Videospeler inladen...

Matthieu Bonne gaat voor nieuw wereldrecord: meer dan 1.038 km lopen in 6 dagen

Op de atletiekpiste in Merelbeke probeert Matthieu Bonne uit Bredene een wereldrecord te verbreken. In 6 dagen tijd wil hij meer dan 1.038 kilometer lopen. Het huidige record is zo'n 20 jaar oud en staat op naam van een Griek. Om het record te verbreken, moet Bonne iedere dag iets meer dan 170 kilometer lopen, wat overeen komt met een gemiddelde van 435 rondjes op de piste.

De zoveelste indrukwekkende prestatie van de ereburger van Bredene. Zo kan je deze recordpoging omschrijven. In 6 dagen tijd probeert hij 2.595 rondjes te lopen op de atletiekpiste van Merelbeke. Daarmee probeert hij het record van de Griek Yiannis Kouros uit 2005 te verbeteren. Die liep in 6 dagen tijd 1.038,851 kilometer.

14 uur rust op 6 dagen tijd

"In totaal zal hij 144 uur lopen", zegt pluspapa Erwin Inghelbrecht. "Hij heeft zich goed voorbereid, maar zijn vorig record in het zwemmen dateert van september. Hij heeft dus maar een 6-tal maanden intensief kunnen trainen, wat in looptermen heel weinig is."

"We hebben een schema uitgewerkt, waarmee we iets boven het record uitkomen. Dat wil zeggen dat hij niet veel zal slapen. Hij blijft voornamelijk lopen en we beperken de pauzes, en dus ook zijn slaap, tot een minimum. Op die 6 dagen zal hij ongeveer 14 uur rust hebben, daarom nog niet eens slapen. Maar we kennen Matthieu en normaal kan hij om met weinig slaap."

Om de 5 uur kan Matthieu een paar minuten op adem komen, zitten en eten
Foto: VRT NWS

Opvallend is dat Matthieu zijn recordpoging op een atletiekpiste doet, wat vrij eentonig is. "Dat komt omdat we te weinig tijd hadden om een parcours op de weg uit te stippelen. De piste hier in Merelbeke ligt er perfect bij en we kennen er de exacte afstand van. Om de 6 uur verandert hij ook van richting, om niet steeds dezelfde kant van zijn lichaam te belasten", zegt Erwin.

Bekijk: Coach Matthias Lievens en pluspapa Erwin Inghelbrecht over de recordpoging van Matthieu Bonne

Videospeler inladen...

"Dit is heel zot, waarschijnlijk de moeilijkste uitdaging tot nu toe", zegt mama Carole Nierynck. "Het was een moeilijke en vooral koude nacht. De piste was bevroren waardoor Matthieu gevallen is. Hij is uitgegleden en heeft zijn knie pijn gedaan."

"Ik heb geen idee hoe hij erop gekomen is om deze uitdaging aan te gaan. Er zijn zeker ook leukere dingen om te doen dan dit. Hij heeft ook al een klein dipje gehad, maar het gaat vrij goed tot nu toe."

De mama en pluspapa van Matthieu supporteren langs de kant van de piste
Foto: VRT NWS

Of Matthieu ook in z'n recordpoging zal slagen? "Ik weet het oprecht niet. Ik hoop het, maar het is zonder twijfel het moeilijkste dat hij ooit gedaan heeft", zegt z'n mama. Ook pluspapa Erwin is van die mening. "Ik durf me niet uitspreken. Ik ben positief, maar het blijft een lastige uitdaging."

De jury houdt het aantal rondjes nauwkeurig bij
Foto: VRT NWS

Meest gelezen