Dit verdient gemiddelde Belg: tevredenheid stijgt maar bij één groep niet

De baas en zijn managers verdienen veruit het meest, en toch dalen hun loontevredenheid en professioneel geluk het meest. Dat blijkt uit het Salariskompas van Jobat. “Zij profiteerden veel minder van de automatische indexering.”

Nina Bernaerts

In januari 2023 kregen heel wat werknemers er een stevige portie loon bij dankzij de automatische indexering. En dat vertaalt zich ook in het jaarlijkse Salariskompas van Jobat. Daaruit blijkt dat het gemiddelde loon met 9,32 procent gestegen is. Het gemiddelde bruto maandloon ligt nu op 4.243 euro en ook het mediaan brutoloon ging van 3.486 naar 3.800 euro. De helft van de Vlamingen verdient dus meer en de helft verdient minder dan 3.800 euro. De lonen zijn ook voor elk type statuut gestegen. Het overheidspersoneel kent de grootste stijging over de voorbije vijf jaar (+25,8%) , terwijl het loon voor arbeiders (+18,1%) procentueel het minst is gestegen.

De echte grootverdieners bevinden zich in de functiecategorie management en directie, daar ligt het gemiddelde bruto maandloon op 6.140 euro. Maar dat is wel iets minder dan vorig jaar en dat is ‘maar’ 11 procent meer dan in 2019. Daarmee is die functiecategorie het minst gestegen. Ter vergelijking: mensen in het onderwijs ging er in dezelfde periode het meest op voorruit met een stijging van 34,1 procent. “Je ziet duidelijk dat lonen van directie en management veel meer bepaald worden door onderhandelingen en bonussen en dus veel minder profiteren van die automatische loonindex”, zegt William Visterin, hoofdredacteur van Jobat. “Daarenboven zien we ook dat managers en directieleden veel meer afhankelijk zijn van economische resultaten. In economisch moeilijke tijden zullen zij er dus minder op vooruitgaan.”

Professioneel geluk

Wel één belangrijke kanttekening: veel managers en directeuren laten zich ook uitbetalen via vennootschappen en die werden niet opgenomen in deze cijfers. Ook gigantische bonussen zoals de topvrouw van Solvay Ilham Kadri vorig jaar ontving, zitten veelal niet in de cijfers van Jobat. Maar ook uit eerder onderzoek van de Vlerick Business School bleek al dat bijna de helft van de CEO’s van de Belgische beursgenoteerde bedrijven in 2022 minder verdiende dan in het voorgaande jaar.

Hoe meer tevreden over loon, hoe hoger professioneel geluk© Jobat

Opnieuw blijkt dat de samenstelling van het loonpakket in grote mate bepalend is voor het professionele geluk. Als de lonen stijgen, stijgt ook de tevredenheid van het loon en het professioneel geluk. 34 procent is erg de tevredenheid over zijn loonpakket en 38 procent is erg gelukkig met zijn professioneel leven. Ook hier is vooral een dalende trend te merken bij managers en directieleden. Was in 2020 nog 53 procent tevreden, is dat vandaag nog maar 47 procent. “Wat hier ook meespeelt is de fiscaliteit. Vaak zijn die lonen al zo hoog dat als er nog iets bijkomt, er ook veel naar belastingen gaat. Het voelt dus niet alsof ze er iets bijkrijgen.”

Net zoals management en directie is er nog een beroepscategorie die naar het eigen gevoel helemaal onderaan bengelt: de vrije beroepen. Amper 17 procent van de vrije beroepen stelt tevreden te zijn met het loonpakket (gemiddeld bruto maandloon 3.533 euro). “Bij vrije beroepen denken we snel aan dokters, wiens prijzen niet zomaar opgetrokken mogen worden, notarissen en advocaten maar er zijn ook architecten of boekhouders. Het is een zeer diverse groep van zelfstandige profielen. En voor hen zien we eigenlijk dat de hoge werkdruk die zij ervaren niet voldoende gecompenseerd wordt door hun loonpakket.”

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen