Foto: VRT NWS

Onrustige pro-Koerdische betoging in Brussel tegen "passieve Europese houding tegenover 'dictator' Erdogan"

Op een pro-Koerdische betoging aan het Luxemburgplein in Brussel kwam het tot een conflict tussen verschillende aanwezigen. De politie laat weten dat ze het plein ontruimt. De betogers klagen over de passieve houding van de Europese instellingen ten aanzien van het Turkije van "dictator" president Recep Tayyip Erdogan. 

Ongeveer 200 betogers, aldus de politie, hielden de manifestatie naar aanleiding van de rellen die gisterenavond in Heusden-Zolder en Houthalen-Helchteren uitbraken tussen Syrische Koerden en leden van de Turkse gemeenschap.

Ook tijdens de actie in Brussel kwam het volgens de politie tot een handgemeen tussen verschillende betogers.

Volgens Arife Soysuren, organisator van de betoging en lid van het 'Mouvement des femmes kurdes', ging het gisterenavond niet over rellen, maar over een voorbedachte aanval van de Grijze Wolven (een extreemrechtse Turkse nationalistische organisatie, red.) op Limburgse Koerden.

Het is onmogelijk om op tien minuten honderd man te mobiliseren

Arife Soysuren, organisator van de Pro-Koerdische betoging

Die aanval is volgens haar met voorbedachten rade in de steigers gezet door "dictator" president Recep Tayyip Erdogan. Volgens Soysuren maakt de Turkse leider er een sport van om Koerden in het buitenland te vervolgen en te intimideren. "Zelfs hier, in het hart van Europa, zijn we niet veilig", vreest Soysuren.

"Families die terug naar huis keerden na het lentefeest, op vredevolle wijze, werden door Turken aangevallen omdat ze de Koerdische vlaggen in de auto hadden liggen", aldus Soysuren. "Het is vrijwel zeker dat de aanval gepland was. Het is onmogelijk om op 10 minuten 100 man te mobiliseren."

Meest gelezen