© ZB

Goede politiesamenwerking kan nieuwe onrust in Heusden beperken na handgebaar PKK

Heusden-Zolder -

Op de Koolmijnlaan in Heusden-Zolder zijn de gemoederen maandag in de late namiddag opnieuw verhit geraakt nadat, volgens de eerste berichten, een chauffeur in een auto met Duitse nummerplaat het handgebaar van de PKK maakte terwijl hij passeerde. De auto werd klemgereden en de chauffeur werd uit de wagen gehaald. Dankzij een uitstekende samenwerking tussen de politiediensten kon een verdere escalatie vermeden worden.

De feiten gebeurden rond 16.30 uur. Op de Koolmijnlaan zagen mensen hoe de chauffeur van de wagen met Duitse nummerplaat het handgebaar van de PKK – wijs- en middelvinger in de lucht – maakte. Voor de Turken werkte dat als een rode lap op een stier. De auto werd klemgereden en de bestuurder werd eruit gehaald. De politie was snel ter plaatse en nam de bestuurder mee naar het politiekantoor. De burgemeester laat weten dat de man gerechtelijk wordt vervolgd.

Intussen stroomden honderden mensen toe. Volgens de politie ging het vooral over mensen uit de eigen gemeente en werd er gepraat om het rustig te houden. De Pastoor Paquaylaan en de Kleuterweg werden afgesloten. De politie vatte er post met het waterkanon.

“Om iets voor 22 uur lijkt de toestand onder controle”, liet burgemeester Mario Borremans weten. “De perimeter rond de Koolmijnlaan blijft nog wel. Want er zijn veel jongeren op straat. Maar de examens zijn ook gedaan.” Borremans benadrukt dat de politie goed werk heeft geleverd. “Ze zijn in dialoog gegaan met de jongeren die op straat stonden.”

De politie verzamelde massaal op het Boudewijnplein.© Zahra Boufker

Goede samenwerking

De samenwerking tussen de verschillende lokale en federale politie-eenheden verliep zeer vlot. Vanuit heel Limburg namen politiekorpsen deel aan de grootschalige actie nadat de gemoederen opnieuw verhit raakten. Ter ondersteuning stonden waterkanonnen klaar en vloog een politiehelikopter boven het gebied.

Er waren ook uitgebreide controles in de hele gemeente. In de Brugstraat gold een tijdelijke snelheidsbeperking. Op de Koolmijnlaan werden een waterkanon en extra agenten ingezet. En ook op de Meylandtlaan in Zolder, aan de op- en afritten van de E314, stond politie. De Koolmijnlaan en de omliggende zijstraten werden tijdelijk afgesloten, met omleidingen voor het verkeer. Daardoor was het niet mogelijk om de Koolmijnlaan in te rijden.

Rond middernacht werd de Koolmijnlaan heropend.© Zahra Boufker

Omstreeks middernacht werd de Koolmijnlaan heropend. Even later deed de politie ook een grote reorganisatie op het Boudewijnplein. De politie blijft alert en blijft verhoogd toezicht uitvoeren in heel Heusden-Zolder. (zb/mm)

© ZB

© ZB

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer