‘Filip Dewinter werkte in opdracht van Chinese Communistische Partij’

Filip Dewinter werkte jarenlang in opdracht van China. Dat blijkt uit onderzoek van Apache en Humo. Onkostennota’s en brieven tonen hoe het boegbeeld van Vlaams Belang samenwerkte met de Chinese spion Changchun Shao en optrad als ‘senior political advisor’.

Dewinter werd eerder al in verband gebracht met Changchun Shao. Toen die in 2017 het land werd uitgezet vanwege spionage, bleek dat de Vlaming gelobbyd had om de uitzetting tegen te houden. Na onthullingen eind vorig jaar over partijgenoot Frank Creyelman die bleek te werken als spion voor China, verklaarde Dewinter dat hij enkel aan culturele en zakelijke belangenbehartiging had gedaan voor Changchun Shao.

Documenten die Humo en Apache nu publiceren, tonen aan dat Dewinter zich wel doelbewust politiek liet inschakelen door de Chinese Communistische Partij en daar ook voor werd betaald. Dat gebeurde via een kluwen aan Belgische vennootschappen en vzw’s waar vanuit China vele honderdduizenden euro’s in werden gepompt en waarbinnen indrukwekkende hoeveelheden cash circuleerden.

Ook Creyelman duikt zeer nadrukkelijk op in de entourage rond Shao. Zo blijkt uit een onkostennota van 2016 aan een vzw onder het feitelijk bestuur van Shao, dat Dewinter ging eten met extreemrechtse Europarlementsleden om een bezoek van een delegatie voor te bereiden van de China Association for International Friendly Contact (CAIFC), die volgens experten de facto fungeert als een Chinese inlichtingendienst.

Volgens Dewinter hadden die etentjes niets te maken met politiek. Ook andere onkostennota’s zouden echter aantonen dat Dewinter vaker met extreemrechtse partijen tafelde als politiek lobbyist, betaald door de Chinese Communistische Partij.  In 2016 nodigde Dewinter in een brief Cheng Guoping uit, de vicevoorzitter van de CAIFC, om een congres voor te bereiden en de banden verder aan te halen. Hij ondertekent die met ‘senior political advisor’ van Silk Road Peace Award Foundation, een van de vzw’s rond Shao.

Dewinter ontkent de meeste aantijgingen en stelt dat hij niet wist dat CAIFC de facto een inlichtingendienst is. Wel geeft hij toe dat hij de Syrische ambassadeur op de koffie vroeg bij Shao thuis, maar dat dat niets met politiek te maken had.

Naar eigen zeggen is Dewinter nooit politiek adviseur geweest, en was hij hoogstens wat naïef. Ook benadrukt hij dat de westerse kijk op China destijds anders was dan vandaag en dat hij pas eind 2017 wist dat Shao een Chinese spion was, na diens uitwijzing.

“Oud nieuws” over Dewinter om Vlaams Belang te beschadigen, volgens partij

Het artikel van Humo en Apache over Filip Dewinter is “oud nieuws” en “niets meer dan een zoveelste poging om het Vlaams Belang te beschadigen”. Dat stelt de partijwoordvoerder in een reactie. De partij wijst erop dat Filip Dewinter hiervoor door het parket werd vrijgesproken en dat de deontologische commissie van het Vlaams Parlement begin dit jaar oordeelde dat Dewinter niets te verwijten valt.

“Dit is een artikel vol oud nieuws uit 2015 en 2016. Voor hetzelfde ‘nieuws’ werd Filip Dewinter door het parket reeds vrijgesproken. Er werd toen geoordeeld dat er geen strafonderzoek kon gevoerd worden, omdat hem niets te verwijten viel”, reageert de woordvoerder op een vraag van Belga.   Uit documenten die Humo en Apache maandag publiceerden blijkt dat Dewinter zich doelbewust politiek liet inschakelen door de Chinese communistische partij en daar ook voor werd betaald.

Voorlopig geen nieuwe klacht bij deontologische commissie

De deontologische commissie in het Vlaams Parlement komt voorlopig niet opnieuw samen over ondervoorzitter Filip Dewinter (Vlaams Belang). De nieuwe feiten zouden immers vooral dateren uit zijn periode als Kamerlid. Groen vraagt wel het ontslag van Dewinter als ondervoorzitter.

Filip Dewinter werkte jarenlang in opdracht van China. Dat blijkt uit onderzoek van Apache en Humo. Onkostennota’s en brieven tonen hoe het boegbeeld van Vlaams Belang samenwerkte met de Chinese spion Changchun Shao en optrad als ‘senior political advisor’.

In januari boog de deontologische commissie in het Vlaams Parlement zich al eens over de banden tussen Dewinter en Changchun. Het parlementslid zou in 2020 via de Chinees aan 10.000 mondmaskers zijn geraakt. Staatsveiligheid gaf de commissie toelichting in een beknopte brief, waarna werd beslist om de klacht niet ontvankelijk te verklaren.

“De nieuwe feiten van maandag gaan over een periode toen Dewinter Kamerlid was”, zegt Mieke Schauvliege, fractieleider van Groen, maandag. “We houden in het oog wat er nog boven komt, maar voorlopig komt er geen nieuwe klacht.”

Een ander lid van de oppositie wijst erop dat de vorige klacht op een sisser is uitgedraaid en wil dat deze keer vermijden. “We moeten deze keer echt genoeg info hebben om de zaak hard te maken. Anders geven we Dewinter opnieuw munitie om zijn onschuld uit te schreeuwen.”

Groen zal woensdag in de plenaire zitting wel een ordemotie indienen om Dewinter te vragen zijn functie als ondervoorzitter neer te leggen.

Partner Content