Vinicius Junior.© Getty Images

Vinicius Jr. barst in tranen uit door aanhoudend racisme: “Elke keer heb ik minder zin om te voetballen”

Dinsdagavond werkt het Brazilië van Vinicius Junior (23) een oefeninterland af tegen Spanje. De wedstrijd zal doorgaan in het Santiago Bernabeu, de thuishaven van zijn werkgever Real Madrid. Op de persconferentie daags voor de aftrap moest een zichtbaar geëmotioneerde Vinicius iets van het hart.

Jens Heylen

Veel werd er niet over voetbal gesproken tijdens de persbabbel. Sinds Vinicius onder contract ligt bij De Koninklijke is de Braziliaanse flankaanvaller al te vaak het slachtoffer geworden van zinloos racisme in Spanje. Nu hij met de nationale ploeg opnieuw in een Spaans voetbalstadion - en dat nota bene in ‘zijn’ Santiago Bernabeu - zal spelen, barstte Vinicius al snel uit in tranen toen dat gevoelige topic werd aangesneden.

“Het is behoorlijk triest, het gebeurt hier bij elke wedstrijd, elke dag. Elke keer dat ik dit aankaart, maakt het me erg verdrietig”, legt Vinicius uit. “Niet alleen in Spanje gebeurt dit, maar over de hele wereld. Ik blijf me verzetten zodat er in de nabije toekomst niemand meer het slachtoffer zal worden van racisme”, maakt de Braziliaan zich sterk. “Maar het is vermoeiend om alleen te zijn. Ik heb zoveel klachten ingediend en niemand wordt gestraft, geen enkele club wordt bestraft. Met elke dag die voorbijgaat, vecht ik voor iedereen die dit meemaakt.”

Toen de Braziliaan zich specifiek inliet over zijn situatie, viel er even een stilte van circa 40 seconden. Vinicius kon het daarbij niet langer droog houden. “Mijn familie, al die mensen die dag in dag uit lijden. Andere mensen hebben niet hetzelfde toekomstperspectief als ik. Ik ben erg gelukkig om alles te kunnen vertegenwoordigen wat ik vertegenwoordig: mijn familie, mijn land,... Ik weet waar ik vandaan kom, veel uitzicht op een toekomst was er niet. Ik ben al een winnaar omdat ik sta waar ik nu sta.”

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

“Als ik wegga, geef ik de racisten wat ze willen”

Een van de racisme-incidenten waar de 23-jarige Braziliaan al mee te maken kreeg, dateert bijvoorbeeld van eind januari vorig jaar. Een dag voor de stadsderby tussen Real Madrid en Atlético Madrid (3-1) in de Copa del Rey, werd een pop met het shirt van Vinicius aan een brug opgehangen. Boven de pop hing een banner met het opschrift: “Madrid haat Real”. Na het incident werd meteen een onderzoek geopend door de Spaanse politie. Aan de hand van getuigenissen konden de vier personen gevat worden. Zij kregen later een stadionverbod.

LEES OOK. Waanzin: Vinicius wordt hele match racistisch bejegend en pakt eerste rode kaart uit carrière nadat hij zelf in wurggreep wordt genomen

“Elke keer voel ik me verdrietiger”, gaat Vinicius verder. “Elke keer heb ik minder zin om te voetballen. Ik heb er vaak aan gedacht om Spanje te verlaten. Maar als ik hier wegga, geef ik de racisten wat ze willen. Ik wil hier blijven, bij de beste club ter wereld, zodat ze mijn gezicht blijven zien”, blijft Vinicus strijdvaardig. “De personen in kwestie zijn al vaak te ver gegaan met mij én bij uitbreiding met mijn familie. Ik wil dat dit verandert, zodat journalisten er niet meer achter hoeven te vragen bij een persmoment.”

Afgelopen weekend boekte de Selecao een 0-1-zege in Wembley tegen Engeland, dinsdag de volgende tegenstander van de Rode Duivels. De 17-jarige Endrick (vanaf deze zomer teamgenoot van Vinicius Jr. bij Real) kroonde zich toen tot matchwinnaar. De oefeninterland tussen Spanje en Brazilië wordt overigens georganiseerd in de strijd tegen racisme. Daar bereikten beide voetbaldelegaties eerder al een consensus over.

LEES OOK. Vier verdachten die wansmakelijke Vinicius-pop ophingen, krijgen algemeen stadionverbod

Vinicius Junior.© EPA-EFE

Aangeboden door onze partners
Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer