische staat zegt niets”

Maar dat komt volgens de Koerdische activiste te weinig aan bod in de Belgische en Europese media. “De Belgische staat zegt niets. En de media, zij zeggen om het eender wat. Het zijn niet de Koerden die de Turken hebben aangevallen. De Turken hebben getracht om de gezinswoning in brand te steken en de ruiten in te slaan”, meent Soysuren. “De Belgische media spreken niet de waarheid. Wij hebben niemand proberen aan te vallen.”

De activiste vraagt zich af hoe het komt dat Europa stilzwijgend aan de kant blijft staan terwijl er over het hele Europese continent Koerden geïntimideerd worden, klinkt het. Volgens Soysuren maakt Erdogan er een sport van om Koerden in het buitenland te vervolgen en bang te maken. “Zelfs hier, in het hart van Europa, zijn we niet veilig”, vreest Soysuren. “Waarom maakt Europa geen vuist tegen het fascisme van Erdogan? Hij is een gevaar. Niet alleen voor de Koerden, maar ook voor de hele wereld.”

Europese waarden moeten opnieuw vooropgesteld worden op geopolitiek, vindt Soysuren. Europa moet zijn politieke macht als hefboom gebruiken om Turkije mensenrechten te doen respecteren. Europa moet daarnaast ook middelen schenken aan de Koerdische gemeenschap opdat zij zich veilig in de Koerdische gebieden kunnen vestigen, aldus Soysuren.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer