Belgisch schoonmaakbedrijf wil personeel laten screenen door staatsveiligheid

ISS, het grootste schoonmaakbedrijf van het land, vraagt aan de regering dat haar schoonmakers die op risicovolle werkplekken poetsen, kunnen worden gescreend door Staatsveiligheid. “We doen dat niet uit wantrouwen tegenover onze werknemers, we willen gewoon streven naar een veilige werksituatie”, verduidelijkt Liesbeth Demuynck van ISS.

jdb

De ministerraad heeft deze week beslist dat de Staatsveiligheid in bepaalde sectoren het personeel dat op ‘gevoelige plaatsen’ werkt, of een ‘gevoelige functie’ uitoefent, verplicht moet screenen. Het gaat om plaatsen met een zogenaamde kritische infrastructuur, plaatsen waar gevoelige gegevens worden bewaard, waar gevoelige materialen en stoffen opgeslagen liggen, …

ISS wil nu dat ook haar schoonmakers gescreend worden door staatsveiligheid, maar benadrukt dat het niet uit wantrouwen is tegenover haar werknemers. “Door de aard van hun job werken onze schoonmakers soms op gevoelige plaatsen bij bedrijven en organisaties. In de huidige maatschappelijk context moeten we alle garanties inbouwen dat alle mogelijke veiligheidsrisico’s onder controle worden gehouden”, zegt Kris Cloots, CEO van ISS.

“Op die manier kunnen we sneller ingrijpen wanneer we met verdachte individuen te maken krijgen, en kunnen we onze klanten een betere dienstverlening garanderen.”

ISIS

De vraag naar screening komt niet alleen van ISS, maar ook van haar klanten. “Sinds de terreuraanslagen van de voorbije jaren stelt ISS vast dat haar klanten steeds bezorgder zijn over de betrouwbaarheid van het externe schoonmaakpersoneel. Meer en meer klanten - bedrijven en overheden - vragen dat het schoonmaakpersoneel extra zou kunnen gescreend worden”, klinkt het bij het schoonmaakbedrijf.

ISS zelf voert nu al een strenge selectie en controle uit, en dat gebeurt al meteen bij de aanwerving. Zo werd er de voorbije maanden één schoonmaker met sympathieën voor terreurgroep ISIS geïdentificeerd en meteen van zijn ‘gevoelige werkplek’ verwijderd.

“Maar toch blijven we gebonden aan de privacywetgeving, waardoor we onze screening met beperkte middelen moeten doen”, zegt Liesbeth Demuynck van ISS. “Staatsveiligheid heeft veel meer mogelijkheden. Als we op die manier onze werkgevers kunnen waarborgen dat ze zich veilig voelen op hun arbeidsplaats, dan lijkt ons dat een evident voorstel”, aldus Demuynck.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen