IN BEELD. Nieuwe simulaties tonen hoe overkapping Ring stukje groter wordt in Borgerhout en Deurne

Deurne, Borgerhout -

De toekomstige overkappingen van de Ring worden ter hoogte van Borgerhout en Deurne een stukje groter dan aanvankelijk gepland. Dat is het gevolg van de voortschrijdende uitwerking van de Ringparken. Er wordt gemikt op een maximale overkapping.

Patrick Van de Perre

Concreet gaat het over twee delen van de overkapping: kap Schijnvallei achter de Ten Eekhovelei in Deurne, tussen het aansluitingscomplex Schijnpoort en de Kap Schijnpoort; en kap Hof Ter Lo, een overkapping over beide rijrichtingen van de Ring ter hoogte van Hof Ter Lo.

Kap Schijnvallei heeft in het nieuwe voorontwerp een lengte van circa 590 meter en loopt over de Antwerpse Ring in de noordelijke rijrichting. Kap Hof Ter Lo wordt verlengd in noordelijke en zuidelijke richting. Naar het noorden met circa 20 meter over beide rijrichtingen. Naar het zuiden met tussen de 55 en de 75 meter.

Het voorontwerp voor de twee uitgebreide overkappingen is goedgekeurd en stad Antwerpen maakt ook een nieuw ruimtelijk uitvoeringsplan (RUP) op voor het Ringpark. Het is de ambitie om tegen eind 2025 een definitief ontwerp te hebben.

Volkstuintjes komen terug

“Het zijn de inwoners van een aantal wijken in het noorden van de stad die als eersten de vruchten zullen plukken van wat we hier aanleggen. Ze krijgen extra groen, nieuwe fiets- en wandelverbindingen en zullen minder geluidsoverlast van de Ring ervaren”, zegt Koen Kennis, N-VA-schepen voor Mobiliteit.

“De inwoners in het noorden krijgen meer groen, nieuwe fiets- en wandelverbindingen en minder geluidsoverlast”

Koen Kennis

Schepen voor Mobiliteit

Het toekomstige Ringpark het Schijn, waarop beide overkappingen aansluiten, is het park dat start aan de zuidkant van Schijnpoort en zuidwaarts doorloopt tot aan het Rivierenhof. De rivier het Schijn en de Schijnvallei domineren het groene gebied.

De waterloop wordt opnieuw helemaal bovengronds gelegd en vertakt met twee eilanden en glooiende oevers. De bestaande toegangen tot het park worden buurtpleinen. Op termijn wordt de hele Schijnvallei achter de Ten Eekhovelei een groene ruimte om te kuieren langs het water, waarin ook de huidige volkstuintjes een plek krijgen.

De overkappingen zullen grotendeels als park worden ingericht. Het bestaande Ringfietspad wordt in het gebied geïntegreerd en er komen op verschillende plekken sportaccommodatie, speelplekken voor de jeugd en plekken om te zitten.

© Ontwerpteam Ringpark Het Schijn

© Ontwerpteam Ringpark Het Schijn

© Ontwerpteam Ringpark Het Schijn

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER Meest gelezen