Belga image

Van Grieken reageert op publicatie van nieuwe details over samenwerking Dewinter en Chinese spion: "Geen nieuwe feiten"  

Humo en Apache hebben nieuwe details gepubliceerd over betalingen die Vlaams Parlementslid Filip Dewinter (Vlaams Belang) gekregen heeft van organisaties van de Chinese spion Shao Changchun. Oud nieuws, zegt Vlaams Belang-voorzitter Tom Van Grieken. "Dit is al onderzocht geweest en er bleek niets strafbaars aan de hand te zijn."

"Dit is oud nieuws", reageert Vlaams Belang-voorzitter Tom Van Grieken in Terzake. "Filip Dewinter had al gezegd dat die documenten bestonden en die zijn al onderzocht geweest. De staatsveiligheid heeft al gezegd dat er geen sprake is van omkoping. Het enige nieuwe is de timing: 2 maanden voor de verkiezingen gaat men oude koeien uit de sloot halen." Tegelijk noemt Van Grieken de zaak "bijzonder ongemakkelijk".

Bekijk: Tom Van Grieken reageert in Terzake op de publicatie van Humo en Apache

Videospeler inladen...

Van Grieken reageert daarmee op een publicatie van Humo en Apache eerder vandaag. Daarin staan nieuwe elementen over betalingen aan Vlaams Parlementslid Filip Dewinter door verenigingen van de Chinese spion Shao Changchun. 

Al in 2018 bracht Staatsveiligheid het federaal parlement op de hoogte dat Dewinter samenwerkte met Changchun. Het federaal parlement speelde het dossier toen door aan de procureur-generaal in Brussel. Die besliste begin 2019 om geen onderzoek te openen, omdat het geen strafbare feiten vond.

"3.000 euro vergoeding"

De details die Humo en Apache nu publiceren, focussen op kosten die Dewinter aanrekende aan vzw's van Changchun. Daarover zei Dewinter afgelopen december nog het volgende in Terzake: "Het enige wat mij ooit is uitbetaald, zijn onkostenvergoedingen voor etentjes, allerlei onkosten, verplaatsingen, dat soort dingen".

Volgens de artikels van Apache en Humo is dat niet het volledige verhaal. Dewinter zou ook een "fee" of "vergoeding" gefactureerd hebben voor werk dat hij leverde aan een vzw van Changchun. Op de factuur staat dat het gaat om een vergoeding voor Dewinter in "april 2015", onder andere voor de organisatie van een zakenseminarie in het Vlaams Parlement. 

De factuur lijst inderdaad kosten voor catering op, maar spreekt ook van een vergoeding van 3.000 euro voor Dewinter. Die krijgt de noemer "fee organisation cost", een "vergoeding voor het organiseren" van de activiteiten. Onze redactie kon de authenticiteit van het document niet zelf controleren. 

Factuur van Filip Dewinter, zoals gepubliceerd in Apache en Humo. Onze redactie kon dit document niet autonoom verifiëren.

Dewinter reageert dat het wel degelijk gaat om "gemaakte onkosten". "Het kan gebeurd zijn dat men een bepaald bedrag globaliseerde", zegt het Vlaams Parlementslid. Dat zou dan het geval geweest zijn als er discussie was over bepaalde onkosten. Dewinter ontkent alvast dat het gaat om een vergoeding voor het werk dat hij deed. 

Bekijk: "We zijn erachter gekomen dat Dewinter over van alles heeft gelogen", zegt Humo-journalist Jan Antonissen in De Afspraak

Videospeler inladen...

"Senior political advisor"

De Chinese spion Changchun opereerde onder de dekmantel van cultureel werk in België. Zo schonk hij bijvoorbeeld violen aan de muziekacademie in Lier. In de marge van zulke activiteiten legde de spion dan politieke contacten. Dewinter heeft altijd hardgemaakt dat hij enkel zakelijke en culturele activiteiten voor de vzw's van Changchun organiseerde en nooit politiek werk deed voor de spion.

Ook dat zou niet het volledige verhaal zijn, volgens de publicaties door Apache en Humo. Daarin staat dat Dewinter een brief ondertekende als "senior political advisor" voor een van de vzw's van Changchun, "senior politiek adviseur" dus.

Dewinter verstuurde die brief ook op briefpapier van het federaal parlement en ondertekende als "lid van het federaal parlement". Ook deze brief kon niet onafhankelijk worden geverifieerd door onze redactie.  

Brief van Dewinter aan Cheng Guoping, gepubliceerd in Apache en Humo. Onze redactie kon de authenticiteit van het document niet zelf verifiëren.

Dewinter erkent het bestaan van de brief, maar minimaliseert het belang van de titel "senior political advisor". "Men had mij dat gevraagd, wellicht omdat het meer gewicht in de schaal legt. Et alors, is dat verboden?", reageert Dewinter.

De brief is gedateerd op 6 juni 2016 en is gericht aan Cheng Guoping, toen viceminister van Buitenlandse Zaken in China. Dewinter nodigt de man uit in België, onder andere om "meningen uit te wisselen over de consensus om samen te werken".

In het kader van dat bezoek geeft Dewinter ook onkosten door in naam aan een vzw van Changchun, de Chinese spion. Het gaat onder andere om onkosten voor etentjes met verschillende politici, schrijven Apache en Humo. Dewinter blijft erbij dat hij niet verder ging dan het behartigen van culturele en zakelijke belangen voor de Chinese verenigingen van Changchun. 

"Beschadigingsoperatie"

Dewinter heeft bovendien altijd gezegd dat hij niet wist dat Changchun een Chinese spion was. Hij gaf wel al toe dat hij in zijn contacten met de man mogelijk "naïef" is geweest of dat zijn "vertrouwen misbruikt" is. Dewinter betreurde dat Staatsveiligheid hem nooit op de hoogte bracht van hun onderzoek naar Changchun.

Volgens Dewinter zijn de nieuwe details die nu lekken niets anders dan een "beschadigingsoperatie". "Dit is opgewarmde kost waarmee men mij probeert onderuit te halen", reageert Dewinter. "Er zijn verschillende uitspraken geweest, onder andere van de procureur-generaal. Maar op enkele maanden van de verkiezing probeert men mij opnieuw te beschadigen", klinkt het. 

Shao Changchun, de Chinese spion waar Filip Dewinter mee samenwerkte.

Meest gelezen