Marc Van den Broeck is directeur bij volkssterrenwacht Urania.© RR

Websites kondigen aan dat je noorderlicht kan zien in Nederland: hoe zit dat bij ons?

In Nederland zou volgens National Geographic het noorderlicht te zien zijn, een zeldzaam natuurverschijnsel dat vooral wordt gelinkt aan de Scandinavische landen. Hoe zit dat bij ons? Is het poollicht ook bij ons te zien? Marc Van den Broeck, directeur bij volkssterrenwacht Urania, licht toe. “Afgelopen weekend was er een streepje licht te zien, maar dat kon je alleen met een camera zien.”

emke

‘Opgelet: de komende dagen kun je wellicht het poollicht zien in Nederland’, staat er te lezen op de Nederlandse website National Geographic. Ook bij ons was volgens Marc Van den Broeck afgelopen weekend een beetje (fotografisch) noorderlicht te zien, maar niet met het blote oog. “Het ging om slechts een streepje licht dat je alleen met een camera en de juiste instellingen kon waarnemen”, vertelt Van den Broeck.

Het klassieke noorderlicht, het lichtgordijn dat aan de hemel beweegt en met het blote oog zichtbaar is, komt zelden voor in onze contreien. “Het licht is gekoppeld aan uitbarstingen op de zon. Als de uitbarstingen krachtig genoeg zijn, kunnen ze zuidelijker zichtbaar zijn. We houden dat via metingen nauwlettend in het oog en kondigen dat altijd aan als het zover is.”

Poollicht.be

De voorspellingen voor België vandaag zijn duidelijk: ‘Op basis van de huidige parameters is er nu geen kans op poollicht in België en Nederland.’ Dat staat te lezen op Poollicht.be, maar toch kan dat nog veranderen. “De index schommelt vandaag tussen 3 en 7. Op dit moment staat de index op 3,8. Vanaf 6 groeit de kans dat je noorderlicht kan zien.” Toch is de kans dat je vanavond poollicht zal zien, klein. “De weersomstandigheden zijn niet ideaal. Het is bewolkt en de maan zou het zwakke licht overstralen.”

“De laatste keer dat het noorderlicht visueel zichtbaar was bij ons dateert van april 2003. Toen werd dat zelfs visueel vastgesteld in een lichtvervuilde stad als Antwerpen”

Marc Van den Broeck

Directeur bij volkssterrenwacht Urania

De beste periode om het licht waar te nemen in ons land is wanneer het voldoende donker is. “De maanden mei en april zijn perfect. In juni zijn de nachten te kort en is er te veel licht”, zegt Van den Broeck. “De laatste keer dat het noorderlicht visueel zichtbaar was bij ons dateert van april 2003. Toen werd dat zelfs visueel vastgesteld in een lichtvervuilde stad als Antwerpen. De zon was toen heel actief en de weersomstandigheden waren gunstig. Toch blijft het zeldzaam. Als je het één keer in je leven kan zien, heb je al geluk.”

Als er kans is om het poollicht in België te zien, communiceert Poollicht.be dat. Maar ook zo’n aankondiging geeft geen absolute garantie. “Het licht komt en gaat met periodes. Dat kan bijvoorbeeld een kwartier duren of een half uur. Dat is moeilijk op voorhand in te schatten. Als we effectief het licht zien, communiceren we dat via onze kanalen, maar de kans bestaat dat het schouwspel al voorbij is als je ons bericht hebt gelezen.”

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER