© AFP

Levenslange celstraf voor oud-voorzitter Chinese voetbalbond wegens corruptie

De voormalige voorzitter van de Chinese voetbalbond Chen Xuyuan is wegens corruptie veroordeeld tot een levenslange gevangenisstraf. Dat heeft het Volksdagblad, het propagandakanaal van de Communistische Partij van China, dinsdag gemeld.

Bron: BELGA

In september 2023 werd de 67-jarige Chen aangeklaagd voor corruptie. De voetbalbobo wordt ervan verdacht in ruil voor gunsten meer dan 81 miljoen yuan (10,4 miljoen euro) aan steekpenningen te hebben aangenomen van onder andere voetbalclubs en lokale voetbalfederaties. Volgens het Volksdagblad tastte hij zo “de eerlijke concurrentie en de orde in de voetbalsector” ernstig aan.

Zo zou Chen onder meer 2 miljoen yuan (zowat 260.000 euro) hebben aanvaard van voormalig voetballer en trainer Li Tie om hem de baan van bondscoach te geven. Die laatste wordt ook vervolgd en heeft onder meer toegeven dat hij eerder ook medeplichtig was aan wedstrijdvervalsing om tweedeklasseploegen die hij leidde naar de hoogste klasse te loodsen.

Chen – die de voetbalbond tussen 2019 en 2013 leidde – had in januari al schuldig gepleit aan corruptie en toegegeven dat hij grote hoeveelheden steekpenningen had aanvaard. Een rechtbank in Hubei veroordeelde hem nu niet alleen tot een levenslange celstraf, maar ontnam hem ook zijn politieke rechten en beval de inbeslagname van al zijn persoonlijke bezittingen.

Aangeboden door onze partners
Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer