Nathan Vandergunst op 22 februari, bij de uitspraak

Influencer Acid gaat niet in beroep tegen zijn veroordeling: "Het boeit me niet meer, ik voel me geen crimineel" 

Influencer Nathan Vandergunst - bekend als Acid - gaat niet in beroep tegen zijn veroordeling. Dat heeft hij zelf bekendgemaakt op YouTube. "Ik heb geen zin om verder te gaan", klinkt het. Vorige maand werd hij veroordeeld tot een celstraf van drie maanden met uitstel, een boete van 800 euro en een schadevergoeding van 20.000 euro. 

Tot 16 uur vandaag had Nathan Vandergunst - influencer Acid - de tijd om in beroep te gaan tegen zijn veroordeling. Tot op het laatste was het niet duidelijk of hij dat zou doen of niet, hoewel zijn advocaat dat in eerste instantie wel zo verkondigd had. Vandergunst zelf had vlak na zijn veroordeling wel al gezegd dat hij "op was". "Ik heb eigenlijk geen zin meer om in beroep te gaan en dit nog langer te rekken", klonk het toen. 

Bij dat standpunt blijft hij nu. "Ik zit de laatste fucking weken al heel de tijd met die shit in mijn hoofd. Ik slaap slecht, omdat het letterlijk het enige is waar ik mee bezig ben geweest. Ga ik door? Of stop ik hier? Accepteer ik die fucking straf die ze mij gegeven hebben? Onterecht, hoe beter de verdediging ook was?"

Dit zijn een paar hele zwarte pagina's in onze fucking rechtsstaat

Nathan Vandergunst op YouTube

Het antwoord is "ja": "Ik ga me neerleggen. (...) Ik heb geen zin om verder te gaan." In zijn video geeft hij de media en de magistratuur nog een veeg uit de pan. "Een paar zwarte pagina's in de rechtsstaat", noemt hij zijn veroordeling nog. "Het boeit me niet meer. Ik voel me geen crimineel. Ik heb geen schuld zoals de mensen die mij hebben aangeklaagd. Ik heb geen bloed aan mijn handen. Ik heb niets verkeerds gedaan. Als de rechters dat niet willen inzien, ben ik klaar met hun spelletjes."

Even recapituleren: vorige maand kreeg Nathan Vandergunst te horen wat zijn straf was, omdat hij de namen van vier (ex)-Reuzegommers had genoemd in een video op YouTube. Het restaurant van de ouders van een ex-Reuzegommer - die niet terechtstond op het proces over de dood van Sanda Dia - kreeg toen ook een golf van haatreacties over zich heen. Ze dagvaardden Acid, en de rechtbank in Brugge veroordeelde hem uiteindelijk voor belaging tot:

  • een gevangenisstraf van 3 maanden, met drie jaar uitstel 
  • een geldboete van 800 euro
  • een symbolische boete van 1 euro aan de ex-Reuzegommer die naar de rechter getrokken was
  • een schadevergoeding van (voorlopig) 20.000 euro aan de ouders van de ex-Reuzegommer, die naar eigen zeggen heel wat schade aan hun restaurant geleden hadden. 

Het vonnis lokte heel wat verontwaardiging uit. Waarom kreeg hij zo'n zware straf? En wat dan met de vrije meningsuiting? We beantwoordden die vragen in dit artikel. 

Hij laat ook nog weten dat zijn crowdfunding vanavond stopt. Intussen staat de teller op meer dan 175.000 euro. Dat geld - zo belooft hij - wordt vastgezet tot bepaald is hoeveel de schadevergoeding exact bedraagt. De rest van het geld gaat hij doorstorten naar de vader van Sanda Dia. 

Hij eindigt met te zeggen dat hij "het zo opnieuw zou doen" en dat hij zich "zo gesteund voelt". "We hebben iets goeds gedaan. We zijn gewonnen."

Meest gelezen